Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Prekrasni i moderni objekti od opeke natječu se za prestižnu nagradu

Wienerberger Brick Award
08.06.2020.
u 11:40

Moderna građevinska industrija neprestano nas iznenađuje novim postignućima i inovativnim rješenjima koji svakog ostavljaju bez daha.

Kreativnost i inovativnost vidljivi su u različitim oblicima, neobičnim bojama i materijalima u kojima se objekti pojavljuju. Suvremene građevine sve se više okreću funkcionalnosti i učinkovitosti, zbog čega je za gradnju idealan odabir materijal koji nudi niz mogućnosti korištenja, kreativnost i zadovoljavanje potreba suvremenog stanovanja – čime se opeka nameće kao idealan odabir. Osim što je najzdraviji materijal za gradnju te može ispuniti sve ekološke i biološke zahtjeve, opeka se idealno uklapa u prirodan okoliš.

  

Neizostavan detalj u interijeru, ali i eksterijeru

Zbog svojih mnogobrojnih kvaliteta opeka doživljava veliki povratak u građevinarstvo. Osim što osvaja svojom dugotrajnošću, ona je sve češći odabir arhitekata zbog brojnosti oblika i boja u kojima dolazi. Zahvaljujući tome sve više nailazimo na zgrade koje nas vizualno osvajaju na prvu i koje doista izgledaju revolucionarno, u rangu malih arhitektonskih remek-djela.

Kako bi pokazali koliko uzbudljiva i iznimna moderna arhitektura može biti ukoliko se  koristi opeka, Wienerberger je 2004. godine pokrenuo Brick Award – nagradu za najbolja arhitektonska rješenja od opeke koja se dodjeljuje svake dvije godine, a o pobjednicima odlučuje stručni žiri sastavljen od cijenjenih arhitekata, ali i bivših dobitnika nagrade. Kroz izvanrednu arhitekturu predstavlja se beskonačna mogućnost korištenja opeke, bilo za zidove, fasade, krovove ili opločnike, a nagrađuju se arhitekti koji ju upotrijebe na nov, kreativan i kvalitetan način.

 

Krajnji cilj nagrade je potaknuti izgradnju sve održivijih i energetski učinkovitijih objekata koji će zadovoljiti potrebe suvremenog stanovanja i stvoriti temelje za budućnost gradnje. Upravo su se održivost i uklapanje u prirodnu okolinu pokazali kao glavni predmet interesa prijavljenih radova.

U lipnju 2020. godine nagrada Brick Award bila bi dodijeljena deveti put, no zbog pandemije korona virusa, događaj je odgođen te će se dodjela održati kao digitalna ceremonija na jesen 2020. godine.

Wienerberger Brick Award 2020

Članovi žirija:
Ovogodišnje pobjednike bira žiri renomiranih stručnjaka koji se sastoji od pet arhitekata iz pet različitih zemalja: Helena Glantz, Urban Design (Švedska) - dobitnik nagrade 2018 Brick Award, u kategoriji Building Outside the Box; Toni Gironès Saderra, Estudi d'Arquitectura Toni Gironès (Španjolska); Tina Gregorić, Dekleva Gregoric Architects (SIovenija); Mette Kynne Frandsen, Henning Larsen Architects A/S (Danska) te Jonathan Sergison, Sergison Bates Architects (Ujedinjeno Kraljevstvo).

Nominirani projekti:
Svaki natječaj podrazumijeva nekoliko kategorija u koje se kandidati mogu prijaviti, a bitno je da je objekt dovršen prije početka natječaja. Za ovogodišnju nagradu prijavljeno je 644 projekta iz 55 zemalja, od strane 520 arhitekata. Pred-žiri je odabrao 50 projekata za završno zasjedanje žirija. Članovi pred-žirija bili su novinari arhitekture Anneke Bokern (Nizozemska), Christian Holl (Njemačka) i Jonathan Glancey (Velika Britanija).

Nagrade:
Brick Award je međunarodnog karaktera i prijave dolaze iz cijelog svijeta, a nagrade su dosad odlazile u Belgiju, Tajland, Španjolsku, Finsku, Vijetnam, Brazil, te u Hrvatsku kada je Andrija Rusan očarao svojim projektom „Kuća svjetla“ koja je izgrađena u Puli za tvrtku Lumenart.

Nagrada Brick Award u cijelosti iznosi 29.500 eura, a podijeljena je u pet nagradnih kategorija. Jedan od pet pobjednika određene kategorije bit će nagrađen 2020. Grand Prize nagradom. Uz to, bit će dodijeljena i jedna posebna nagrada.

  • Feeling at Home: 11 nominiranih iz Meksika, Španjolske, Njemačke, Belgije, Vijetnama i Argentine
  • Living together: 10 nominiranih iz Ruande, Irana,  Nizozemske, Bolivije, Belgije, Portugala, Argentine i Čilea
  • Working together: 9 nominiranih iz Nizozemske, Njemačke, Argentine, Austrije i Južne Koreje
  • Sharing public spaces: 11 nominiranih iz Poljske, Kine, Njemačke, Nizozemske, Belgije, Ujedinjenog Kraljevstva i Vijetnama
  • Building outside the box: 9 nominiranih iz Indije, Ruande, Njemačke, Kine, Nepala, Argentine i Zimbabvea

The “Brick 20” Book:
Kao i prethodnih godina, Wienerberger po završetku ceremonije objavljuje knjigu pod nazivom "Brick 20" koja prati arhitektonsko natjecanje. Sadrži 50 projekata koji su ušli u uži izbor, uključujući pobjednike. Knjiga u središte pozornosti postavlja glineni građevinski materijali, koji je bezvremenski i savršen za perspektivnu i inovativnu arhitekturu.

Brick Award ceremonija

Zbog korona virusa, ovogodišnja manifestacija, prvobitno planirana za lipanj, odgođena je za jesen 2020. Po prvi put će se ceremonija dodjele nagrada provesti na digitalni način, a više informacija o održavanju i samoj ceremoniji slijedi.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije