Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODACI OD 2021.

Koliko su sankcije oštetile ruske oligarhe? Dvojici bogatstvo poraslo za više milijardi dolara

THEMENBILD, Yacht
Foto: EXPA/ Eibner/ Augst/EXPA
1/4
03.10.2023.
u 13:21

U prvom redu najveći je pad bogatstva doživio predsjednik najveće ruske kompanije za proizvodnju čelika Severstala Alexey Mordashev, i to od 8,2 milijardi dolara

Zapadne države na čelu s SAD-om i Europskom unijom od početka ruske invazije nametnule su više krugova sankcija Rusiji zbog izazivanja agresije u Ukrajini. U prvom redu EU je uveo dosad 11 paketa sankcija, a zadnji je bio 23. lipnja, nakon čega je krajem srpnja na popis sankcioniranih uvršteno dodatnih sedam pojedinaca i pet subjekata zbog širenja propagande. 

Iako su brojni stručnjaci skeptični oko efektivnosti ovih sankcija, vodeći ruski oligarsi doživjeli su manji pad u svojem bogatstvu, što detaljno pokazuje i Pixsellova infografika. U prvom redu najveći je pad doživio predsjednik najveće ruske kompanije za proizvodnju čelika Severstala Alexey Mordashev, i to od 8,2 milijardi dolara.

Foto: Marko Picek

Pad imovine koji se broji u milijardama dolara doživjela je velika većina oligarha. Primjerice, Vladimir Potanin, predsjednik najveće svjetske tvrtke za proizvodnju paladija i rafiniranog nikala Nornickel, od prije rata pa sve do 2023. godine zabilježio je pad bogatstva za 0,8 milijardi dolara. Velika većina oligarha pritom je zabilježila veliki pad u vrijednosti bogatstva tijekom 2022., no ta brojka brzo je porasla i stabilizirala se do 2023. godine. 

Čelniku ruske plinske tvrtke Novatek Leonidu Mikhelsonu vrijednost imovine je pala 3,3 milijarde dolara, dok je predsjedniku jedne od najvećih čeličana u Rusiji Vladimiru Lisinu pala za 4,1. 

POVEZANI ČLANCI:

Ipak, dvoje oligarha imovina se od početka rata pa dosad čak i povećala. Tu se radi o Andreyu Melnichenku, rusko-emiratskom milijarderu čija se vrijednost imovine povećala za čak 7.3 milijarde dolara, kao i bliskom suradniku Vladimira Putina Viatcheslavu Kantoru čija je imovina porasla za 6.8 milijardi dolara. 

>> VIDEO Rusija uništava ukrajinska skladišta streljiva dok Ukrajina napada proizvodnu liniju ruskih projektila

 

Komentara 7

KR
Krug
18:54 03.10.2023.

Toliko o sankcijama i nadi da će neki od oligarha kada osiromaši pokrenuti revoluciju u Rusiji.

XA
xaron
21:33 03.10.2023.

Ruski oligarsi su po Zapadu kupovali jahte, vile. ulagali novce u banke…Sankcije su to onemogucile te je nestao jedan od motiva kradje u Rusiji i trošenja na Zapadu. Ko je tu izgubio a ko dobio teško je reči.

VJ
Veli Jože
04:29 08.10.2023.

Možda našu javnost više zanima koliko su profitirali naši oligarsi na čelu sa Zubakom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije