Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jeste li znali?

Jedenje rukama može poboljšati okus vaše hrane i njezinu teksturu, tvrdi psiholog

Shutterstock
27.10.2022.
u 11:30

Mnogu najpoznatiju hranu poput hamburgera i pizze navikli smo jesti rukama, no postoji objašnjenje zašto je to tako

Jedenje prstima može poboljšati okus hrane, tvrdi psiholog. Odbacivanje noževa, vilica i žlica za večeru također može poboljšati njezinu teksturu. Naime, on objašnjava da jedenje rukama pomaže da budemo svjesniji onoga što jedemo i poboljšava naše iskustvo objedovanja, piše Mirror

Savjeti za kuhanje jednog chefa koji će svima dobro doći: Ovo želite znati....

1/12

- Mnoga najpopularnija hrana na svijetu jede se rukama, primjerice hamburgeri, pizze, tacosi, tortilje, wrapovi i krilca, pa zašto se tako ne bi jela i druga hrana? Vilice vam zapravo smetaju i odvajaju vas od vaših osjetila - rekao je psiholog i profesor na Oxfordu, Charles Spence.

Čini se da istraživanje podupire tvrdnje profesora Spencea. Naime, istraživanje platforme za rezervaciju restorana The Fork, pokazuje da bi jedan od četiri ispitanika pokušao odbaciti pribor za jelo i jesti samo rukama. Od 2500 ispitanih, 19 posto ljudi se osjećalo opuštenije kada jedu rukama, dok je 13 posto njih reklo da im je to lakše, a 10 posto njih da im je tako obrok bio ukusniji. 

Također, mnoga istraživanja su dala objašnjenje zašto zapravo volimo jesti rukama, a odgovor je: zato što nam je hrana tada ukusnija. Mogućnost dodirivanja hrane potencira osjetilnu percepciju mozga. To znači da, čak i prije nego što hrana dođe do usta, samo dodirivanje hrane navodi mozak da misli da je hrana ukusnija i da pruža veću ugodu i zadovoljstvo nego što bi mislio da koristimo žlicu ili vilicu.

Znate li od čega je napravljena popularna čokoladica KitKat? Ovo sigurno niste znali!  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije