Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
proračun

Za pothodnike 25 milijuna kuna manje, za škole isto toliko više

Zagreb: Nastavljena 38. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
09.12.2020.
u 10:52

Planovi u proračunu za sljedeću godinu od rekordnih 14 milijardi

Trebao im je novac za suzbijanje koronavirusa, obnovu objekata stradalih u potresu te kapitalne projekte koje su si zacrtali. Pa su ga u gradskoj upravi odlučili “namaknuti” prodajom kompleksa Gredelja za 618,5 milijuna kuna, Zagrepčanke za 376,7 i Paromlina za 75 milijuna kuna, ali i ostalim “poslovnim objektima” koji, prema njihovoj procjeni, vrijede deset milijuna kuna. Usto, u idućoj godini planiraju prodati gradske stambene objekte ukupne vrijednosti 54 milijuna kuna.

Na tapeti i sljemenska žičara

Zato je proračun za 2021., koji je jedna od glavnih točaka dnevnog reda jučer započete sjednice Gradske skupštine, s dosadašnjih 12 dignut na rekordnih 14,03 milijarde kuna. Predizbornim su ga ocijenili oporbeni zastupnici, a gradonačelnik Milan Bandić čvrsto stoji pri tezi da je proračun “realan, socijalan i prilagođen nepogodama koje su pogodile Zagreb”. Najveći prihod u idućoj godini, onaj od 5,84 milijarde kuna, i dalje je od poreza, a putem gradskih ureda, zavoda i službi planira se realizirati 9,5 milijardi. Od prodaje gradske imovine, među kojom su i tri kompleksa spomeničke arhitektonske vrijednosti, uprihodit će pak 1,08 milijardi kuna. Prodaju Gredelja, Paromlina i Zagrepčanke pokušao je spriječiti Klub nezavisnih zastupnika pa je po hitnom postupku u Skupštinu uputio moratorij, no njihov prijedlog nije prošao.

Proračun je bio na tapeti i prije nego što se o njemu raspravljalo, a da je razlog prodaje skriveni interes gradonačelnika i privatnih investitora za koje samo on zna ističu oporbenjaci već tjednima. Jučer je i nezavisni vijećnik Renato Petek rekao da tvrtka VMD na području nekadašnje Zagrepčanke već dogovara rušenje, što je Bandić odbacio.

Po hitnom je postupku na dnevni red uvršteno i izvješće o realizaciji projekta nove žičare Sljeme, koje je Grad pripremio na inzistiranje oporbe, a jučer su vijećnici većinom odabrali i novog predsjednika Skupštine pa je umjesto Drage Prgometa na tom mjestu sada novoizabrani šef zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman. Proračun je pak, umjesto kao druga točka, pomaknut na treće mjesto kako bi se prije njega raspravilo o prihvaćanju ugovora za projekte za koje Grad dobiva novac iz fondova EU, poput obnove palače Amadeo u kojoj djeluje Hrvatski prirodoslovni muzej. Za to su u proračunu pripremili 26,2 milijuna kuna, a za opremanje muzejske čuvaonice u Novom Petruševcu predviđeno je 1,7 milijuna kuna. U proračunu je ponovno i građenje i opremanje kazališta Gavella, za što je predviđeno 15,2 milijuna kuna, a prenesena je i modernizacija pothodnika, za što su u projekciji budžeta predvidjeli 41 milijun, no sad su ulaganja umanjili na 16 milijuna kuna.

Sanacija posljedica potresa

U odnosu na ovogodišnji proračun, najviše se povećavaju kapitalna ulaganja za sanaciju i građenje objekata oštećenih u potresu, za 37,6 milijuna kuna, kao i velike investicije u školstvo, za 25,3 milijuna. A najviše se smanjuju kapitalna ulaganja u predškolstvo, za 76 milijuna kuna.

– Ukupna ulaganja u objekte i uređaje komunalne infrastrukture smanjuju se za 24,9 milijuna kuna, odnosno 6,5 posto, prvenstveno zbog činjenice da su tijekom 2020. zatvorena dva velika projekta za koja je planirano ulaganje od čak 101 milijun, rotor Remetinec i žičara Sljeme, koju se planira pustiti u promet potkraj godine – zaključuju u Gradu.

Komentara 3

DA
darko246
18:43 10.12.2020.

To Bandićuuu.... deri ovce! Za drugo ni nisu kad te stalno biraju!

GO
goli.otok_forever
15:55 10.12.2020.

Plus dvije milijarde minusa to je 16 milijardi.

LI
linkser2
12:31 10.12.2020.

povećak ovima što održavaju zastave po banderama na par stotina mil. kuna...to je prioritet lopino ofucana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije