Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iz minute u minutu

FOTO/VIDEO Nevrijeme poharalo Slavoniju: Padali električni stupovi, oštećeni krovovi, na crkvu palo stablo

Nevrijeme u Hrvatskoj
Foto: vl
1/18
Autori: vecernji.hr, Hina
21.05.2024.
u 21:05

Fotografije i snimke nevremena iz vašeg područja možete nam poslati na dojavi@vecernji.net

  • Najavljeno nevrijeme u poslijepodnevnim je satima pogodilo kontinentalnu Hrvatsku
  • U Banovini i Slavoniji zabilježen je snažan vjetar
  • Na snazi su žuti i narančasti meteoalarmi zbog grmljavinskog nevremena i jake kiše

Tijek događaja:

20:50 - DVD Valpovo objavilo je da su danas oko 17.22 sati dobili dojavu od DVD-a Ladimirevci da se srušilo stablo na župnu crkvu u Ladimirevcima te da im je potrebna ispomoć sa autoljestvom.

- Na intervenciju izlazimo sa navalnim vozilom, autoljestvom i četiri vatrogasca, dok su članovi DVD-a Ladimirevci izašli sa navalnim vozilom i sedam vatrogasaca. Pomoću autoljestava i motornih pila izvršili uklanjanje stabla sa crkve - objavio je valpovački DVD. 


19:30 - U grmljavinskom nevremenu koje je u utorak popodne pogodilo Osječko-baranjsku županiju zaprimljeno je više dojava o padu stabala na prometnice te o srušenim i nagnutim stupovima za prijenos električne energije i oštećenjima krovova, izvijestio je Županijski centar 112 Osijek. U ŽC 112 ističu kako je bilo dosta tehničkih intervencija, srušenih stabala i električnih stupova po prometnicama, iz Aljmaša su dobili dojavu o udaru groma i požaru, a puno vatrogasaca je na terenu na različitim intervencijama.

Na željezničku prugu kod mjesta Cret Bizovački palo je nekoliko stabala i električnih stupova, ali su to već uklonili vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bizovac. Nogometni klub Đakovo Croatia na društvenim mrežama je izvijestio da je zbog olujnog nevremena i jakog vjetra, oštećen dio krova na stadionskoj tribini. Za sada nema dojava o eventualno ozlijeđenim osobama od posljedica nevremena, rekli su u osječkom Centru 112.


18:30 - Nevrijeme je u poslijepodnevnim satima poharalo i područje Samobora gdje je lomilo grane na stablima te čupalo prometne znakove. U galeriji pogledajte posljedice. 

Nevrijeme u Hrvatskoj
1/13

17:30 - Snažan vjetar puhao je u Međimurju.


17:26 - Posljedice nevremena vidljive su i u Petrijevcima nadomak Osijeka gdje je u dvorištu čitateljice vjetar izvalio visoku trešnju čiji plodovi samo što nisu bili spremni za berbu te veliku ružu. Trešnja je bila stara 20 godina, a ruža penjačica 24, kazala nam je čitateljica. 

Foto: Čitatelj


17:05 - U Osijeku i dalje pada jaka kiša, javljaju nam čitateljice.


16:40 - U mjestu Ivanska u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji također je padala jaka tuča koju je zabilježio naš čitatelj. Komadi leda nisu velikog promjera, no intenzitet kojim je padalo bio je zastrašujuć. Iako je auto djelomično natkriven, nakon pljuska oko njega je bilo i vode i leda.


16:05 - Na zagrebačkom području te u Slavoniji je na snazi narančasto upozorenje zbog opasnog vremena. Čitatelji nam šalju snimke iz Banovine i Slavonije koje pokazuju razmjere oluje koja je stigla na to područje, a zasad nije poznato je li jak vjetar izazvao štetu. Mogućnost grmljavine za to područje, navodi se, viša je od 70 posto, a još je jučer i Dvor u Sisačko-moslavačkoj županiji pogodila tuča veličine oraha. Više munja zabilježeno je oko 14 sati i na području Karlovca, a upravo ta fronta stigla je u Zagreb. Munje su zabilježene i u dijelu BiH, na području Tuzle te nedaleko od Banje Luke, pokazuju karte Istrameta. U regijama u kojima je upaljen narančasti meteoalarm trebalo bi biti najgore od podneva pa sve do kraja dana.


''Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu'', upozoravao je ranije DHMZ. Uz to, i Ravnateljstvo civilne zaštite izdalo je upute za građane kako postupiti u slučaju grmljavinskog nevremena. 

U ostatku Hrvatske na snazi je žuto upozorenje, također zbog grmljavine i pljuskova koji se očekuju. Uz to, u Dalmaciji se očekuje i jači vjetar s udarima do 55 km/h. Oluju je najavio i Europski centar za predviđanje oluja (Estofex) u cijeloj Europi, no najviše se za nevrijeme mora pripremiti središnja Italija u kojoj je stupanj upozorenja podignut na 2 od moguće 3 razine. 

Uz to, i meteorolozi su jučer podigli stupanj upozorenja u regijama iz potencijalno opasnog u opasno vrijeme, što DHMZ inače vrlo rijetko radi. Za ovaj utorak najavljuju promjenjivo oblačno vrijeme sa sunčanim razdobljima, no zato vrlo nestabilno. ''Mjestimice kiša i lokalno izraženi pljuskovi s grmljavinom, osobito poslijepodne i navečer u središnjim i istočnim predjelima. Vjetar ponegdje umjeren istočni i jugoistočni, na Jadranu jako jugo, poslijepodne u okretanju na umjeren jugozapadni. Uz nestabilnosti vjetar kratkotrajno jak. Najviša temperatura zraka uglavnom između 22 i 27°C.


15:42 - Najavljeno nevrijeme stiglo je do Zagreba iza 14.30 sati, kao što je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) već prognozirao.

VIDEO Kiša u Zagrebu


15:38 - Kako se oblaci kreću, pokazuju i radarske snimke DHMZ-a koje pokazuju veliku formaciju koja ide prema Hrvatskoj iz Italije. Zagrebačko i riječko područje, kao i Istru, sudeći po radarskim snimkama, nevrijeme bi trebalo pogoditi u poslijepodnevnim satima. 

>> VIDEO Poplave pogodile Njemačku i Francusku

Ključne riječi

Komentara 8

BA
Barcelona85
17:25 21.05.2024.

Prije kad nije bilo digitalne vremenske prognoze, nevrijeme bi doslo, pala bi kisa i to je to. Danas obicna malo jaca kisa sa grmljavinom najavljuje se kao tornado na srednjem zapadu SAD-a. Nes ti, pala kisa, puhao vjetar, spustili se oblaci zacrnilo se nebo. Kada to nije bilo normalno za razdoblje sredine proljeca?

YO
yopi
16:16 21.05.2024.

Netko je stavio snimku kise sa balkona. Zanimljivo

AN
AntePortas9
19:19 21.05.2024.

Strašno. Iščupano drvo je gotovo bez korijena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije