Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NIKADA NIJE POMISLIO NA IZDAJU'

Ruski fizičar (17) osuđen na 14 godina zatvora: Jedan je od trojice stručnjaka koji su uhićeni zbog optužbi za izdaju

Russian physicist Maslov accused of state treason appears in court in St Petersburg
Foto: ANTON VAGANOV/REUTERS
1/3
21.05.2024.
u 14:26

Ruski mediji prenose riječi odvjetnika optuženog Maslova da je "svoj cijeli život posvetio znanosti i nikada nije ni pomislio izdati svoju zemlju". Obrana je obavijestila vlasti da je Maslov početkom godine pretrpio srčani udar te da bi dugi zatvorska pritvor za njega značio smrtnu kaznu.

Postariji ruski fizičar Anatolij Maslov, koji je radio na razvoju nadzvučnih projektila, osuđen je u utorak na 14 godina zatvora u kažnjeničkoj koloniji zbog izdaje. Na suđenju u Sank Peterburgu zatvorenom za medije, 77-godišnji Maslov je tvrdio da je nevin.

On je jedan od trojice znanstvenika iz istog Sibirskog instituta, sve stručnjaci za hipersonične brzine, koji su uhićivani od 2022. zbog optužbe za izdaju. Aleksandar Šipljuk i Valerij Zvegintsev čekaju suđenje.

Svi zajedno su, s ostalim kolegama, provodili teoretski rad u područjima relevantnim za razvoj nadzvučnih projektila koji se mogu kretati brzinom do 10 maha (12.250 km/h) da bi izbjegli neprijateljsku zračnu obranu. Predsjednik Vladimir Putin više je puta rekao da je Rusija svjetski predvodnik u razvoju tog naoružanja.

Odvjetnik Jevgenij Smirnov je rekao da su optužbe protiv trojice znanstvenika s Instituta za teorijsku i primijenjenu mehaniku (ITAM) u Novosibirsku gotovo iste, a tereti ih se za objavljivanje podataka koje se smatraju državnom tajnom na međunarodnoj konferenciji. On smatra da je osuđujuća presuda protiv Maslova kršenje zakona.

VEZANI ČLANCI

U otvorenom pismu kolege trojice znanstvenika s ITAM-a pišu da su podaci što su ih znanstvenici predstavljali na međunarodnim forumima više puta provjeravani kako bi se zajamčilo da ne uključuju povjerljive informacije. Također su upozorili da takvi slučajevi imaju zastrašujuć učinak na mlade ruske znanstvenike.

"Već sada najbolji studenti odbijaju ponude da se pridruže znanstvenoj zajednici i dođu s nama raditi, a naši najbolji mladi zaposlenici napuštaju znanost", upozorili su u pismu.

Ruski mediji prenose riječi odvjetnika optuženog Maslova da je "svoj cijeli život posvetio znanosti i nikada nije ni pomislio izdati svoju zemlju". Obrana je obavijestila vlasti da je Maslov početkom godine pretrpio srčani udar te da bi dugi zatvorska pritvor za njega značio smrtnu kaznu.

Ključne riječi

Komentara 5

AI
Aircooled
15:06 21.05.2024.

Kazna za ovog fizičara je došla radi toga što je napravio klauna od Putina, jer Putin se hvalisao najnovijim i najmoćnijim hipersoničnim raketama, pa se nakraju pokazalo da je to sve bila laž. Ustvari ništa čudno jer i sovijetski fizičari Koroljev ili Petljakov su isto bili zatvoreni u Gulagu, to je valjda ruska specijalnost da zatvara fizičare i sve one koji na vrijeme ne uspiju pobjeći iz Rusije.

Avatar Bad Robot
Bad Robot
14:54 21.05.2024.

Ne izgleda baš sjajno sa 17 godina.

AI
Aircooled
14:41 21.05.2024.

Rusi nikada nisu izumili ništa. Sve što su napravili je nastalo kopiranjem ili špijunažom. Na kraju bi sve zloupotrebili u vojne svrhe za likvidaciju čim većeg broja ljudi. Imperija zla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije