Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mesar, poduzetnik, začetnik mesne industrije „Lijanovići“

Stipe Ivanković Lijan

01.12.2016.
u 00:00

1981. je registrirao privatnu klaonicu, pod nazivom „Trn“. 1983. otvorio je mesnicu u Širokom Brijegu. Godinu kasnije otvorio je drugu mesnicu u Mostaru.

Rođen je nadomak Širokog Brijega. Nadimak Lijan dao mu je njegov stric Jakov. Govorio mu je da je lukav, domišljat, prepredena lisica, ali kako lija nije muškog roda, počeli su ga zvati Lijan.   

Njegov djed Jozo nakon Prvog svjetskog rata imao je konja i sedlo. Njegov otac Ambrozije je u mjestu Selište podno planine Čvrsnice držao stoku. Lijan je također uzagao stoku a potom i duhan. 1981. je registrirao privatnu klaonicu, pod nazivom „Trn“.[PHOTOS] 

Nakon dvije godine 1983. otvorio je mesnicu u Širokom Brijegu. Godinu kasnije otvorio je drugu mesnicu u Mostaru.

Do kraja osamdesetih posao su proširili. Uzeli su u zakup Mesnu industriju Mostar.

Meso su isporučivali u Hrvatsku, Sloveniju i prodavali po cijeloj BiH.

U poslu su Lijanu najprije pomagala dvojica od četvorice sinova. Jozo je vodio prodaju a Slavo nabavu stoke. Potom se obiteljskom obrtu pridružio Jerko koji se bavio financijama a na kraju i Mladen koji je bio zadužen za razvoj. Prve strojeve za proizvodnju kobasica kupili su 1984. i pokrenuli proizvodnju u pogonima tvornice u Bečeju u Vojvodini.

U to vrijeme privatnik je mogao imati pet zaposlenih radnika i jedno teretno vozilo do pet tona. 1988. su nakon liberalizacije zakona sve to objedinili. 1991. su imali plan za izgradnju tvornice.

Poslovna ekspanzija, međutim,  počela je 1992.  Tada su, prema nekim izvorima, postali ekskluzivni opskrbljivači mesom HVO-a.  Slijedeće godine djelomično su pustili u rad novu tvornicu a za dvije godine dovršen je i ostatak koji se odnosio na preradu mesa. Njihov prvi proizvod bila je kobasica namijenjena djeci.

Postupno su postali jedna od najvećih mesoprerađivačkih industrija u tom dijelu Europe. Proizvodili su dnevno 40 tona mesa. Potom su postali zastupnici tvrtke Mercedes za BiH, imaju nekoliko hotela. Njihova imovina procjenjuje se na oko 70 milijuna eura.

Početkom 2000. godine ušli su u politiku. Osnovali su Narodnu stranku Radom za boljitak. Mladen Ivanković Lijanović, rođen 1960., koji je završio strojarski fakultet, je bio kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ali nije dobio dovoljnu potporu.

Njegov brat Jerko, rođen 1969. koji je završio srednju poljoprivrednu školu u Sarajevu (Poljoprivredno-prehrambeni školski centar) bio je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. 2013. je potpredsjednik federalne vlade.

U više navrata optuživali su ih za utaju poreza. Zbog toga su bili optuženi zajedno s Draganom Čovićem, bivšim ministrom financija u federalnoj vladi, ali su kao i on, na kraju oslobođeni.

Mediji su u srpnju 2013. objavili da su na ime neplaćenih poreza BiH oštetili za 70 milijuna konvertibilnih maraka (oko 35 milijuna eura).

Koordinacija poljoprivrednih udruženja i saveza podnijela je sredinom 2013. protiv Jerka Ivankovića krivičnu prijavu optužujući ga da poticaji ne dolaze do onih koji se bave poljoprivredom. U travnju 2013. osumnjičeni su da su Hypo banku prevarom i korupcijom oštetili za 32 milijuna eura.

 U dobrim odnosima bili su s bivšim hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem.

Priznali su kako su financirali njegove političke kampanje. Kupili su dva stana u blizini Mesićevih stanova u Borčecu, dijelu Zagreba podno Medvednice. Kazali su međutim, kako mu nisu posudili novce za te stanove. „Nismo toliko dobri“, rekao je jedan od Lijanovića.

U posao sada ulazi treća generacija obitelji, Lijanovi unuci.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije