Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Probajte

Cold Brew Coffee; kava slična ledenoj ali intenzivnijeg okusa: Evo kako je napraviti!

Instagram/@somewhereinthemiddlecoffeeshop
05.05.2022.
u 15:30

Cold brew je istovremeno blag i intenzivan i manje kisel od ledene kave pa ćete trebati dodati i manje šećera, a iako priprema traje može se napraviti veća količina i čuvati u hladnjaku, uvijek pri ruci...

Ako je i niste sami spremali možda ste u trgovini naišli na gotovu Cold Brew kavu; riječ je naime o ledenoj kavi koja nije 'klasična Ice coffee' i koju obilježava specifičan načinu pripreme; naime obje se te kave poslužuju hladne ali se ledena kava priprema s vrućom vodom i hladi prelijevanjem po komadima leda, dok se Cold Brew radi s hladnom ili vodom sobne temperature.

Ovo je tajni sastojak za palačinke zbog kojeg će ispasti bolje nego ikad?

1/6

Zbog toga se puno dulje priprema jer mora odstajati čak do 24 sata, a okus joj je blaži odnosno manje gorak.

Najbolje je to što za njenu pripremu nećete trebati nikakva posebna kuhala ni kafetjere; potrebna vam je samo velika staklenka, sitno mrežasto cjedilo i papirni filter.

Kako napraviti Cold Brew Coffe?

Iako priprema ove kave dugo traje, prednost je to što odjednom možete napraviti veliku količinu i kavu držati u hladnjaku, a s ovim načinom pripreme se smanjuje kiselost i gorčina kave, a dobiva se slatkasti okus i puna aroma. Zato za cold brew uvijek birajte samo najkvalitetnija zrna.

Slabija kiselost je bolja za želudac i za probavni trakt, a samim time je i prirodno slađa pa ćete u startu smanjiti dodavanje šećera.

Ova kava ima više kofeina tako da je mogu piti svi oni kojima treba poseban 'booster' energije u jutro.

Cold brew je istovremeno blag i intenzivan. Aroma mu ovisi o vrsti kave, a intenzitet o omjeru kave i vode kojima uvijek možete dodati i mlijeka ili šlaga...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fraddy (@barista_fraddy)

  • Kavu u zrnu prvo treba 'ugrubo' samljeti, ne jako sitno (poznavatelji kave ne preporučuju korištenje već samljevenih zrna kave, a ako doma nemate mlin savjetuju da zrna sameljete u trgovini ili kupite svježe mljevena zrna u lokalnom kafiću ili pržionici).
  • Samljevenu kavu stavite u veliku staklenku i prelijte filtriranom vodom; omjer kave i vode neka bude 1:2 ili jedna i pol šalica kave na tri šalice vode. Tako ćete dobiti prilično jak koncentrat koji onda možete još razrijediti mlijekom ili naknadno dodati malo vode.
  • Promiješajte da se voda i talog kave sjedine i ostavite staklenku poklopljenu na sobnoj temperaturi 12 do 24 sata; što dulje, to će biti jača.
  • Zatim kavu procijedite tako da na zdjelu stavite fino mrežasto cjedilo i obložite gazom. Također, možete ga obložiti i papirnatim filterom ili umjesto u staklenki kavu raditi u francuskoj (French press) kafetjeri.
  • Izlijte kroz cjedilo i poklopljenu čuvajte u hladnjaku.
  • Kad ste spremni uživati ​​u kavi, izlijte je preko leda i ako želite razrijedite s još vode ili mlijeka po ukusu (npr. bademovim ili zobenim mlijekom). Uživajte!

Po mnogima najbolja kava na svijetu prži se u Vodnjanu!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije