Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stvarno iskustvo

Jedan dan u životu zaposlene mame: Kako sam uspjela pronaći vrijeme za sebe?

zaposlena mama
Shutterstock
07.12.2023.
u 09:39

U užurbanom svijetu zaposlene mame, s dvoje nestašnih klinaca vrtićke dobi, svaka je sekunda dragocjena. I, kako mama Tara kaže, mobilno bankarstvo je njezin ‘lifesaver’.

Onoga trenutka kada postanete mama, pojam radnog vremena više ne postoji, a organizacijske vještine dižu se na neku posve novu razinu. Ponedjeljak ili vikend, svejedno, da biste sačuvali zdrav razum i udahnuli “malo zraka sami sa sobom”, najvažnije je biti pribran i racionalno raspolagati vremenom. To prije svega znači da svaki alat koji vam pomaže da budete brži i učinkovitiji raširenih ruku primate u svoj život i on vam postaje najbolji prijatelj. Vaše glavno životno geslo postaje – ne samo “vrijeme je novac, već i vrijeme je prilika da se odmorite i napunite baterije” za novi dan, koji nikad ne znate kako će početi, kojim će smjerom krenuti, a kamoli kako će završiti.

Moji klinci, četverogodišnja Tonka i trogodišnji Jan, oboje idu u vrtić, a moj posao u marketinškoj agenciji pun je izazova i zahtijeva velik angažman. Već od ranih jutarnjih sati u našem je domu prava strka i gungula, a u danu se izmjenjuju termini s poslovnim sastancima, odlascima po djecu u vrtić, užurbana kupnja namirnica za ručak sljedećeg dana, razvažanje po dječjim aktivnostima, čekanje dok se te aktivnosti ne završe, a da ne spominjem proslave dječjih rođendana i druženja s roditeljima, koji su postali obavezan sadržaj vikendom.

I, da, naviknete se. Nekako sam prihvatila činjenicu da dok Tonka i Jan ne uđu u pubertet, moji će dani biti vrlo, vrlo izazovni. No tada sam pronašla način kako si mogu olakšati mnoge stvari u životu i dobiti onih “pet minuta” samo za sebe.

Bilo mi je dosta nagomilanih neplaćenih računa

Oduvijek mi je bilo mrsko plaćati račune. I ne zato što sam u nekom financijskom škripcu, jer i suprug i ja pristojno zarađujemo. Pomisao da sad trebam tražiti račune, koji su nabacani na hrpu, provjeravati jesam li nešto platila ili nisam, pa utipkavati razne IBAN-e, bila je iscrpljujuća i prije nego što sam postala mama. A tek sada? Da nemam mojaRBA mobilno bankarstvo vjerojatno bih još više odgađala taj trenutak pod izgovorom kako jednostavno nemam vremena sjesti, uzeti mobitel u ruke i platiti svoje račune.

Način na koji to radim svojim mobilnim bankarstvom čak mi je i zabavan, a više mi se čini kao da se igram nego radim neki ozbiljan posao. Obično to obavljam dok ujutro ispijam kavu, a klinci još spavaju. U mojaRBA aplikaciji imam pohranjene predloške svih računa, pa čak i mjesečne članarine za dječje slobodne aktivnosti i svoj pilates, na kojem, iskreno, i nisam nešto redovita.

A kada se pojavi neki novi račun, opcija FotoNalog, kojom mogu skenirati QR kod ili učitati barkod iz galerije slika svoga mobitela, prava je ušteda moga vremena.

Dječji rođendani mi više nisu toliko naporni

Da se razumijemo, nisam od onih roditelja koji su “ludi” za dječjim rođendanima. Kada moji klinci dobiju u vrtiću pozivnicu za neki rođendanski party, meni se odmah pomrači. Ne samo iz razloga što se mogu pozdraviti s opuštenim vikendom, nego moram provesti barem tri sata kupujući nekakav poklon. Internet je pravi blagoslov u ovakvim situacijama. Sve poklone naručujem u paketu, odjednom, jer klinci uglavnom u tim godinama žele približno iste stvari, pa uvijek u “buksi” imam nekoliko darova za “ne-daj-bože” iznenadni party. Pronađem neka sniženja, sve pobacam u košaricu i svojom RBA kreditnom karticom platim pa mobilnim bankarstvom podijelim na rate u nekoliko klikova. Svi darovi dođu na našu adresu, a ja ne moram gubiti živce i vrijeme po shopping centrima.

Foto: Shutterstock

Obnavljanje sezonske odjeće i kupnja za dom

S dvoje djece, pogotovo ako su različitog spola, teško da ćete odjeću ili obuću sa starijeg djeteta samo prosljeđivati na mlađe, pogotovo tenisice, čizme ili jakne. Tonka voli roza tonove, a Jan isključivo plavo. Dakle, jednom u pola godine na redu je – shopping, i tada sve kupujem u jednom naletu. Naravno, tada se i skupi neka veća svota, ali super je stvar da čim taj iznos premaši 40 eura, mogu ga uz mojaRBA mobilno bankarstvo „razvući“ na 2 do 24 rate uz kamatu 0%, što je idealno za planiranje troškova i nije veliki udarac na obiteljski budžet.

Kad idemo na izlete s prijateljima, više ne brinem o kešu!

Sjećam se do prije nekoliko godina, kada bismo suprug i ja odlazili na putovanja ili izlete s prijateljima ili večere, stajanje na bankomatu, ili traženje odgovarajućeg bankomata, kako bismo imali dovoljno gotovine, narušilo bi užitak i oduzelo vrijeme. Danas, dok još dvoje nestašne djece skače po automobilu – to je baš frustrirajuće.

No kako na svome mobilnom bankarstvu imam opciju KlikPay, više se ne zamaram provjeravanjem novčanika niti traženjem bankomata. Ako se dogodi situacija da s prijateljima trebamo dijeliti troškove ručka na izletu ili pića, jednostavno im prebacujem novac, iako nisu korisnici RBA, kao ja i suprug.

Sve je lakše, a skupi se vremena i za odlazak na pilates

Ako me pitate što bih savjetovala zaposlenim mamama, odgovaram – racionalno trošenje vremena sačuvat će vam i živce i dati vam mogućnost da napravite nešto za sebe. Meni je mojaRBA mobilno bankarstvo pravi “lifesaver” jer na svim aktivnostima, koje su mi prije nepotrebno trošile vrijeme, sada sam na dobitku. I, evo mi prilike da moji satovi pilatesa budu već jednom iskorišteni.

Sadržaj donosimo u suradnji s RBA 

Ključne riječi
RBA

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije