Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obljetnica IBM-a

Za uspjeh će znanje biti važnije od novca i prirodnih resursa

'07.09.2010., Miramarska 23, Zagreb - Kreso Perica, glavni direktor IBM Hrvatska d.o.o. Nakon diplome na Fakultetu elektrotehnike i racunarstva u Zagrebu te jednogodisnjeg rada u tvrtki Dalekovod, Kre
'Sanjin Strukic/PIXSELL'
27.09.2012.
u 12:00

Želimo li svijet učiniti sigurnijim i pametnijim, morat ćemo zajedno raditi bolje i pametnije – i na nove načine

IBM Hrvatska i ove godine organizira već tradicionalnu godišnju konferenciju pod nazivom IBM Forum. Ovogodišnji, deseti po redu Forum, održavat će se pod sloganom “Rast– Inovacije. Liderstvo. Tehnologije”. O svemu tome razgovarali smo s Krešom Pericom, glavnim direktorom IBM-a Hrvatska.

Inovacije su top tema Foruma. Na što ciljate kada tvrdite da će upravo inovacije odvesti poslovanje kompanija u novom smjeru?

Inovacije postaju imperativ današnjeg poslovanja jer upravo one stvaraju nove vrijednosti i čine razliku. Intelektualni kapital – ugrađen u građane i zaposlenike i zaštićen patentima i autorskim pravom – bit će najvažniji resurs 21. stoljeća. U određivanju koja će zemlja ili tvrtka biti uspješna znanje će biti važnije od novca ili prirodnih resursa. IBM je već odavno pionir u inovacijama. Tijekom proteklih nekoliko desetljeća mi smo stvorili vlastiti globalni inovacijski ekosustav i upravo on je razlog zbog kojeg već 19 godina za redom prednjačimo kao tvrtka s najviše patenata u SAD. Na ovogodišnjem Forumu želimo predstaviti na koji način tvrtke mogu uspješno poslovati i zadržati konkurentnost na tržištu uz primjenu naprednih tehnologija, pametnijih modela upravljanja te razvojem i korištenjem prave vrijednosti inovacija.

IBM već dulje potiče inicijativu u stvaranju pametnijeg planeta. Koliko je planet napredovao i što valja još učiniti da doista postane pametan?

Riječ je o viziji koju kompanija njeguje posljednje tri godine, a temelji se na boljem i pametnijem korištenju već raspoložive tehnologije u rješavanju problema kompanija i cijelog društva. Pogotovo snažnu primjenu i brojne pozitivne primjere ova je inicijativa polučila rješavajući probleme velikih urbanih sredina (Smarter Cities). Predviđa se da će do 2050. godine 70 posto ljudi živjeti u gradovima, imat ćemo najmanje 27 megagradova sa stanovništvom od 10 milijuna ljudi. Kako središta populacije rastu, više se zahtijeva od gradske infrastrukture koja pruža vitalne usluge poput transporta, zdravstva, obrazovanja i javne sigurnosti. IBM je pomogao gradovima širom svijeta u rješavanju takvih problema.

Primjerice?

Gradovi poput Stockholma i Dublina započeli su s transformacijom svojih prometnih sustava. Dinamički sustav naplate cestarine u Stockholmu, utemeljen na praćenju kretanja automobila koji ulaze i izlaze iz grada, smanjio je opseg prometa za 20 posto, vrijeme čekanja za 25 posto, a zagađenje zraka za 12 posto, a primjerice New York koristi tehnologiju – analitiku podataka i mogućnosti bežičnog i videonadzora kako bi se učinkovitije borili protiv kriminala te pojačali koordinaciju jedinica za hitne intervencije.

Kako prema vašem mišljenju Hrvatska tretira inovacije i nove tehnologije? Koristi li ih na pravi način, odnosno iskorištava li potencijal koji tehnologija pruža?

U Hrvatskoj ima tvrtki koje su svjesne vrijednosti suvremene tehnologije i upravo tehnologija čini okosnicu njihova rada i uspjeha. Mislim da se iste ističu i po dobrim poslovnim rezultatima. Korištenje ili nekorištenje tehnologije i rezultata koje donose inovacije stvar su izbora. Mnogi primjeri u svijetu pokazuju kako upravo države s višim stupnjem blagostanja više ulažu u razvoj i tehnologiju.

IBM je proveo i istraživanje među direktorima srednje velikih tvrtki. Kako oni dišu? Znaju li u kojem smjeru trebaju voditi kompanije?

IBM-ovo istraživanje pod nazivom CEO Study 2012 među više od 1700 izvršnih direktora iz 18 industrija i 64 zemlje širom svijeta, uključujući javni sektor pokazalo je da većina izvršnih direktora zna koji su njihovi izvori dugoročno održive ekonomske vrijednosti, a jedan od ključnih faktora koji razlikuje uspješnije od manje uspješnih jest sposobnost i odlučnost da planirane akcije provedu u djelo. Studija je pokazala također da su direktori izravno upozorili na tehnologiju kao najznačajniji vanjski čimbenik koji će u sljedećih 3-5 godina utjecati na poslovanje njihovih tvrtki.

Računalstvo u oblaku već se događa, no mnogi su i dalje skeptični.

Cloud je stvarnost i omogućuje tvrtkama da na učinkovit način koriste informacijske tehnologije. Cloud nije samo javni servis nego u većoj mjeri predstavlja private cloud koji tvrtke mogu koristiti za pokrivanje vlastitih potreba – snižava troškove, pruža veću fleksibilnost u poslovanju i jednostavniji pristup većoj količini podataka.

>>IBM želi kupiti dio RIM-a, proizvođača BlackBerryja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije