Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

10 savjeta za imenovanje novoosnovane tvrtke ili proizvoda

Huawei
Foto: Huawei
1/10
29.09.2020.
u 16:35

Pronalazak pravog imena za vaš startup može značajno utjecati na vaš dugoročni uspjeh. Pogrešno odabrano ime može ne samo pogoršati vaš prijem kod kupaca već, u najgorem slučaju, voditi i u probleme pravne prirode. S druge strane, jasno i snažno ime može u velikoj mjeri olakšati promociju i izgradnju brenda.

Donosimo 10 savjeta kako u Hrvatskoj doći do imena koje će vam otvoriti put ka poslovnom uspjehu.

1. Provedite detaljno istraživanje na Internetu
Kada se odlučite za neko ime dobro ga istražite putem Interneta. Gotovo je nemoguće da netko vaše ime negdje već ne koristi. Ne očajavajte, provjerite radi li se o geografskom području na kojem ćete se i sami natjecati i radi li se o istoj branši.

2. Izbjegnite imena koja je teško izgovoriti
Ne želite situaciju u kojoj će kupci imati problema s pronalaženjem vašeg biznisa na Internetu ili van njega i u kojoj će iskrivljeno pamtiti ili ispisivati vaše ime.

3. Izbjegnite imena koja će vas ograničavati u budućem rastu ili promjeni fokusa
Uska specijalizacija imenom kratkoročno donosi korist, ali dugoročno često i poteškoće. Predlažemo da se u imenu ne vežete na jedan proizvod ili mjesto. Dajte vašoj budućoj tvrtki šansu da postane globalno prepoznatljiva i da se bez prepreka može širiti u smjeru u kojem je tržište usmjeri. Slijedite primjer Amazona koji se s prodaje knjiga uspješno proširio i na druge segmente online prodaje. Želite li ipak poručiti da ste npr. specijalisti za brdske bicikle u Istri mjesto za to postoji - u vašoj krilatici.

4. Odaberite pamtljivo ime i/ili ono koje komunicira pozitivnu poruku
Ne želite dosadno ime, ali ne želite niti pretjerano ekstremnu varijantu koja odbija dio kupaca. Zaposlenici moraju moći s ponosom reći gdje rade, a želite i da ime nosi pozitivne konotacije i prenosi smislenu poruku. Imena bez značenja su privlačna radi svoje neobičnosti i ne postavljanja ograničenja budućem rastu. U takva imena treba uložiti mnogo više vremena i novca kako bi ih se pretvorilo u poznate brendove, ali se takva strategija dugoročno isplati.

5. Koristite i aplikacije koji vam pomažu smisliti imena
Ovo je formula koja se najčešće primjenjuje kod imenovanja IT proizvoda i aplikacija ali ako nemate adekvatnih ideja za globalno prepoznatljiv proizvod nemojte se ustručavati koristit jednu od mnogobrojnih stranica na kojima se ime može generirati. Izaberite neku riječ bez značenja iz dostupnih baza ili generirajte neku prema vlastitim inputima. Aplikacija će uzeti u obzir vašu osnovu i ponuditi vam više stotina sličnih i zanimljivih riječi različitih prefiksa i sufiksa koje možete iskoristiti. Primjer takve stranice je https://businessnamegenerator.com/, a koriste se i VisualThesaurus.comShopify Business Name GeneratorNameMesh.comNaminum.com

6. Zaboravite na skraćenice
DDT, BZVZ, LOL, JDOO, ZOO, HPS… Sve su skraćenice već zauzete, a ako nekim čudom u Hrvatskoj i nisu, na Internetu jesu, što će vam sigurno stvarati smetnje u poslovanju. Gotovo se nemoguće izboriti za vidljivost startupa u tako zasićenom prostoru i protiv nekih mnogo većih i starijih igrača.

7. Raspitajte se može li se dobiti registracija imena za određeni proizvod
U Hrvatskoj ime mora biti na hrvatskom, engleskom, latinskom ili na službenom jeziku jedne od članice EU, a može uključivati i  arapske brojeve, skraćenice za koje morate predočiti Trgovačkom sudu koje im je značenje. U Republici Hrvatskoj ovu materiju regulira Zakon o trgovačkim društvima, dok se dostupnost imena može lako provjeriti na internetskoj stranici sudskog registra, a i servis za poduzetnike HITRO.HR može za vas provjeriti postoji li već tvrtka sa sličnim ili istim imenom.

8. Ispitivanje javnog mišljenja
Smislite nekoliko imena i dobro poslušajte reakcije svojih najbližih, kolega i poznanika. Osobito obratite pažnju na one koji spadaju u ciljanu grupu vašeg proizvoda. Potrudite se da ne utječete na njihov izbor govoreći im koji su vaši favoriti ili što su drugi ispitanici odabrali.

9. Pokušajte zakupiti .com domenu
Preporuča se zakup .com domene u odnosu na alternativne .net, .org, .biz… Dokazano je da kupci u nju jednostavno više vjeruju. S obzirom na interes sa svih krajeva svijeta, vjerojatnost da vaša .com domena nije zauzeta je izuzetno mala, ali ukoliko vam je stalo možete pronaći trenutnog vlasnika i ponuditi mu otkup. Dostupnost možete provjeriti na stranicama kao što su GoDaddy.com ili NetworkSolutions.com a tamo se najčešće mogu pronaći i podaci o trenutnom vlasniku, ukoliko je zauzeta. Ime valja dodatno provjeriti i na društvenim mrežama kao što su Facebook, Instagram, LinkedIn…

Nekad je ipak .hr domena najlogičniji izbor, a nacionalnom domenom Republike Hrvatske upravlja Carnet, te se na Internet stranici https://domene.hr/portal/home može provjeriti dostupnost.

10. Alternativna opcija - angažirajte profesionalce
Poduzetnici početnici ime najčešće smisle sami ili u svom uskom krugu obitelji i prijatelja što je logično jer imaju određeni roditeljski odnos prema svome poslu, a nisu niti spremni plaćati za tu uslugu na početku poduzetničke avanture kada su sredstva ograničena. Iskusni poduzetnici i velike kompanije, s druge strane, ništa ne žele prepustiti slučaju pa budžetiraju sredstva za tu uslugu. Imaju se kome za obratiti jer će marketinške agencije rado ponuditi rješenja i raditi na brendu od njegovog začetka, a postoje i usko specijalizirane agencije koje se bave samo imenovanjem tvrtki i proizvoda.

Neka vam tehnologija olakša posao

Sada kada znate korake kako doći do imena po kojem će vaši proizvodi postati općepoznati razmislite i o tome koliko će vam u budućem poslovanju biti važna tehnologija i moderna sredstva komunikacije. Biti će vam zanimljivo čuti kako Huawei sada nudi cijeli ekosustav koji može unaprijediti vaše poslovanje. Uz pametne telefone Huawei nudi i laptope, tablete, satove i slušalice.

Foto: Huawei

Jednim jednostavnim dodirom vaš će se pametni telefon i Huawei MateBook transformirati u jedan super uređaj čak i bez internetske veze. Zaslon vašeg telefona pojavit će se na prijenosnom računalu što vam omogućuje povlačenje i ispuštanje datoteka između njih i uređivanje datoteka na prijenosnom računalu dok komunicirate s kolegama na telefonu pomoću iste tipkovnice i miša. Ova suradnja na različitim uređajima olakšava život i svakodnevne zadatke.

Novi laptop Huawei Matebook D 15 nudi izvrsnu vrijednost za novac. Izgubite se u 15,6-inčom prekrasnom IPS FullView zaslonu. S nevjerojatnim 87%-tnim omjerom zaslona i tijela i uskim okvirima koji su smanjeni na samo 5,3 mm, laptop je savršen za obavljanje posla, kreativne zadatke ili gledanje filmova. S Radeon Vega 8 grafikom možete bez ikakvih napora obavljati svakodnevne poslove ili uživati u zabavnom sadržaju. Dizajniran s namjerom da bude prenosiv i elegantan, ovaj metalni laptop teži samo 1,53 kg i debljine je 16,9 mm, tako da možete uživati u njegovom besprijekornom FullView prikazu gdje god se nalazili.

HUAWEI MateBook D 15 dolazi sa 65 W USB-C punjačem koji se uklapa praktično u vaš džep, tako da možete puniti laptop u pokretu. Također podržava brzo punjenje i prijenos podataka za vaš telefon.

Foto: Huawei

Na HUAWEI MateBook D 15 laptopu zaslon certificiran od strane TÜV Rheinland-a značajno smanjuje štetno plavo svjetlo koje ometa oči i osigurava zadovoljstvo gledanja i dugoročno zdravlje vašeg vida. Inovativna ugrađena kamera diskretno je smještena ispod tipkovnice. Samo jednim pritiskom iskoči samo ako vi to želite. Ponovo je stisnite prema dolje kako biste spriječili potencijalni daljinski pristup kameri i narušavanje privatnosti.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije