Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMA RJEŠENJA

Ukrajinska vojska u velikim problemima: 'Rusija može s time izbrisati njihove obrambene linije bez pješaštva'

Ukrainian servicemen fire a self-propelled howitzer towards Russian troops in a front line in Kharkiv region
Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS
1/23
21.05.2024.
u 09:44

Rusija može skladištiti velike količine kliznih bombi jer ih je prilično lako proizvesti, a prema riječima stručnjaka za zračne snage i vojnu tehnologiju prof. Justina Bronka, Rusija u svojim skladištima ima stotine tisuća željeznih bombi iz Sovjetskog Saveza.

Rusi ih mogu proizvesti lako, jeftino i u velikim količinama, a ukrajinska vojska strepi od njih jer prouzročuju razaranja koje je teško spriječiti. Vjeruje se kako su samo prošlog tjedna upotrijebili više od 200 kliznih bombi u napadu na ukrajinski sjeverni grad Vovčansk tijekom trenutačne ruske ofenzive u blizini Harkiva.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je samo u ožujku na zemlju bačeno 3000 takvih bombi. Šef policije u Vovčansku Oleksij Harkivski izbliza je vidio štetu kakvu klizne bombe mogu nanijeti, piše BBC.

"Nema riječi kojima bi se opisale posljedice napada kliznih bombi", kazao je šef policije i dodao: "Dođete i vidite ljude koji tamo leže, rastrgani su".

Masovna uporaba kliznih bombi od ruskih snaga relativno je nedavna pojava, koja se posljednjih mjeseci pokazala razorna za ukrajinske snage. Njihova je prednost u tome što ih je jeftino proizvesti – starim sovjetskim bombama dodaju sklopiva krila i satelitsku navigaciju – a s druge strane izuzetno su destruktivna.

Nedavno izvješće Centra za analizu europske politike (CEPA) navodi da su klizne bombe bile odlučujuće u zauzimanju nekoć jako utvrđenog ključnog istočnog grada Avdiivke u veljači. A sad tu istu metodu koriste i za napade na Harkiv, a Ukrajina se muči s time da se suprotstavi toj metodi.

FOTO Rat u Ukrajini

Ukrainian servicemen fire a self-propelled howitzer towards Russian troops in a front line in Kharkiv region
1/23

Šef policije u Vovčansku koji pomaže u evakuaciji graničnih sela na prvoj liniji u regiji Harkov ispričao je BBC-u kako je broj napada drastično porastao u posljednjih šest mjeseci. "Tijekom proteklih šest mjeseci često su nas pogađale klizne bombe, možda pet do deset bombi tjedno... ali ovaj mjesec bilo ih je više nego ikada", rekao je.

Rusija može skladištiti velike količine kliznih bombi jer ih je prilično lako proizvesti, a prema riječima stručnjaka za zračne snage i vojnu tehnologiju, prof. Justina Bronka, Rusija u svojim skladištima ima stotine tisuća željeznih bombi iz Sovjetskog Saveza.

"Opremljeni su krilima koja iskaču, a koja će, nakon što se bomba ispusti, iskočiti kako bi mogla letjeti na mnogo veće udaljenosti", kazao je i ispričao kako priključeni satelitski sustav za navođenje na bombi omogućuje ciljanje stacionarnog položaja s relativno visokom preciznošću.

Prema prof. Bronku, takav mehanizam daje Rusima mnogo funkcionalnosti projektila vrijednog više milijuna dolara, ali za djelić cijene. Čak i dobro utvrđeni ukrajinski položaji postaju ranjive mete jer klizne bombe "otežavaju obrambenu strategiju Ukrajine jer Rusi mogu samo neprestano bombardirati fiksne položaje dok ne nestanu", kaže prof. Bronk.

VIDEO Klizajuće bombe u Ukrajini

Ukrajinska sigurnosna analitičarka Marija Zolkina kazala je za BBC da zabrinjava razvoj događaja jer uporaba kliznih bombi predstavlja "novu eru" za vojnu situaciju na terenu.

"One omogućuju Rusiji da izbriše ukrajinske obrambene linije bez uporabe svojeg pješaštva", kaže Zolkina i objašnjava: "Imaju potpuno drukčiji učinak od topničke vatre ili čak raketnih napada."

Može li se boriti protiv takvih bombi i na koji način, pitanje je koje opravdano muči ukrajinsku vojsku i njihove sigurnosne stručnjake. Profesor Bronk kaže da presretanje bombi u letu nije održivo rješenje zbog golemog broja bombi koje Rusi imaju na raspolaganju. "Prebrzo biste raznijeli sve raspoloživo streljivo protuzračne obrane".

Jedino je rješenje, osim kopnenog upada, ciljati zrakoplove koji ih ispuštaju, bilo u letu ili na zemlji. Trenutačno službeni Kijev koristi dronove kako bi uništili ili znatno oštetili ruske zrakoplove, no i to ima svoje probleme.

Naime, SAD koji daje najviše vojne pomoći Ukrajini zabranjuje službenom Kijevu da se koristi bilo čime od njihovih vojnih sustava na međunarodno priznatom ruskom teritoriju. Iako to ne uključuje Krim niti zauzete dijelove Ukrajine, to isključuje sve vojne baze koje su na ruskom teritoriju.

Ne postoji jednostavno rješenje za Ukrajinu, a posljedice kliznih bombi svakodnevno se osjećaju.

VIDEO Irska policija uklonila šatorsko naselje migranata u Dublinu

Komentara 41

Avatar IvanR
IvanR
10:10 21.05.2024.

Postoji samo jedno rješenje - pregovori. No Zelenko mora slušati gazde na zalost. A završiti ce svi znamo kako.

XA
xaron
21:31 21.05.2024.

Ovde i vani postoji mišljenje da se klizne bombe mogu zaustaviti samo tako da se unište avioni koji ih nose. Međutim, postoje izvještaji da su US razvile model kliznih bombi koje se lansiraju pomoču rakete. Dakle, reketa lansira kliznu bombu na potrebnu visinu a onda bomba sama nastavi prema cilju. Ako su US to napravili, nema razloga da i Rusi to ne urade. Uostalom, i ovaj model klizne bombe lansirane iz aviona su prvo napravili US a Rusi su samo to kopirali. .

Avatar Make my day
Make my day
10:27 21.05.2024.

Rat u Ukrajini će trajati toliko dugo dok budu imali municije ili dok ne shvate da ne mogu pobijediti Rusiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije