Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKCIJA UČENIKA I RODITELJA

Želimo kuhinju u kojoj će jesti svi đaci

'Ručak za svako dijete'
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/7
30.10.2017.
u 20:12

Prostor u kojem se priprema hrana dotrajao je, pa ručati mogu samo niži razredi

Subota u školi? Za klince iz OŠ Matka Laginje nikakav problem! Štoviše, oni koji su slobodni vikend morali provesti doma, time nimalo nisu bili zadovoljni. Jer u njihovoj je školi kuhala Ana Ugarković, a u receptima sudjelovali su upravo đaci, ali i njihovi roditelji, koji su uvijek nasmiješenu kuharicu i doveli u školu nadomak Vlaške.

Harry Potter lazanje

Razlog za to vrlo je jednostavan, i to toliko da bi se sam po sebi trebao podrazumijevati. Roditelji žele da se u školskoj kuhinji hrane sva djeca, a to u Laginjinoj trenutačno nije moguće.

– Kuhinja nije dovoljno opremljena da bi se mogli pripremati topli obroci za svu djecu, pa u njoj jedu samo manji klinci, oni od prvog do četvrtog razreda – objasnila je Amalija Jurjević Delišimunović razlog zbog kojeg su roditelji, u suradnji s ravnateljem Božidarom Bilaferom, pokrenuli projekt “Ručak za svako dijete”. Njegov naziv, objasnila je mama Amalija, ne odnosi se, međutim, samo na skupljanje novca kako bi se osposobila školska kuhinja, već bi cijeli projekt trebao rezultirati i time da u blagovaonici osnovne škole na objed mogu doći i djeca koja moraju jesti posebnu hranu.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL/Ilustracija

– Djeca s celijakijom ili dijabetesom, primjerice. Želja nam je da se u novoj kuhinji organizira kutak u kojem bi se pripremala hrana za njih – rekli su roditelji, koji su, i sami priznaju, puni ideja. Svoje bi klince željeli uključiti i u osmišljavanje menija, kao i njihovih naziva, što će im, smatraju, dati posebnu volju za time da sa svojim vršnjacima sjednu za stol u blagovaonici, pojedu i popričaju, umjesto da odmor provedu u pekarnicama.

– Zamislite da ih na jelovniku čekaju, recimo, lazanje Harry Potter – u uspjeh projekta uvjerene su mame, kojima je cilj uz kuhinju obnoviti i blagovaonicu.

Radili i “starinski” kolač

Protiv čega se klinci nimalo ne bune. Oni su ovaj vikend uživali u kreacijama koje su napravili s Anom Ugarković, koja je i sama primijetila da đaci, zapravo, vole jesti – sve.

– Za predjelo radili smo male sendviče i djeca su, uz standardne namirnice, rado uzela i povrće, pa čak i latice cvijeta dragoljuba – rekla je kuharica, čije su špagete među klincima bile pravi hit. Uzimale su se i repete, a jeli su i oni koji su već ručali kod kuće.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL/Ilustracija

– Odlične su! Trebali bismo stalno tako jesti – govorili su učenici dok su im se špagete lijepile za brade. “Mjesta” su ipak malo ostavili jer nakon predjela i glavnog jela, čekao ih je i desert.

– Radili smo kolač s jabukama. Kažu da je starinski, ima i cimeta i meda – ispričali su đaci, koji često, ako su u produženom boravku, u školi provedu cijele dane. Nadaju se zato novoj kuhinji, baš kao i roditelji, ali i školske kuharice, koje su za vikend također došle na svoje radno mjesto i kuhale s osnovnoškolcima. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije