Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Dokumenti u poslovanju: GFI, PDV obrazac, BON 1, BON 2…

Huawei
Foto: Huawei
1/4
02.10.2020.
u 15:11

Kada treba brzo steći uvid u neki posao najlakše je to učiniti kroz tablice i brojeve s pokazateljima poput prihoda, vrijednosti imovine, broja zaposlenih i zaduženja, a poduzetnici često imaju i obveze vanjskim korisnicima pružati određene informacije.

U privatnom ćete se poslu zato često susretati sa standardiziranim dokumentima čudnih birokratskih naziva; GFI, DOH, BON 1, SOL-2 pa smo najčešće među njima odlučili ovdje pojasniti i predstaviti kroz njihove svrhe.

Zapitat ćemo se što ti dokumenti u poslovnom svijetu pojašnjavaju, što oni koji ih traže - porezna uprava, banke, statistički zavod, ministarstva zadužena za EU fondove i poslovni partneri iz njih iščitavaju?

Iz dokumenata i obrazaca se mogu doznati odgovori na sljedeća pitanja:

  • Poslujemo li sa gubitkom ili dobiti?
  • Koliko zaposlenih imamo, ili smo imali prošlih godina?
  • Koliko smo imali prihoda prethodne ili prethodnih godina?
  • Koliko smo zaduženi?
  • Koliko dugo poslujemo?
  • Kolika je knjigovodstvena vrijednost naše imovine - strojeva, zgrade, zemljišta?
  • Plaćamo li redovno svoje obveze ili smo bili blokirani unatrag 6 mjeseci?

Svi dakle, u prvom redu, žele doznati s kim imaju posla. Žele brzo i lako proanalizirati vaše osnovne pokazatelje vezane uz naše poslovanje.

Možete to promatrati i s druge strane – tražiti odgovore na sva ova pitanja kako bi odlučili da li se i do koje mjere s nekim dobavljačem ili kupcem upustiti u suradnju.

Tko želi vidjeti koje podatke?

Porezna uprava:

Zanima ih sve što ima veze sa porezima, a porezi su sveprisutni, pa porezna želi i najviše vrsta dokumenata i to više puta godišnje.

PDV je najveća stavka koji obračunavamo mjesečno ili tromjesečno ako smo obveznik PDV-a. Porez na dodanu vrijednost nije naš novac, već ga prikupljamo u ime države pa na kraju mjeseca uplaćujemo razliku na račun državnog proračuna ili ostvarujemo pravo na povrat preplaćenog PDV-a koji smo platili. Moramo znati koliko to točno iznosi. Dokument u kojem se ta informacija nalazi zove se PDV OBRAZAC.

Poreznu jednom godišnje zanima i kako nam je godina završila pa predajemo PD OBRAZAC. Predati ga moramo u roku od 4 mjeseca nakon završetka poreznog razdoblja koje je najčešće kalendarska godina, ali postoje i iznimke. Dokumentaciju je dobro pripremiti što ranije ali s predajom pričekati rok za podnošenje prijava i izvještaja – ovo je najlakša metoda koja uzima u obzir eventualne potrebe za ispravcima, procjenama i uskladbama, a osigurava veću točnost i istinitost popunjenih dokumenata.

Danas se može popuniti automatski uz pomoć računovodstvenih softvera, ali je neizostavna pomoć financijskih savjetnika i računovođa. Bitno je napomenuti da je sva odgovornost za točnost i istinitost financijskih izvještaja, dokumenata i prijava na poduzetniku odnosno direktoru/ima. Zato je uvijek dobro osobno znati što piše u vašim dokumentima.

Foto: Huawei

Banka:

Najčešće traži GFI - Godišnji financijski izvještaji. Skup izvještaja za određeno vremensko razdoblje, koje najčešće počinje i završava kad i kalendarska godina, iako postoje izuzetci kada razdoblje može biti duže ili kraće, npr. pri likvidaciji ili pri početku poslovanja. GFI sadrži gotovo sve relevantne financijske podatke o poslovanju poduzetnika - promet, dobit, zaduženost i sl.

Primjer 1. Zaposlenik traži kredit i banka želi znati koliko je njegova mjesečna plaća, ali i bonitet tvrtke u kojoj je radnik zaposlen -  za to im služi OBRAČUN PLAĆA - ISPLATNA LISTA te GFI.

Primer 2. Firma želi koristiti jednu od usluga banke koja uključuje zaduživanje (kreditna kartica, leasing, prekoračenje po računu.) U tom slučaju banaka želi znati sve o vama a to uglavnom pokriva GFI + PD obrazac + tablice s podacima o tome tko su vaši najveći kupci i dobavljači ali i razni bankovni interni dokumenti koje banka priprema, a na poduzetniku je da ih prouči i popuni.

Partner dobavljač:

Ako pokušamo dogovoriti plaćanje robe s odgodom od 30 dana, možemo očekivati da dobavljač od nas zatraži informaciju koliko smo inače uredni u plaćanjima i imamo li financijske kapacitete za ispunjavanje obaveza. Za to nam treba SOL-2 ili BON-2. Dokument izdaju banke a na njemu se vidi promet po našem žiro računu u posljednjih 6 mjeseci + eventualne blokade. Jedini je dokument koji može pokazati najrecentnije "zdravlje" vašeg poduzeća odnosno najsvježije podatke. Dobavljača će zanimati i GFI odnosno vaš bonitet, ali to može samostalno doznati tj. preuzeti na internet stranicama Trgovačkog suda ili putem BON-a 1. Ako nekog zanima povijesni pregled vašeg poslovanja onda koristimo dokument BON 1 koji prikazuje podatke za zadnje 2 godine a izdaje ga FINA.

Kad jednom krenete sa poduzetništvom, svi će ti dokumenti postati dio vaše svakodnevice i dobiti svoje mjesto u životu vaše tvrtke. Pozitivna strana je da svakim danom svjedočimo sve većoj digitalizaciji i informatizaciji tako da u budućnosti možemo očekivati daljnju digitalizaciju dokumenata, povezanost subjekata i povećanu transparentnost poslovanja pa time i zastarijevanje ove prakse.

Unaprijedite poslovanje uz pomoć tehnologije

Svako poslovanje se može uvelike unaprijediti uz pomoć tehnologije, a Huawei sada nudi cijeli ekosustav koji će unaprijediti produktivnost vas, vaših kolega i zaposlenika te vam tako donijeti veći profit. Uz najprodavanije pametne telefone na svijetu Huawei u Hrvatskoj nudi i laptope, tablete, satove i slušalice.

Jednim jednostavnim dodirom, vaš će se pametni telefon i Huawei MateBook 13, koji nudi izvrsnu vrijednost za novac, transformirati u jedan super uređaj čak i bez internetske veze. Zaslon vašeg telefona pojavit će se na prijenosnom računalu što vam omogućuje povlačenje i ispuštanje datoteka između njih i uređivanje datoteka na prijenosnom računalu dok komunicirate s kolegama na telefonu pomoću iste tipkovnice i miša. Ova suradnja na različitim uređajima olakšava život i svakodnevne zadatke.

Foto: Huawei

S 13-inčnim 2K FullView zaslonom, HUAWEI MateBook 13 nudi više od impresivnog zaslona i ​​oživljava potpuno imerzivan vizualni doživljaj. Omjer zaslona i tijela od 88% i 100%-tni sRGB raspon boja omogućavaju vam živopisan prikaz, a omjer slike 3:2 savršen je za čitanje i pisanje.

Navigirajte intuitivno pomoću visoko preciznog zaslona. Sada čak možete prstom povući s tri prsta prema dolje da biste napravili snimku zaslona i zatim učinkovito izvadili tekst sa te iste snimke radi efikasnog uređivanja.

Teži samo 1,3 kg, pa je optimalne veličine i lako prenosiv, a istovremeno robustan. Njegov tanki metalni okvir dimenzija 14,9 mm pomno je izveden dijamantskim rezom na svakom uglu, što mu daje ultra moderan vrhunski izgled i osjećaj.

Uz 16 GB memorije i 512 GB PCIe SSD pohrane, HUAWEI MateBook 13 izgrađen je za obavljanje više zadataka istovremeno. Možete pokretati intenzivne aplikacije ili velike datoteke brzo i glatko, istovremeno održavajući otvorenim više aplikacija i prozora.

Velika baterija kapaciteta 41,7 Wh  omogućuje vam duže napajanje, a tu je i USB-C džepni punjač od 65 W. Dolazi s odvojivim kabelom koji se može koristiti za punjenje ili prijenos podataka. Također podržava HUAWEI SuperCharge tehnologiju. Teži samo 160 g i stane u vaš džep.

HUAWEI MateBook 13 je laptop koji pazi na vaš vid. Vrhunski zaslon može umanjiti štetnost plavog svjetla. Jednostavno odaberite Eye Comfort Mode kako biste automatski prilagodili ravnotežu bijele boje i ton boje i zaštitili mrežnicu, što vam omogućuje optimalni rad i udobnost.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije