Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IDEJA ZA ODMOR

Bajkovita Lika destinacija: Nezaboravan pogled s Velebita i tri klime na 30 minuta vožnje

Bajkovita Lika
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/4
30.04.2019.
u 16:21

Lika je zaista jedinstvena lokacija za izlet, duži odmor i jedinstvene uspomene.

Lika je naša povijesna gorska regija na jugozapadu Hrvatske. Iako ne možemo tvrditi sa sigurnošću, po pučkoj etimologiji ime je dobila po lîku, što je u hrvatskoj štokavskoj ikavici riječ za – lijek. Po drugom tumačenju, naziv dolazi od grčke riječi likos, što znači vuk. Obje varijante imaju smisla jer je Lika poznata upravo po netaknutoj divljini, predivnoj prirodi i zdravoj prehrani.

Okružena je gorskim lancima s Velebitom na jugu, Velikom Kapelom na zapadu, Malom Kapelom na sjeveru te Ličkom Plješevicom na istoku, što ju čini važnim prometnim i strateškim dijelom Lijepe naše. Dapače, mnoga mjesta su nastala na frekventnim pravcima koja su spajala unutrašnjost zemlje s obalom Jadranskog mora, a mnogi stari Ličani i danas pamte kako su kao djeca s roditeljima i djedovima i bakama trgovali robnom razmjenom s žiteljima Dalmacije. Pa su tako doma nosili maslinovo ulje, sol i usoljenu ribu, dok su Dalmatinci uzimali vrhunske sireve i janjad.

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL/Ilustracija

Što čini Liku posebnom?

Lika je veliko, ali slabo naseljeno krško područje, s otprilike 50.000 stanovnika. Prva asocijacija na Liku su nam hladnoća i snijeg, kao i jedan od naših najpoznatijih Nacionalnih parkova Plitvička jezera. Iako  se radi o višim nadmorskim visinama u osdnosu na ostatak Hrvatske, Lika je pretežno blago valovito područje, a na nekim mjestima čak i ravno, ali je omeđeno visokim planinama.

Danas najviše prolazimo Likom tijekom ljeta, uglavnom dok se vozimo prema obali i toplijim krajevima pa ne doživljavamo Liku u njenoj punoj ljepoti, uglavnom vidimo suha polja i visoke vrhove planina u daljini. Unatoč velikoj količini padalina, kako kiše tako i snijega zimi, Lika nije bujna kao naša druga gorska regija, Gorski kotar. Zimi je u Lici većinom padne gusti snijeg i niže su temperature u odnosu na ostatak Hrvatske, pogotovo uz Velebit. Unatoč Velebitu, u Liku prodire vlažan i topal zrak, što u konačnici donosi više padalina, česte su i obilne kiše, no ona brzo otječe.Osim prirodnih uvjeta, tu je i ljudski faktor jer su žitelji i razni osvajači posjekli šume, uglavnom zbog poljoprivrede. Tako suhi i goli travnjaci ljeti požute, ali skrivaju raznoliki životninjski svijet, poglavito ptice koje vrebaju svoj plijen na poljima.

Foto: Robert Anić/Pixsell

Najzastupljenije su šume bukve i jele, dok su hrastove i grabove šume također zastupljene. Iako slaba naseljenost nije dobra za žitelje Like, s druge strane priroda iskorištava manju prisutnost ljudi, pa je tako Lika savršen dom za naše najveće zvijeri, medvjede i vukove.

Polja su najviše naseljena i obrađena područja Like. Uz najveće Ličko polje, tu su još Gacko polje i Krbavsko polje. Kroz polja najčešće teku rijeke ponornice Gacka i Lika sa svojim brojnim pritocima, a voda iz padalina i ona nastala topljenjem snijega otječe podzemnim putevima. Neke od rijeka presuše u toplijem dijelu godine, poput Krbave i Jadove. Rijeka Lika je naša najduža ponornica, a sa svojih 78 km toka je i jedna od najdužih europskih ponornica. Od svih rijeka, najpoznatija je Gacka, koja je u zadnje vrijeme i turistički vrlo popularna destinacija. Poznata je i kao gastro destinacija zbog pastrva koje obitavaju u njoj i za koje se kaže da rastu puno brže od ostalih u svijetu. Osim nadmudrivanja s ribama, tu su još i riječne vidre koje vrebaju ribe, zbog kojih ribiči moraju pokazati svo svoje umijeće kako bi upecali ulov za pamćenje. Unatoč hladnijoj vodi, Gacka buja životom. Pecanje privlači sve veći broj turista željnih avanture, ali i ljubitelja riječne ribe koji dolaze isprobati sve moguće varijante pastrve na žaru i ostalih ličkih specijaliteta.

Foto: Robert Anić/Pixsell

Lička klima je zanimljiva, pogotovo u usporedbi s susjednim Gorskim kotarom. Iako su obje regije gorske, Lika je puno kontrasnija, pa su tako zime hladnije a ljeta suša i toplija. Zbog pritoka vlažnijeg zraka s mora zime su uobičajeno pune snijega, a snježni pokrivač se zadržava po 4 mjeseca u prosjeku. Najviše temperature u krškim poljama i dolinama mogu doesgnuti i do 35 stupnjeva celzijusevih, a kada to usporedimo s rekordima od -35 stupnjeva, razlike u temperaturama mogu biti najveće u cijeloj Hrvatskoj.

Sve to čini Liku zaista jedinstvenom lokacijom za izlet, duži odmor i jedinstvene uspomene. Opustite se u nekom od smještaja, okušajte se u trekkingu ili planinarenju, obiđite biciklom ili konjima divljinu Like i okrijepite tijelo izvorskom vodom i tradiconalnim specijalitetima. Jedinstveni položaj omogućuje da osim u bujnom zelenilu proljeća i u idiličnim snježnim zimama, toplim ljetima bez sparina i romantičnim jesenima živopisnih boja.

Sadržaj omogućio NP Plitvička jezera

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije