Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akademik

Jakša Barbić

Jakša Barbić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/4
01.12.2016.
u 00:00

Akademik, potpredsjednik HAZU-a i profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu Jakša Barbić u širokoj javnosti najpoznatiji je kao "otac" Zakona o pretvorbi društvenih poduzeća u Hrvatskoj.

Rođen je 12. prosinca 1936. u Zagrebu gdje je na Pravnom fakultetu 1960. diplomirao. Od 1961. do 1963. radio je na ondašnjem Kotarskome sudu u Jastrebarskom - Okružnome sudu u Zagrebu i Višem privrednom sudu Hrvatske u Zagrebu kao sudski pripravnik.

Godine 1963. Počeo je raditi kao asistent na Pravnom fakultetu, docent je postao 1973. kada je doktorirao, pa izvanredni profesor 1978. godine,  a 1981. Postaje redoviti profesor i  predstojnik  Katedre za trgovačko pravo.

Sačuvan je transkript o svjedočenju pravnog stručnjaka Barbića o tome kako je Miroslavu Krleži pomogao napisati oporuku. Barbić opisuje zanimljivu utrku sa zakonskim rokovima zbog Krležine posljednje volje koja je bila "zanimljiva" i politici. On je bio pravni savjetnik u sastavljanju darovnog ugovora o ostavštini Miroslava Krleže Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

U godinama prije demokratskih promjena bio je predsjednik Predsjedništva Saveza pravnika u privredi Jugoslavije.

Kad je Ante Marković  1989. postao savezni premijer, zbog gospodarske krize morao je srušiti Zakon o udruženom radu (ZUR), kako bi privatni ulagači mogi investirati u posrnulo gospodarstvo.

Jakša Barbić
1/4

Amandmane na promjene Ustava osmislio je  Nikša Barbić, kojeg je angažirao Marković,  ubacivši  riječ kapital. Tako je srušen  Zakon o udruženom radu (ZUR), koji nije priznavao imovinu.

Rušenje ZUR-a  izazvalo je unutar SKJ i u saveznim institucijama veliku napetost. No, kako je država  bila u velikoj gospodarskoj krizi dogmati su se povukli, a Barbić nije završio u zatvoru.

Barbić je pred kraje SFRJ bio i autor saveznog Zakona o društvenom kapitalu i Zakon o vrijednosnim papirima iz 1990. ,  koji su još prije raspada Jugoslavije otvorili put za pretvorbu i privatizaciju. Prema zakonima koje je Barbić osmislio za vrijeme vladavine Ante Markovića   pretvorene i privatizirane Tvornica duhana Rovinj (TDR) i Zagrebačka banka.

Zakonsku osnovu za  pretvorbu odnosno privatizaciju  u RH opet je pripremao  akademik Jakša Barbić, zajedno s timom eksperata.  

Na blagdan sv. Jure, 23. Travnja 1991., Sabor je donio Zakon o pretvorbi društvenih  poduzeća.

Barbić je autor i hrvatskog  Zakona o trgovačkim društvima s kraja 1993., a koji je stupio na snagu 1. siječnja 1995.  

Bio je dekan Pravnog fakulteta od 1993. Do 1997. Za vanjskog člana HAZU , Razreda za društvene znanosti, izabran je  2002., a za redovitoga člana dvije godine poslije.

Potpredsjednik HAZU-a je od početka 2011. Na čelu je Znanstvenoga vijeća za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava.

Kao povremeni sudac surađivao je u vrijeme komunizma s Višim privrednim sudom Hrvatske u Zagrebu, a potom s Visokim trgovačkim sudom RH u Zagrebu.

Član je Predsjedništva i arbitar Stalnog izbranog sudišta pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Dosad je arbitrirao u brojnim sporovima u domaćim i međunarodnim trgovačkim arbitražama.  Na listi je arbitara Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu.

U travnju 2004. uručena mu je nagrada HAZU za 2003. za znanstveno djelo Pravo društava, knjiga I., II. i III., koje je znanstveni doprinos od trajne vrijednosti za Republiku Hrvatsku.

Vlasnik je Priznanja za doprinos razvoju i djelovanju privrednog sudstva 1979., Priznanja s plaketom tadašnje Privredne komore Zagreb i Nagrade za životno djelo Hrvatskog udruženja managera Croma za 2005. Za zasluge u znanosti odlikovan je redom Danice Hrvatske s likom Ruđera Boškovića.

Bio je od 2002. član, a sada je zamjenik predsjednika Nadzornoga odbora Zagrebačke banke, kao i od 2003. predsjednik Nadzornog odbora Sunčanaoga Hvara d.d.

Danas se u javnosti, ali i po sudovima i u političkim vodama povlače optužbe pojedinaca i udruga da  je upravo Jakša Barbić, kao "otac hrvatske privatizacije" , na čelu bankarskog lobija s Franjom Lukovićem, Marijanom Hanžekovićem i drugima, koji su zakinuli  osnivače Zagrebačke banke.

Komentara 1

HA
Harpoon
08:05 18.03.2016.

Čim sam pročitao da je dotični nešto muljao sa Franjom Lukovićem i Marijanom Hanžekovićem, pao mi je mrak na oči i znam koloko je sati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije