Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Chefovi predlažu

Fantastičan recept Ane Grgić Tomić: Njoki od ljubičastog batata s kozjim sirom praznik su za sva osjetila!

Lili Bašić
05.05.2022.
u 07:47

Tajna ovog prekrasnog jela krije se u savršenoj kombinaciji nježnih okusa i kvalitetnim namirnicama koje blagotvorno djeluju na vaše zdravlje.

Njoki od ljubičastog batata s umakom od ikre pastrve jednostavno su jelo za pripremu, a ujedno iznimno bogato nutrijentima. –  Od svih vrsta batata namjerno sam izabrala ljubičasti, zato što je, osim jedinstvenog i upečatljivog izgleda, izrazito bogat antioksidansima, vitaminima i vlaknima. Ovaj slatki ljubičasti krumpir ima lagani cvjetni okus, a savršen je u kombinaciji s kravljom skutom. Iako je skuta fantastična namirnica, nije toliko česta u receptima kao sir ili drugi mliječni proizvodi, a ima iznimno bogatu aromu te je cijenjen proizvod među pravim gurmanima. U Hrvatskoj je sve više poljoprivrednih gospodarstava i farmi koje se bave proizvodnjom ovih zdravih i nježnih namirnica te se svakako isplati otići do obližnje tržnice ili prosurfati internetom u potrazi za ovim gastronomskim draguljima. Provjerena izvornost namirnice pretvorit će ovo jelo u pravu rapsodiju okusa. Uživajte! – poručuje Ana Grgić Tomić, chefica hotela Esplanade i kolumnistica magazina Slano & slatko.

Foto: Esplanade Zagreb

Njoki od ljubičastog batata i kozjeg sira, umak s ikrom pastrve, začinsko bilje

Sastojci:

500 g ljubičastog batata

200-250 g glatkog brašna

70 g maslaca

2 jaja

sol

30 g kozje skute

ikra pastrve

začinsko bilje

limunova korica

kozji tvrdi sir

Foto: Lili Bašić

Priprema:

Ljubičasti batat skuhajte u vodi, ogulite mu ljusku te ga propasirajte. Dodajte maslac sobne temperature, kozju skutu, jaja, sol i na kraju dodajte brašno. Od svih sastojaka zamijesite tijesto. Nakon što formirate tijesto, dodajte malo brašna na radnu površinu, izrežite tijesto na manje komade te ih oblikujte po želji. Potom njoke stavite kuhati u kipuću vodu koju ste prethodno posolili i kuhajte ih dok ne isplivaju na površinu. Dok se njoki kuhaju, pripremite tavicu, zagrijte je te dodajte malo maslinova ulja, sjeckanog začinskog bilja pa podlijte vodom u kojoj su se kuhali njoki. Pustite da se umak reducira, a kako bi se umak dodatno povezao, dodajte kockice hladnog maslaca te naposljetku ikru pastrve i ribanu koricu limuna. Potom ocijedite njoke, ubacite ih u umak i začinite po želji. Njoke poslužite s ribanim kozjim sirom i nekoliko kapi maslinova ulja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije