Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tvrtka Trenton spašava propali Dalmed

Trenton: Tajna našeg uspjeha je planiranje i financijska stabilnost

trenton
Leonard Ninčević/VLM
20.09.2009.
u 17:26

– Najvažnije je da je tvrtka financijski stabilna, kad je ulje najjeftinije treba imati novca da ga kupite, nužno je dobro organizirati poslovanje – naglašava Lada Karninčić.

Za razliku od ovih dana eksponirane splitske tvrtke SMS koja je, čini se, pred bankrotom, njezin “konkurent” tvrtka Trenton uspješno brodi dalje i širi se. Od poduzetnika Srećka Gracina iz Primoštena, koji živi u Njemačkoj, kupila je dobro poznatu tvrtku Dalmed.

Zatekli šest radnika
– Kupili smo tvrtku, ljude, licenciju, certifikate i uzeli zgradu na TTTS-u u najam na pet godina – kaže Lada Karninčić, uz supruga Davora, suvlasnica uspješnog Trentona. Jedini uvjet Srećka Gracina za prodaju Dalmeda, koji je nekad zapošljavao stotinjak radnika, bio je nastavak proizvodnje.

U posljednje je vrijeme Dalmed obustavio proizvodnju, nije se mogao nositi s velikim trgovačkim lancima. Trenton je u Dalmedu zatekao šest radnika, a prepoznao ga je kao velik potencijal. Osim proizvodnje meda, Dalmed jedini u Hrvatskoj ima certificirane lijekove za pčele i dozvolu za izradu kozmetike kojoj je osnova med.

– Mogućnosti za proizvodnju i osvajanje tržišta su velike, od receptura za nove proizvode, brojnih pripravaka na bazi matične mliječi za imunitet i oporavak, do kozmetičkih i proizvodnje prihrane za pčele – kaže Lada Karninčić.

Otvaraju desetak trgovina
Namjeravaju ponovo otvoriti desetak Dalmedovih trgovina. Djelatnost se poklapa, jer Trenton je tvrtka za proizvodnju hrane. Zapošljava 50 radnika, a iduće godine planira zaposliti još desetak. Lada i Davor Karninčić naglašavaju da nema velike tajne za uspjeh i u recesijskim vremenima. Za krizu su se, tvrde, na vrijeme pripremili. Strogo su kontrolirali troškove i efikasnost proizvodnje ne odustajući od kvalitete te dobro planirali zalihe i nabavu.

– Najvažnije je da je tvrtka financijski stabilna, kad je ulje najjeftinije treba imati novca da ga kupite, nužno je dobro organizirati poslovanje – naglašava Lada Karninčić.

Osjetili su zbog krize pad od desetak posto. Izvoz im je smanjen u BiH, Kinu, SAD i Njemačku, pa se oslanjaju na domaće tržište. No, Trentonova djelatnost vezana uz riblje proizvode, masline i maslinovo ulje širi se i na proizvodnju meda.

S Dalmedom planiraju agresivniju izvoznu politiku, jer je dalmatinski med iznimno kvalitetan i cijenjen. Krenut će i u izvoz autohtonog, jadranskog inćuna, što nisu radili. Svu proizvodnju preselit će u poslovnu zonu Muć u kojoj grade objekt.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije