Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JOGA ZA ZDRAVIJI ŽIV

Kome još treba objašnjavati da čučnjevi jačaju noge?!

joga
15.03.2010.
u 18:53

Istezanje ruku u prvoj fazi vježbe potiče cirkulaciju, a istodobno rad leđnih mišića jača posturalnu muskulaturu kralješnice.

Braneći klijenta optuženog za seksualno uznemiravanje kolegice, bostonski odvjetnik Andy Collins izjavio je kako je „izvan pameti povjerovati da bezazleno štipanje za stražnjicu izaziva duboke psihičke traume“?! No većina psihologa smatra da sve ono što nam se dogodi ostavlja trag u našoj psihi. Na isti način kineziolozi se slažu da svaki pokret pri vježbanju rezultira određenim djelovanjima na tijelo i da se cijela „umjetnost sporta i rekreacije“ sastoji u pronalaženju najboljih načina da vježbanjem postignemo za tijelo i zdravlje najbolje učinke.

Na žalost, nestručni priručnici katkad svode učinke vježbe na uska i nepotrebna objašnjenja u stilu „čučnjevima jačate noge“ vjerujući valjda da postoje oni koji bi čučnjevima htjeli jačati ruke. Današnja vježba ima niz vrijednih „skrivenih djelovanja“. Položaj pretklona potiče cirkulaciju prema glavi, poboljšavajući funkcije vida, sluha i mozga, a umanjujući brojne tegobe niskotlakaša. Savijanje kralješnice poboljšava prehranu diskova, ujedno sprečavajući niz degenerativnih promjena na kralješcima.

Istezanje ruku u prvoj fazi vježbe potiče cirkulaciju, a istodobno rad leđnih mišića jača posturalnu muskulaturu kralješnice, što je izvanredna prevencija slabinskih bolova. K tome, vježba jača i noge. Početni je položaj u čučnju, široko razmaknutih nogu, na punim stopalima. Prsti ruke pod stopalima, dlanovi prema gore. Uz polagan udisaj istegnite se uvis ostajući u čučnju s prstima ruke ispod stopala, malo zadržite dah, a zatim uz izdisaj ispružite noge i podignite kukove uvis i posve opustite cijelo tijelo. Malo zastanite u tom položaju zadržavajući dah, a zatim se uz udisaj vratite u čučeći položaj, uspravljajući ponovno tijelo uvis i malo unatrag. Ponovite ovaj pokret nekoliko puta.

Ključne riječi

Komentara 2

MY
mycropht
23:28 15.03.2010.

Video ne bi škodio. Možda u 21. stoljeću...

OB
-obrisani-
22:05 26.03.2010.

U tom položaju treba pripaziti da odozada ne zapušu vjetrovi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije