Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Bespovratni poticaji - vruća poduzetnička tema

Huawei
Foto: Huawei
1/5
02.10.2020.
u 15:00

Poduzetnicima koji tek ulaze u posao ili onim iskusnima, koji svoje poslovanje nastoje unaprijediti, tema poticaja i bespovratnih sredstava jedna je od najzanimljivijih i najaktualnijih.

Potencijali privlačenja sredstava su iznimni pa se isplati biti dobro upoznat s mogućnostima i prilikama te svakako aplicirati na one koji vam odgovaraju.

ŠTO SE POTIČE

Bespovratnim sredstvima potiču se razne grane privrede, a naglasak je stavljen na istraživanje i razvoj, zelenu ekonomiju, inovacije, suradnju privatnog i obrazovnog sektora, digitalizaciju poslovanja, razvoj ljudskih resursa, te projekte koji potiču razvoj manje razvijenih regija i krajeva. Idealno je kad se u jednom projektu povežu dvije ili više od ovih ciljanih strategija razvoja.

SVRHA POTICAJA

Svrha poticaja je postizanje ujednačenog razvoja i standarda u svim zemljama EU. Ideja je plemenita, a nastoji, primjerice, u Gorskom kotaru potaknuti planinski turizam austrijskog tipa, gdje mnogo seoskih gospodarstava i obrtnika čini i razvija lokalno gospodarstvo i tako generira održivi ekonomski rast.

PRAVO JE VRIJEME - POČETAK NOVOG CIKLUSA

Hrvatska kao članica Unije ima priliku iskoristiti značajna sredstva iz EU proračuna u periodu od narednih 6 godina. Ciklus kreće s početkom 2021 i većina poduzetnika već s nestrpljenjem očekuje najave vlade i drugih institucija o konkretnim načinima i vrstama poticanja privatnog poduzetništva. Najave poticaja bi trebale krenuti ubrzo, vjerojatno tijekom listopada.

PRAĆENJE NOVOSTI - SAMOSTALNO ILI UZ POMOĆ PROFESIONALACA

Mnogo je toga za “pohvatati” i pratiti jer uz ministarstva, i gradovi, županije, fondovi, ambasade nekih razvijenih država i druge institucije također imaju budžete namijenjene razvoju poduzetništva. Potrebno je pratiti najave i novitete na više mjesta i periodično se informirati o planovima za buduća razdoblja, a sve kako bi s već gotovom idejom i dokumentacijom dočekali trenutak objave datuma za prijavu projekata na ocjenjivanje. Iako sve možete i samostalno, najjednostavnija opcija za one s manjkom vremena je angažman savjetnika iz ovog područja. Oni će vam pomoći s odabirom financiranja prikladnog vašim potrebama i pripremom dokumentacije. Ukoliko si ih možete priuštiti, sigurno će vam biti od velike koristi, a vi se pri angažiranju raspitajte o njihovoj uspješnosti apliciranja sličnih projekta.

KOJE INSTITUCIJE U HRVATSKOJ DODJELJUJE POTICAJE?

  1. Ministarstva (gospodarstva, regionalnog razvoja, poljoprivrede i dr…)
  2. Agencije (HAMAG BICRO, Agencija za plaćanje u poljoprivredi, i dr.)
  3. Fondovi (Npr. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost)
  4. Jedinice lokalne samouprave (županije, gradovi i općine),
  5. Hrvatski zavod za zapošljavanje
  6. Predstavništva stranih država i agencija (ambasade, konzulati i sl.)
  7. Europska komisija direktno (LIFE, HORIZON i ostalo)

ZANIMLJIVA KATEGORIJA „DE MINIMIS“ I PRIMJER KORIŠTENJA

Svakom poduzetniku na raspolaganju stoji nekoliko različitih kategorija poticaja. Usmjereni su na različite oblike i veličine tvrtki, a svatko bira one koji mu najviše odgovaraju, ovisno o vrsti posla i visini iznosa subvencioniranja. Posebno je zanimljivija kategorija “de minimis” jer takve potpore dolaze sa najvećim postotkom financiranja - najčešće od 50% do 85%, a ponekad čak i više. Postotak ovisi o projektu, regiji u kojoj je tvrtka registrirana i vrsti djelatnosti. Tako će se zbog različitog stupnja razvoja grada, veći postotak sufinanciranja odobriti za sličan projekt u Gračacu nego u Varaždinu. Uvjet pri korištenju de minimis potpora je da ukupni iznos poticaja po poduzetniku ne prijeđe 200.000 € u periodu od 3 godine. U predstojećem šestogodišnjem obračunskom razdoblju (2021.-2027.) tako u teoriji možete iskoristiti do 400.000 € ovih bespovratnih poticaja na istom proizvodu ili projektu. Primjerice polovicu namijenite za razvoj inovacije, a drugu polovicu 3 godine kasnije za troškove marketinga, izlaganje na svjetskim sajmovima, web oglašavanje i slično.

Prilike postoje, vrijeme je da se i vi uključite i iskoristite velike potencijale koji se kroz poticaje pružaju!

SUFINANCIRANJE TROŠKOVA UREĐAJA ZA RAD I TEHNOLOGIJE

Kroz potpore se u velikoj mjeri sufinanciraju troškovi uređaja za rad i tehnologije kako bi se povećala produktivnost poslovanja, a Huawei sada nudi cijeli ekosustav koji može značajno unaprijediti produktivnost vas, vaših kolega i zaposlenika te vam tako donijeti veći profit. Uz pametne telefone, Huawei u ponudi ima i laptope, tablete, satove, slušalice...

Foto: Huawei

Tako novi laptop Huawei Matebook D14 nudi izvrsnu vrijednost za novac. Opremljen je izvanrednim 1920 x 1080 IPS zaslonom, a okviri su stavljeni u svega 4,8 mm, pa 14-inčni FullView zaslon izgleda kao da nema početak i kraj. S kutom gledanja od 178°, bilo da tonete u kinematografski doživljaj ili samo šaljete e-poštu, doživjet ćete vizualnu poslasticu na ovom prekrasnom zaslonu. Laptop teži samo 1,38 kg1 i ima debljinu 15,9 mm pa dizajn ne samo da izgleda sjajno, već znači da ga možete preklopiti na gotovo 180°.

Opremljen je izvanrednom baterijom od 56 Wh, tako da bez obzira jeste li suočeni s cjelodnevnim sastancima ili predavanjima, imat ćete dovoljno baterije sa samo jednim punjenjem.

Jednostavnim dodirom vaš će se pametni telefon i HUAWEI MateBook transformirati u jedan super uređaj čak i bez internetske veze. Zaslon vašeg telefona pojavit će se na prijenosnom računalu što vam omogućuje povlačenje i ispuštanje datoteka između njih i uređivanje datoteka na prijenosnom računalu dok komunicirate s kolegama na telefonu pomoću iste tipkovnice i miša. Ova suradnja na različitim uređajima olakšava život i svakodnevne zadatke.

HUAWEI MateBook D 14 dolazi s 65 W USB-C punjačem koji se praktično uklapa u vaš džep, tako da laptop možete puniti u pokretu. Bateriju svog prijenosnog računala možete napuniti do 46% u samo 30 minuta. Također podržava brzo punjenje i prijenos podataka za vaš telefon.

Na HUAWEI MateBook D 14 laptopu zaslon certificiran od strane TÜV Rheinland-a značajno smanjuje štetno plavo svjetlo koje ometa oči i osigurava zadovoljstvo gledanja i dugoročno zdravlje vašeg vida.

Inovativna ugrađena kamera diskretno je smještena ispod tipkovnice. Samo jednim pritiskom iskoči samo ako vi to želite. Ponovo je stisnite prema dolje kako biste spriječili potencijalni daljinski pristup kameri.

Foto: Huawei

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije