Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUSI NAPREDUJU

Zelenski zavapio: Rusi su nadmoćni u zraku i u stanju su uništiti ukrajinske gradove, hitno trebamo pomoć

Ukraine's President Zelenskiy speaks during an interview in Kyiv
Foto: GLEB GARANICH/REUTERS
1/4
21.05.2024.
u 11:57

Moskva je prije gotovo dva tjedna intenzivirala zračnu i kopnenu kampanju u Harkivskoj regiji, koja graniči s Rusijom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovno je naglasio hitnu potrebu njegove zemlje za oružjem protuzračne obrane. Ukrajini je hitno potrebno više sustava protuzračne obrane i zapadnih borbenih zrakoplova, rekao je Zelenskij u ponedjeljak navečer u dnevnom video obraćanju.

"Slobodnom svijetu nažalost nedostaje brzine u ova dva pitanja", rekao je, dodajući da je zbog svoje nadmoći u zraku Rusija u stanju uništiti ukrajinske gradove i obrambene položaje jedrećim bombama. Prema Zelenskom, Rusi su se na prvim crtama blizu Harkiva i u istočnoj ukrajinskoj regiji Doneck u smjeru Časiv Jara i Pokrovska aktivno koristili destruktivnom taktikom.

Zelenskij je već nekoliko puta posljednjih dana zatražio isporuku dvaju dodatnih sustava protuzračne obrane Patriot. Rekao je da bi to pružilo bolju zaštitu za Harkiv, koji je više puta napadan iz zraka. Taj grad na sjeveroistoku Ukrajine jedan je od najteže pogođenih ratom. Borbeni zrakoplovi koje također spominje Zelenskij obećani su Ukrajini prije godinu dana. No, prema službenim informacijama, F-16 još uvijek nisu stigli.

VEZANI ČLANCI

Stručnjaci ocjenjuju da uglavnom dugo vrijeme isporuke oružja sa Zapada omogućuje Rusiji da se pripremi za novo oružje. U ruskim napadima na sjeveroistočni ukrajinski grad Harkiv ozlijeđeno je najmanje sedam ljudi tijekom noći, rekao je guverner regije. Druge ukrajinske regije također su pogođene ruskim dronovima tijekom noći, uključujući Odesu, Mikolajev i Dnjepropetrovsk.

Moskva je prije gotovo dva tjedna intenzivirala zračnu i kopnenu kampanju u Harkivskoj regiji, koja graniči s Rusijom. Ruske snage su otad zauzele nekoliko ukrajinskih pograničnih sela. Prema promatračima, ofenziva je usporila posljednjih dana, ali nije stala.

Komentara 12

IG
IgorY
13:42 21.05.2024.

Dobro jutro Zelenski. Tvoja obrana se raspala. I tu je sva istina. Normalno bi bilo da pobjegneš recimo u SAD i uživaš u lovi koju si zamračio i pustiš Ukrajince da se dogovore oko mira sa Rusima. Ne cvili ili i ne kmeči. Što si mislio da je to trečerazredni film kao što si ti glumac.

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
14:31 21.05.2024.

Prednje ruske postrojbe su se približile selu Zelene i to bi mogao biti dodatni pravac nekog ruskog taktičkog napada/prodora u oblasti Harkiv. Ponovo su Rusi krenuli lijevim krilom u opkoljavanje Chasiv Yara u Donjecku. Očito traže mjesta odakle su Ukrajinci pregrupirali svoju vojsku. U zaleđu ruskih trupa koje idu na Chasiv Yar, Ukrajinci su pokrenuli napade na Lugansk i ceste koje vode od Luganska prema Chasiv Yaru. U Lugansku su trenutno i požari. Proslavljena ukrajinska postrojba Kraken se pozicionirala na doček ruskih trupa kod Chasiv Yara. Oko 10.000 ruskih mobiliziranih boraca je ove godine dezertiralo kao i 3.000 stranih plaćenika. U Ukrajinu je došao određen broj kanadskih etničkih Ukrajinaca i pridružio se ukrajinskoj vojsci. U Hersonu ruske postrojbe su po tko zna koji put napale Krinky na južnoj (lijevoj) obali na rijeci Dnjepar.

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
13:57 21.05.2024.

Tri dana nakon velikog napada dronovima i raketama na Sevastopol o tome nema u ruskim medijima konkretnih vijesti. Ukrajina je odmah javila da su oštećeni/uništeni 2012. zarobljeni ukrajinski brodovi, danas ruske mornarice M266M minolovac Kovrovets i mali raketni brod Tsiklon. Oni su zarobljenih na privezu na Krimu od snaga za koje je Putin rekao da nisu ruske i uvršteni odmah u rusku flotu. U ovom trenutku je okupirano od ruske vojske 60% Vovčanska i 80% Robotyne. Ruska avijacije je bombardirala kuće i rusku vojsku u mjestu Shebekino. Ovo nije prvi puta da ruska avijacija bombardira rusku vojsku i ruska sela i gradove. Rusi su počeli štedjeti svoju preostalu tehniku, prije dva dana izgubili su 287 vozila a Ukrajinci 134. UK je najavilo snabdjevanje Ukrajine laserskim sustavom protuzračne obrane "Dragon "Fire". Taj sustav relativno malo košta, oko 10 britanskih funti po jednom rušenju protivničkog aviona/drona. Taj sustav je trebao biti gotov 2027., ali su ga Britanci ranije isporučili. Rusi su na rijeci Donets počeli graditi pontonske mostove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije