Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poduzetnik

Plinio Cuccurin

'17.02.2011., Bale - Plinio Cuccurin, ugledni istarski gospodarstvenik i prvi covjek Ladonje.  Photo: Dusko Marusic/PIXSELL'
Foto: 'Dusko Marusic/PIXSELL'
1/4
01.12.2016.
u 00:00

Poslovne aktivnosti počeo je s 15 godina kao berač bresaka. Od 2004. Direktor je duhanske divizije unutar Adris grupe. Osnivač je i predsjednik političke udruge Ladonja.

Rođen je 6. studenog 1958. u Puli. Potječe iz skromne radničke obitelji. Otac mu je iz Bala, mjesta kod Rovinja, majka iz Metkovića. Osnovu školu završio je u Balama, gimnaziju u Rovinju, a Pravni fakultet u Rijeci. 1984. položio je pravosudni, a 1994. javnobilježnički ispit. Po narodnosti je Talijan. Očeva obitelj došla je u Istru u 16. stoljeću.

Poslovne aktivnosti počeo je s 15 godina kao berač bresaka. Radio je kao konobar, za vrijeme studija tri godine je vodio turističku zajednicu u Balama. Bio je stipendist Tvornice duhana Rovinj (TDR) te se nakon diplomiranja odmah zapošljava u tvornici cigareta kao pravni referent.

'17.02.2011., Bale - Plinio Cuccurin, ugledni istarski gospodarstvenik i prvi covjek Ladonje.  Photo: Dusko Marusic/PIXSELL'
1/4

Kasnije je napredovao do voditelja pravnih i kadrovskih poslova i pravnog savjetnika. Nakon pretvorbe i privatizacije TDR-a u Adris grupu postaje član Uprave. Hvali način na koji su to napravili. Kaže da su stotine zaposlenika postali dioničari, pa i bogataši.

Od 2004. Direktor je duhanske divizije unutar Adris grupe. Uz Antu Vlahovića, predsjednika Uprave, jedan je od najzaslužnijih što je TDR postao regionalni div. Drugi je po snazi dioničar te tvrtke, a njegovo bogatstvo, prema nekim procjenama, prelazi 70 milijuna eura. Bogatstvo ima u dionicama. Iako spada u hrvatsku elitu, stalno pokušava u političkom djelovanju igrati na socijalnu kartu.

„Živim u istoj kući, s istim susjedima kao i prije dvadeset godina, nećete me vidjeti na mondenim mjestima s elitom“, govorio je Cuccurin naglašavajući kako djecu odgaja tako da ljude cijene prema vrijednostima kao što su poštenje, prijateljstvo, a ne prema tome tko su im roditelji i s koliko novca raspolažu.  

Nije bio član Saveza komunista, niti bilo koje druge političke stranke. Osamdesetih i devedesetih bio je nezavisni vijećnik u Skupštini općine Rovinj. 1993. Pokušavao se suprotstaviti predsjedniku IDS-a Ivanu Jakovčiću, ali nije uspio. Kao nositelj nezavisne liste ulazi u Općinsko vijeća Bala nakon izbora 2004. Osnivač je i predsjednik političke udruge Ladonja.

Bio je kandidat za istarskog župana 2009. Ušao je u drugi krug, ali je izgubio od Jakovčića. Kandidirao se na parlamentarnim izborima 2011. Prešao je izborni prag, ali je izgubio zastupničko mjesto za svega 190 glasova. Nakon što je vidio da mnogi Balani nisu glasovali za njega, Cuccurin je odlučio promijeniti mjesto prebivališta.

Iz Bala, za čiji se razvoj stalno zalagao i koje su se u mandatu dok je Ladonja imala načelnika preporodile, vratio se nazad u Rovinj razočaran što lokalni stanovnici nisu dali povjerenje svom meceni.

Tako će općinski proračun njegova rodnog mjesta ostati bez milijun kuna poreza koje je redovito dobivao od njegovih prihoda. Nakon lošeg rezultata Ladonje i na lokalnim izborima, Cuccurin je odlučio zatvoriti stranku. Na političkoj skupštini te stranke 12. lipnja 2013. donijeta je odluka o „prestanku djelovanja Ladonje“.

Oženjen je, s djecom u kući priča talijanski, a supruga hrvatski. U slobodno vrijeme vozi bicikl, igra košarku, pliva, trči i svira harmoniku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije