Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Savjeti iz prakse: Koji je stvarni trošak novog zaposlenika

Huawei
Foto: Huawei
1/6
23.09.2020.
u 12:25

Ukoliko planirate pokrenuti privatni posao prije ili kasnije ćete izračunom pokušati utvrditi možete li si financijski priuštiti pomoć - radnika koji bi vam bio potreban za rast tvrtke.

U poslovnim razgovorima se često može čuti “zaposleniku daš 6.000kn, a on te, kad dodaš poreze i davanja košta 10.000kn”. U ovom ćemo članku istražiti da li je to zaista tako; može li se reći da vas dodatni radnik s plaćom od 6.000kn mjesečno košta 10.000kn, a godišnje 120.000kn?

Krenimo redom. Prvo ćemo u izračun dodati trošak prijevoza radnika do radnog mjesta. Iznos varira ovisno o gradu i tome koliko je radnik udaljen od mjesta obavljanja posla. Ako je radnik iz Zagreba, trošak će u metropoli iznositi 360kn mjesečno, ali ako radnik na posao dolazi iz Jastrebarskog onda je taj trošak 360kn + 540kn mjesečno. 

Vašem novom zaposleniku trebaju osnovna sredstva za rad. Pretpostavimo da je riječ o uredskom poslu. Prijenosno računalo košta 4.000kn, operativni sustav za računalo 1.000kn, monitor (kako bi sve bilo u skladu s ergonomskim propisima), tipkovnica, miš i kablovi oko 2.000kn, a tu je i mobitel uz pretplatu na 2 godine po tarifi od 300kn, torba za računalo i slično.

Opremu možete kupiti odjednom ili na rate, a radi lakšeg izračuna ćemo taj trošak sagledati kroz 12 mjeseci, pa dolazimo do iznosa od 1.000kn mjesečno.

Foto: Huawei

Zatim analiziramo troškove prostora za rad, a za primjer uzimamo ured. Iz iskustva znamo da je potrebno osigurati 5-10m2 za svakog zaposlenika, ali to uvelike ovisi o tlocrtu samog ureda, vrsti posla, a cijena najma može varirati od 40kn do 150kn mjesečno po m2. Tu su i troškovi koji rastu sa svakim novim zaposlenikom: režije, čišćenje ureda, šalice, čaše, pribor za jelo, toaletni papir, sredstava za čišćenje, toner za printer, kava, mlijeko, čajevi… Za najam ureda i zavisne troškove ćemo zato u našem primjeru odvojiti još 800kn mjesečno po zaposleniku.

Stavka koja često „iznenadi“ nove poslodavce su nagrade zaposlenicima. Poslodavac ih nije dužan isplatiti, ali društvo to često očekuje, a od strane zaposlenika se uvijek priželjkuje. Ako želite pravu blagdansku atmosferu u uredu i motivaciju u novoj poslovnoj godini taj je trošak gotovo neizbježan. Božićnica u iznosu 3.000kn, naknada za hranu od 5.000kn i godišnja nagrada tj. trinaesta plaća od 5.000kn, preračunato donose mjesečni trošak od 1.084kn po zaposleniku, i to ukoliko iskoristite sve 3 porezne olakšice koje vam se kao poslodavcu nude.

Ovim smo izračunom pokazali da su troškovi povezani sa zapošljavanjem značajno veći od, direktnih – i to veći za 3.244kn mjesečno od onih početnih 10.000, a čak 38.928kn godišnje.

Foto: Huawei

Ovim primjerom smo vam pokušali skrenuti pažnju na indirektne i zanemarene troškove koji nastaju zapošljavanjem radnika. Neto plaća od 6.000kn radniku, za vas kao poslodavca može nositi mjesečne troškove od 11.000kn do 14.000kn ili čak i više tisuća kuna jer uz ove troškove kojih se jesmo, postoje i mnogi kojih se nismo dotakli, kao što su trošak edukacije zaposlenika, trošak liječničkog pregleda i trošak vozila, a također su vezani uz nova zapošljavanja.

UNAPRIJEDITE POSLOVANJE UZ POMOĆ TEHNOLOGIJE

Svako poslovanje se može uvelike unaprijediti uz pomoć tehnologije, a Huawei sada nudi cijeli ekosustav koji će unaprijediti produktivnost vaših kolega i zaposlenika te vam tako donijeti veći profit. Uz pametne telefone, Huawei u Hrvatskoj nudi i laptope, tablete, satove, slušalice...

Jednostavnim dodirom, vaš će se pametni telefon i Huawei MateBook transformirati u jedan super uređaj čak i bez internetske veze. Zaslon vašeg telefona pojavit će se na prijenosnom računalu što vam omogućuje povlačenje i ispuštanje datoteka između njih i uređivanje datoteka na prijenosnom računalu dok komunicirate s kolegama na telefonu pomoću iste tipkovnice i miša. Ova suradnja na različitim uređajima olakšava život i svakodnevne zadatke.

Novi laptop Huawei Matebook D 15 nudi izvrsnu vrijednost za novac. Izgubite se u 15,6-inčom prekrasnom IPS FullView zaslonu. S nevjerojatnim 87%-tnim omjerom zaslona i tijela i uskim okvirima koji su smanjeni na samo 5,3 mm, laptop je savršen za obavljanje posla, kreativne zadatke ili gledanje filmova. S Radeon Vega 8 grafikom možete bez ikakvih napora obavljati svakodnevne poslove ili uživati u zabavnom sadržaju. Dizajniran s namjerom da bude prenosiv i elegantan, ovaj metalni laptop teži samo 1,53 kg i debljine je 16,9 mm, tako da možete uživati u njegovom besprijekornom FullView prikazu gdje god se nalazili.

Foto: Huawei

HUAWEI MateBook D 15 dolazi sa 65 W USB-C punjačem koji se uklapa praktično u vaš džep, tako da možete puniti laptop u pokretu. Također podržava brzo punjenje i prijenos podataka za vaš telefon.

Na ovom laptopu zaslon certificiran od strane TÜV Rheinland-a značajno smanjuje štetno plavo svjetlo koje ometa oči i osigurava zadovoljstvo gledanja i dugoročno zdravlje vašeg vida. Inovativna ugrađena kamera diskretno je smještena ispod tipkovnice. Samo jednim pritiskom iskoči samo ako vi to želite. Ponovo je stisnite prema dolje kako biste spriječili potencijalni daljinski pristup kameri.

Foto: Huawei

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije