Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dirigent i skladatelj

Alan Bjelinski

Alan Bjelinski
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/4
01.12.2016.
u 00:00

Hrvatski dirigent i skladatelj rođen u Zagrebu. Svirao je klavijature u Aerodromu, Haustoru i Filmu. Od 1992. je stalni dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a.

Hrvatski dirigent i skladatelj Alan Bjelinski rođen je u Zagrebu, 16. lipnja 1964. godine. Potječe iz glazbene obitelji, njegov otac je skladatelj Bruno Bjelinski a majka pijanistica Ljerka Pleslić-Bjelinski. Ima i starijeg brata Deana koji je šest godina svirao  violinu i dvije godine trubu, ali se odlučio za film, za kameru te diplomirao na Akademiji i postao filmski snimatelj. U glazbenoj školi Alan je učio klavir, svoj prvi koncert održao je s devet godina. Trenirao je i gimnastiku, no na kraju je ipak odabrao glazbenu umjetnost jer ju je jako volio.

-To tada nisam znao, sjećam se da mi je bilo jako teško kada bi me dečki zvali na nogomet u parku a ja sam svirao klavir. Mislim da sam imao 14, 15 ili 16 godina kada sam se definitivno opredijelio. Bile su to krizne godine, kada pubertet radi svoje, a ja sam to nekako uspio prebroditi - rekao je Alan.

Kao tinejdžer je slušao Rolling Stonese, Beatlese i kasnije studirao klasiku. Svirao je klavijature u nekim bendovima među ostalim s Filmom, Aerodromom i Haustorom.

- Kulušić, Jabuka, sve je to moje odrastanje. Pomagao svom prijatelju nositi i slagati bubanj da bismo mogli svirati, a sutradan bih došao na Akademiju. Zatim bih drugu večer svirao u nekom klubu. Možda mi se nije pružila prilika da se bavim isključivo klasikom. Moja pokojna profesorica Vanda Kiš zvala me je "vrećom buha" jer vjerojatno imam nešto u sebi što me ne drži na jednome mjestu nego moram stalno tražiti nove interese. Tako me zanima i priroda, more, planine, skijanje – pričao je Bjelinski.

S Juricom Pađenom svirao je u Aerodromu godinu dana, bilo je to u vrijeme velikog hita "Fratelo". Bjelinski je tada pauzirao na Akademiji jer je Aerodrom imao 106 koncerata, pa su putovali iz grada u grad.

Alan Bjelinski
1/4

U Salzburgu je na postdiplomskom bio gostujući student jer nije imao mogućnosti tamo živjeti. Nakon diplomskog i postdiplomskog studija dirigiranja u klasi maestra Pavla Dešpalja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu Bjelinski je kao stipendist fonda za mlade dirigente "Lovro Matačić" otišao na usavršavanje k maestru Michaelu Gielenu na Mozarteum u Salzburgu. Godine 1989. osnovao je u Zagrebu svoj komorni orkestar Windstrings s kojim je jako mnogo nastupao u Hrvatskoj i inozemstvu.

- Okupili smo se iz entuzijazma, a nakon prvog koncerta povukli su nas dalje novi nastupi, novo gradivo. Učili smo od Zagrebačkih solista i ostalih. Pronalazili smo nove interese, a zvuk struna, gudača, posebno je lijep, emotivan, s puno boja. Skupili smo 15-ak ljudi s time da je u tih desetak godina kroz Windstringse prošlo stotinjak gudača. Održali smo u deset godina oko 400 koncerata, a i danas se katkad okupimo. Iza sebe imamo tri turneje u Švicarskoj, koncerte u Slovačkoj, Italiji, Sloveniji i jako puno u Hrvatskoj. Surađivao sam i s Radojkom Šverko, jako lijepi sakralni program izvodili smo po crkvama - priča.

Od 1992. stalni je dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a i od tada je često nastupao s pop-pjevačima. Pratio je, primjerice, Maju Blagdan na finalu Eurovizije 1996., dirigirao je orkestrom na dodjelama Porina te na zajedničkim nastupima s Oliverom Dragojevićem, Gibbonijem i ostalima. Na takve je suradnje gledao kao na glazbeni izazov.

- Postoji i puno klasike koja zvuči sasvim jednostavno. Sto puta smo izveli "Malu noćnu muziku", ali svaki put je to izazov. Meni je to jako jednostavno djelo, ali je zapravo vrlo precizno i zahtjevno za izvođenje. Kada poznaš cijelu materiju, onda ti je zanimljivo koji će se takt još malo bolje izvesti. Zato mi je to uvijek interesantno, a tako je bilo i s Majom Blagdan. Kao prvo, to je jako dobra pjesma. Organizacija na Euroviziji bila je savršena. Adrenalin je visok jer znaš da te gleda jako puno ljudi, a ne smiješ se opustiti – govorio je Bjelinski.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije