Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gurmansko iskustvo

Kajmak: neodoljivi mliječni proizvod koji je simbol dobrog roštilja

Roštilj
Foto: Shutterstock
1/3
16.05.2019.
u 10:00

Kajmak se dobiva fermentacijom mliječne masti izdvojene tijekom kuhanja sirovog kravljeg, kozjeg ili ovčjeg mlijeka

Kajmak je mliječni proizvod s dugom povijesti koji potječe iz Središnje Azije. Tako je kajmak dio gastro povijesti i tradicionalne kuhinje u svim zemljama Otomanskog carstva, od Turske, Azerbajdžana, Iraka, Irana i Afganistana, pa čak i Mongolije i Indije na istoku, ali i u Srbiji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini pa je tako došao sve do Hrvatske. U različitim zemljama uvriježile su se različiti načini spravljanja kajmaka, ali kajmak se dobiva fermentacijom mliječne masti izdvojene tijekom kuhanja sirovog kravljeg, kozjeg, ovčjeg mlijeka, a u nekim krajevima i bivoljeg mlijeka. U Turskoj se kajmak servira za doručak kao namaz za pecivo, a jedu ga i u slatkoj varijanti s medom, kao desert. No kada jednom kajmak probate s mesom s roštilja, lagano otopljenom od topline mesa po lepinji, osobito u kombinaciji s ćevapčićima ili pljeskavicom, teško da ćete u njima jednako uživati bez kajmaka. Poseban okus ima i kajmak s paprikom, koji se također izvrsno uklapa s delicijama s roštilja.

Foto: Danijel Berković/Pixsell

Meso s roštilja i kajmak u našim su krajevima savršen spoj, jednako kao jagode i čokolada, pršut i dinja, pržene lignje i tartar i način na koji se njihovi okusi nadopunjuju je nezaboravno gurmansko iskustvo.

A kako je u toplijim mjesecima godine tradicionalni ručak vikendom upravo roštilj na otvorenom u svim mogućim varijantama, tako je kajmak postao neizostavni dio koji ćemo staviti u košaricu kada kupujemo potrebne namirnice. Roštilj je u Hrvatskoj zapravo već godinama društveni događaj, omiljena forma druženja s obitelji i prijateljima, a njegova je priprema svojevrsni obred u kojem svi uživaju.

Priroda, svjež zrak, ugodno društvo i fini komadi mesa i povrća pečeni na rešetki folklor su naših prostora. O pripremi roštilja napisani su brojni savjeti, recepti i upute, a ovdje ćemo navesti samo neke od najvažnijih. Za dobar roštilj važno je paziti na nekoliko stvari, a jedna od njih je svakako vatra, odnosno temperatura na kojoj ćete meso peći. Meso na stavljajte na otvoreni plamen, za najbolji roštilj važno je da je ispod rešetke ravnomjerno raspoređen žar. Najbolji žar za roštilj dobit ćete kombinacijom drva, najbolje bukve i drvenog ugljena, a svakako izbjegavajte drvo s više smole, poput bora ili jele. Nakon što se zapalili vatru, važno je voditi računa da se lijepo razgori kako biste dobili dovoljnu količinu žara, no istovremeno treba voditi računa da se vatra previše ne rasplamsa.

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Prednost roštilja jest to što se na roštilju može ispeći gotovo sve, pa je priprema roštilja i u gurmanskom smislu granica samo vaša mašta i zadovoljit će sve ukuse. Na vrući grill možete baciti svježe komade piletine ili puretine, sočne komade junetine, teletine ili svinjetine, biftek, rebarca, a mnogima su obavezna roštilj namirnica ćevapčići i pljeskavice. Abeceda uspješnog roštiljanja nalaže da se komadi sirovog mesa prije pečenja drži u marinadi. Kao prilog, uz meso s roštilja odlično se slažu svježe i grilano povrće, ali kada pričamo o umacima, ništa ne zaokruži priču s roštiljem tako dobro kao fini kajmak. I naravno, nakon što se fino najedete, ne zaboravite pažljivo ugasiti vatru na kojoj ste roštilj ispekli i dobro očistite rešetku kako bi bila spremna za sljedeći vikend i novu priliku za uživanja u poslasticama s roštilja u ugodnom društvu.

Cjelokupno ponudu pogledajte ovdje

Sadržaj omogućio Lidl

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije