Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upoznajte se s rizicima

Atkinsova, Paleo, Dukan, bezglutenska dijeta... Evo zašto su opasne

žena jede
Foto: Thinkstock
25.04.2014.
u 16:14

Svaka dijeta nosi određene rizike po zdravlje. Zato je najbolje savjetovati se sa stručnjacima prije nego se odličite na gubitak kilograma uz neku "popularnu" dijetu

1. Vegetarijanska dijeta

Ako izbacite meso iz prehrane vjerojatno ćete posegnuti za ne tako hranjivim zamjenskim izvorima proteina poput tofua.

- Često se poseže za vrlo prerađenim proizvodima,što nije dobro, tvrdi Kathy Keenan Isoldi, sa sveučilišta Long Island i autorica knjige "Vodič za trajno mršavljenje: 10 jednostavnih koraka do zdravlja u bilo kojoj fazi života."

Prerađena hrana uglavnom je bez hranjivih sastojaka te prepuna šećera koji mogu uzrokovati pretilost te soli koja uzrokuje nadutost. Vegetarijanci bi trebali izbjegavati jesti takvu hranu i sami pripremati vegetarijanske burgere te jesti više grahorica, posnog svježeg sira i mozzarelle.

2. Paleo dijeta

Iako je ova dijeta bogata mesom i orašastim plodovima nutritivno vrlo bogata, istovremeno je i vrlo bogata kalorijama. A to nije dobar recept za gubitak kilograma.

Stručnjakinja Erin Macdonald, tvrdi da je teško slijediti ovu dijetu jer ograničava unos ugljikohidrata, a ono je gorivo za organizam koje nam je potrebno. Nedostatak ugljikohidrata u organizmu može nas učiniti letargičnima, tvrdi i poručuje ako smanjujete unos žitarica u organizam, onda ubacite slatki krumpir u prehranu da dobijete više energije.

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

3. Atkinsova dijeta

Tijekom ove dijete dozvoljeno vam je jesti slaninu, maslac i sir u većim porcijama, ali podrazuijeva smanjen unos ugljikohidrata. U nedostatku ugljikohidrata organizam troši masnoće iz organizma za potrebno energiju (na čćemu je bazirana ova dijeta), ali istovremeno uzrokuje glavobolje, oštećenja aretrija i srca, tvrdi Macdonald. Tijekom dugotrajnije primjene, ova dijeta uzrokovat će i loš zadah, nesvjestice i čak može dovesti do otkazivanja organa. Umjesto ove radije krenite na Eco - Atkins dijetu koja zabranjuje nezdrave masnoće, ali dozvoljava proteine iz ribe, mesa, povrća i voća.

4. Dukan dijeta

Slično kao Atkins i Paleo, Dukan dijeta vrti se oko mesa, a izbacuje ugljikohidrate, ali i namirnice bogate vlaknima poput graha, oraha i leće.

- Prehrana s niskim udjelom vlakana ne ostavlja osjećaj sitosti te ćete vrlo vjerojatno povećati porcije što može dovesti do nakupljanja novih kilograma. Ekstremni proteinski dan u dijeti može učinirti da je dijetu zaista teško slijediti, ali i to je i gubitak vremena, tvrdi stručnjakinja Sue Decotiis. Radije se opredijelite za dijetu s koja dopušta manje količine ugljikohidrata i mahunarke. Izbjegavajte dijete koje su sastavljene na način da jedan cijeli dan jedete samo jednu vrstu namirnica.

5. Bezglutenska dijeta

Sve više ljudi odlučuje gubiti kilograme bezglutenskom prehranom jer su čuli da gluten može uzrokovati Alzheimerovu bolest.Ako niste intolerantni na gluten, nije potrebno izbjegavati ga jer to nije dobro za metabolizam, kaže Decotiis.

Ako se odlučite na ovakvu prehranu i izbjegavate brašno, komadić torte može biti vrlo toksičan za jetru. Mnogi bezglutenski proizvodi koji se prodaju u trgovinama prerađeni su mnogo puta, a to će itekako imati utjecaj na vašu liniju i neće vam osigurati uzak struk.

>>Pomoću patlidžan-dijete izgubit ćete čak 8 kilograma u dva tjedna!

>>Ako želite kile izgubiti brzinom bogatih i slavnih, isprobajte plesnu dijetu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije