Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BAJKOVITA I PITOMA

Najljepši pogled na Slavoniju i Moslavinu

Omanovac
Foto: TZ Požeško-slavonske županije
1/3
02.11.2020.
u 13:16

Psunj - planina na kojoj se nalazi najviši vrh Slavonije

Znate li da su Papuk i Psunj nekoć bili otoci u Panonskom moru? Morskog plavetnila odavno nema, no tu su zelene oaze nepreglednih šuma. Na području Lipika i Pakraca stotinjak je kilometara planinarskih staza koje vijugaju po prekrasnom Psunju. Jedno od najljepših izletničkih i planinarskih odredišta u Hrvatskoj je Omanovac, smješten na 655 metara nadmorske visine. Planinari ga obožavaju, a izletnici ga ne propuštaju.

Na Omanovcu uživajte bez obzira na godišnje doba. Uz roštiljanje, nogomet, odbojku, 3D streličarstvo, paraglajding, vožnju biciklom, ovaj atraktivni vidikovac pruža veličanstven pogled na Moslavinu i Slavoniju. Dobro je znati da u planinarskom domu, koji je prije nekoliko godina ponio naslov najboljeg, imate na raspolaganju tridesetak ležajeva. Ljubitelje snijega i skijanja razveselit će da izletište ima i skijašku stazu s rasvjetom i vučnicom o kojoj skrbi skijaški klub Pakrac.

Roštiljanje, nogomet, odbojka, 3D streličarstvo, paraglajding, vožnja biciklom... sve su to aktivnosti kojima se možete baviti na Omanovcu
Foto: TZ Požeško-slavonske županije

Omanovac je od središta Pakraca udaljen oko osam kilometara, do njega možete doći automobilom asfaltiranom cestom, a ako biste htjeli u planinarski dom otići na ručak ili večeru, potrebna je prethodna najava. Kad ste već na Psunju, valjalo bi poći i do Čaklovačke gradine, blizu sela Dragovića. Ta templarska tvrđava podignuta je u 13. stoljeću na posjedu sv. Ivana Jeruzalemskog, a tijekom povijesti nalazila se i u sastavu Križevačke županije. Bilo je to najistočnije mjesto do kojeg se u taj dio Slavonije proširio kajkavski govor. Nakon templara, vlasnik Čaklovca bio je ban Petar Keglević, a zatim i Franjo Tahi, od kojeg su Turci osvojili utvrdu 1544. godine.

Foto: TZ Požeško-slavonske županije

Brezovo polje, najviši vrh Slavonije, nalazi se na 985 metara

Vrh Brezovo polje nalazi se na 985 metara nadmorske visine i najviši je vrh ne samo Psunja već i cijele Slavonije. Do vrha vodi nekoliko markiranih putova, a za pješačenje će vam trebati od dva i pol do pet sati, ovisno koji odaberete. Planina se proteže smjerom sjeveroistok – jugozapad, duga je oko 35 kilometara, dok poprečni smjer iznosi oko 20 kilometara. Na području Lipika i Pakraca nalaze se 23 planinarske staze koje vijugaju po prekrasnom Psunju čija je silueta dobro uočljiva iz smjera Posavine i prati vas na autocesti i željezničkoj pruzi Zagreb – Slavonski Brod, na dionici od Novske preko Okučana do Nove Gradiške.

Izvor “specijalne” vode u Muškom bunaru – rezervatu prirode

Na nadmorskoj visini od 800 metara na jugozapadnom dijelu planine nalazi se rezervat prirode nazvan Muški bunar. Donedavna su tu rasli od 150 do 300 godina stari hrastovi kitnjaci i bukve. Neki su od tih gorostasa opsatali, a da bi ih se opasalo, u krug treba stati šestero do osmero ljudi. Izletnici koji idu do Muškog bunara prava su rijetkost, no kada bi znali da se ovdje na kraju planinarske staze nalazi “specijalni” izvor po kojem je cijela šuma i dobila ime, zacijelo bi ih bilo više.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije