Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Književnici u Bolu

Tri jaka ženska pera na bračkom festivalu kulture Imena

'imena_nnn_kul_010712'
''
01.07.2012.
u 14:36

Publika je imala priliku upoznati Ankicu Tomić, Meritu Arslani i gošću iz Sarajeva Ajlu Terzić.

Aplauz okupljene publike na trećoj, završnoj večeri ovogodišnjeg, trećeg po redu izdanja Festivala kulture Imena u Bolu na Braču, namijenjen sudionicima i neumornoj kulturnoj «aktivistici» Maji Duka, bio je spontan i – dug! Najbolja je to nagrada i potvrda uspješnosti jednog projekta. A festival u Bolu, kojim je i otpočelo tamošnje kulturno ljeto, definitivno se dobro «primio». U moru raznih kulturnih i «kulturnih» događanja, koja ovih dana hvataju zalet duž Jadranske obale, ova međunarodna manifestacija izdvaja se svojim originalnim konceptom, modelom koji nije tipičan kad je u pitanju domaća ljetna kulturna ponuda, koji ne gaji populističke ambicije, a opet se sjajno stapa sa sredinom i komunicira sa zainteresiranom publikom. A kad još i sudionici dignu palac gore organizatorima i domaćinima, nema razloga sumnjati u dugu plovidbu bolskog kulturnog projekta.

Iako multimedijalnog karaktera, festival Imena i ove je godine u žarištu imao pisanu riječ. Publika je tako imala priliku upoznati tri nove, mlade književne zvijezde, tri osebujne autorice: Ankicu Tomić s romanom «Naročito ljeti» (prošlogodišnja dobitnica V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman), a čija je radnja smještena upravo u Pučišćima na Braču, zatim Meritu Arslani (dobitnicu Kiklopa za debitantsko djelo) i gošću iz Sarajeva Ajlu Terzić. Francuska književnica Cecile Guilbert predstavila je svoju, u hrvatskoj nedavno prevedenu knjigu «Warhol Spirit», dok su još jedan sjajan performans priredili doajeni literarno-scenskog nastupa Predrag Lucić i Boris Dežulović.

Svoje najnovije slike, na izložbi pod naslovom «Tiše od sna», u bolskoj Galeriji Dešković, koja dogodine obilježava 50 godina djelovanja, predstavila je zagrebačka umjetnica Lidija Šeler. Festival Imena nije propustio obilježiti ni dvije značajne obljetnice: 30 godina od smrti Miroslava Krleže, kome je priređen hommage duhovito nazvan (i u praksi proveden) «Banket od blitve», te 25 godina smrti kralja pop arta Andyja Warhola, o čijem su djelu, uz glazbu kultnih Velvet Underground, govorili Cecile Gulbert, Zoran Simić i Zlatko Gall.

Festival koji je do sada ugostio brojne recentna imena hrvatske kulture, poput Damira Karakaša, Senka Karuze, Siniše Labrovića, Danila Dučaka, Roberta Perišića, Olje Savičević Ivančević, Gordana Nuhanovića…u punom sjaju čeka svoje sljedeće izdanje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije