Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'MENTORSTVO KAO OBLIK NETWORKINGA MEĐU ŽENAMA'

Mentorica ženama u sklopu projekta je i vlasnica tvrtke Laura Orlić: 'Žene znaju da imaju pravo na napredovanje u karijeri'

Zagreb: Laura Orlić
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/3
16.12.2022.
u 08:38

Menadžerica Laura Orlić mentorica je u projektu “Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama” časopisa Zaposlena i Večernjeg lista

U ovogodišnjem petom izdanju projekta “Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama”, u organizaciji časopisa Zaposlena i Večernjeg lista, a s ciljem spajanja mladih poslovnih žena s iskusnim mentoricama, sudjeluje drugi put i Laura Orlić koja ima dugogodišnje iskustvo u polju upravljanja ljudskim resursima, kako u Hrvatskoj tako i u Italiji i Austriji, a danas je vlasnica i direktorica tvrtke Artivist Company.

Cilj projekta je spojiti mlade žene koje se žele razviti u poslovnom svijetu s iskusnim mentoricama koje svojim znanjem na tom putu mogu uvelike pomoći.

Posvećena razvoju ljudi

- Prošle godine sam se prvi put pridružila ovom projektu Mentorstva, što me je veselilo. Moja mentijka odabrala je mene za mentoricu. Ona je jasno znala svoj cilj - u kojem području treba moju pomoć i savjete, a upravo to je ključni sastojak za uspjeh mentorskog odnosa. Tijekom procesa otvorile su se i nove poslovne prilike za nju pa je naše mentorstvo sjajno poslužilo da ju u tome podržim. U jednom trenutku i meni je život donio jedan izazov u kojem mi je upravo moja mentijka pomogla. Naš je odnos bio baš uzajaman, a moja mentijka posvećena i vrijedna - prisjeća se Laura Orlić prošlogodišnjeg ciklusa.

Sve trebamo ohrabrenje kada smo na novom ili izazovnom putu, puno nam znači znati da nismo same i imati s kime podijeliti svoja razmišljanja, dvojbe, ideje, snove.

- I ja sam tijekom ove godine imala priliku biti mentijka. Upravo preko časopisa Zaposlena saznala sam za The Break Fellowship program za žene poduzetnice, organiziran u Španjolskoj. Prijavila sam se i bila presretna kad sam prošla selekcijski postupak. Tijekom tri mjeseca, od kojih jedan proveden u Španjolskoj, radila sam sa šestero različitih mentora specijaliziranih za različita poslovna područja. Njihova mi je pomoć bila neizmjerno korisna za razvoj mojeg poduzetničkog projekta. Tijekom programa upoznala sam puno žena poduzetnica iz različitih dijelova Europe, započele smo i poslovne suradnje, a druženje i međusobno podržavanje nastavit ćemo sigurno još niz godina - ističe Laura Orlić.

Kako je veliki dio svoje karijere, više od 20 godina, posvetila razvoju ljudi u velikoj internacionalnoj korporaciji i sama je tijekom tih godina prolazila kroz vlastite razvojne faze, gradila svoje rukovodno iskustvo te dobro naučila što znači usklađivati majčinstvo i karijeru.

- Iskustvo mi je pokazalo da je ženama izuzetno važno vidjeti pozitivne primjere drugih žena, razgovarati o njihovim iskustvima i na taj se način ohrabriti za savladavanje izazova. Mislim da žene ne misle da je tražiti pomoć slabost, češće se ne sjete ili ne stignu tražiti podršku jer si nametnu vlastita visoka očekivanja i zatrpaju se s puno obaveza - pojašnjava Laura Orlić.

Iako je odrasla okružena likovnom umjetnošću i umjetnicima, nju je više privlačio poslovni svijet i znala je da će se u njemu pronaći, ali je znala i da neće zauvijek ostati u tom okruženju.

- Kada sam počela raditi, s 22 godine, obećala sam si da ću u četrdesetima napustiti korporativni svijet i krenuti novim putem. Tako je i bilo, u korporativnom svijetu sam uživala, posebice u liderskom iskustvu u internacionalnom okruženju i prilici da živim i radim u više zemalja. Sada sam na novom putu - pred godinu dana zaplivala sam u poduzetničkim vodama, u novom području u kojem spajam moju ljubav za umjetnost s poslovnim kompetencijama koje sam stekla - otkriva Laura Orlić te dodaje kako je za njeno samopouzdanje i napredovanje u poslovnom svijetu zaslužna bila i činjenica da je uvijek bila okružena uspješnim ženama koje su joj primjerom pokazale kako može sve što želi.

Na svom je putu uvijek imala mentorice, neke su odabrale nju, neke je sama birala.

Podrška u važnim odlukama

- Uvijek sam im se obraćala kad sam bila pred važnim životnim odlukama, ne samo poslovnim. Njihova mišljenja, pitanja i savjeti bili su mi velika podrška. Moje iskustvo mi govori da smo u ovom području ostvarile veliki napredak. Žene danas ne dvoje da imaju pravo na napredovanje u karijeri. Prilike se više otvaraju i zbog većeg fokusa na rodnu ravnopravnost kroz regulatorni okvir u kojem su različitost i uključenost jedan od temelja dugoročne održivosti poslovanja. No još je dugačak put pred nama do potpune ravnopravnosti, posebice u stvarnim prilikama za napredovanje na visokim rukovodećim razinama te eliminiranju razlika u plaćama između muškaraca i žena - otkriva Laura Orlić, koja u ovogodišnjem ciklusu projekta “Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama” želi pružiti svoje iskustvo, razumijevanje i podršku koja mladoj ženi može poslužiti kao akcelerator u razvoju.

- Koristit ćemo razne alate za razvoj i odabrati nadahnjujuće ambijente za sve naše susrete - zaključila je Laura Orlić.

>> VIDEO Preselio se iz Zimbabvea u Englesku i prvi put vidio snijeg: "Od sreće sam skoro zaplakao"

Komentara 1

ZV
zvezdomor
09:10 16.12.2022.

aj sad to sve na hrvatskom...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije