Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
50-AK METARA OD PRVIH KUĆA

VIDEO Prosvjed protiv spalionice Rebro: 'Zahtijevamo da se zaustavi ovaj monstruozan projekt'

Građanska inicijativa prosvjeduje protiv izgradnje spalionice Rebro
Foto: Katja Knežević
1/7
18.02.2023.
u 10:53

Inicijativa "Stop spalionici Rebro" nastala je kao rezultat nezadovoljstva Zagrepčana, poglavito onih koji žive u Maksimiru, nakon saznanja da bi se na pedesetak metara od prvih kuća, sa sjeveroistočne strane Rebra, trebala graditi spalionica infektivnog medicinskog otpada

Građanska inicijativa "Stop spalionici Rebro", uz podršku Zelene akcije, organizirala je prosvjed protiv izgradnje spalionice Rebro - KBC Zagreb. Prosvjedna povorka kretala se na trasi park Maksimir - Bukovačka - Kišpatićeva - Gorjanovićeva, uz zaustavljanje kod kafića na Bukovačkoj i ispred glavnog ulaza u KBC Zagreb.

"Nećemo se dati ušutkati, niti zastrašiti", kazala je članica inicijative Maris Špero pa prozvala ministra Davora Filipovića: "Gdje ste ministre Filipoviću? Sakrili ste se u mišju rupu, nema vas. Ne odgovarate na naša pitanja i molbe, sram vas bilo. Sabotirali ste demokratski proces, niste transparenti". 

"Zahtijevamo da se naš glas čuje i posluša, da se naše zdravlje shvati ozbiljno i da se potpuno zaustavi ovaj monstruozan projekt. Zahtijevamo da naš okoliš bude zaštićen, da naša djeca imaju zdravo okruženje i čist zrak koji udišu", dodaje. 

Gospođa koja je sudjelovala u prosvjedu izrazila je zadovoljstvo brojem okupljenih ljudi. "Neka se to zaustavi, to je ekocid", kazala je govoreći o spalionici. Na prosvjedu su članovi inicijative istaknuli kako je ovo "krivi projekt na krivoj lokaciji" te kako je zrak u Zagrebu već znatno zagađen

"Kao liječnik smatram da je ideja ovog projekta štetna za ljudsko zdravlje", istaknuo je na prosvjedu mladi liječnik iz KB Merkur Arian Širac pa istaknuo kako treba razmišljati o starijoj populaciji, bolesnicima, djeci i trudnicama, kao i pacijentima koji dolaze u KBC Rebro. Također, ističe kako nije jedini liječnik koji se protivi ovom projektu. 

"Moji kolege su isto protiv, ali zbog nekih razloga ne pričaju svi. Svojim primjerom želim pokazati i svojim kolegama da istupe, pokažu stav i da građanstvo zna da su liječnici isto protiv", navodi.

"Ako ovo ne zaustavimo, riskiramo spalionice na svakom koraku u ionako iznimno zagađenom gradu", poručili su i ranije iz inicijative koja je nastala kao rezultat nezadovoljstva Zagrepčana, poglavito onih koji žive u Maksimiru, nakon saznanja da bi se na pedesetak metara od prvih kuća, sa sjeveroistočne strane Rebra, trebala graditi spalionica infektivnog medicinskog otpada. 

Pokrenuli su i peticiju protiv postrojenja koja je do sada prikupila više od 10 tisuća potpisa. Istaknuli su kako ne žele da njih i njihovu djecu "svakodnevno truju opasni nusproizvodi spaljivanja".

"Zbog izgradnje spalionice medicinskog otpada narušit će se uvjeti života građana u susjedstvu KBC Rebro koji su ionako već narušeni zbog stalnih prometnih gužvi koje stvaraju korisnici i posjetitelji KBC-a Rebro", stoji na peticiji. 

"Razumijemo da KBC Zagreb ima određene troškove radi odvoza otpada, ali smatramo da je prioritet zaštita zdravlja građana od štetnih emisija. Zar je moguće da zdravstveni djelatnici stoje iza ovakve ideje koja ugrožava zdravlje građana? Maksimir kao jedan od najljepših kvartova Grada Zagreba nije zaslužio da se na ovakav način narušava kvaliteta života i zraka koji udišemo. Bez čistog zraka nema zdravog života!", dodaje se. 

Komentara 19

ST
StariSokol
11:48 18.02.2023.

Naš narod bi sve ali je protiv svega, U Plominu se trebao graditi Blok C termoelektrane sa najmodernijim filterima a da se Blok A največi zagađivač sruši. NE. Ne može. Trebala se graditi Termoelektrana na Cetini. NE. Trebala se graditi Termoelektrana Ploće. Ne. Trebala se graditi Spalionica smeća u Jakuševcu. Veliko NE od naših građana. Ako odete u Bon, Koeln, Hamburg, Berlin, Beć svagdje spalionice smeća skoro pa u centru grada i nitko se ne buni. Imali bi struju iz NE Krško ali radioaktivni otpad ne bi zbrinjavali. Liječili bi se a bolnički otpad ne bi zbrinjavali. Treba se veseliti što se gradi ali osnovati komisiju koja će kontrolirati koje kvalitete će se oprema ugrađivati.

DU
Deleted user
11:42 18.02.2023.

Ako se napravi po propisima nema nikakve štete, uostalom usred Beča imate spalionicu koja grije Bečane.

Avatar Briselska junačina
Briselska junačina
11:13 18.02.2023.

A u redu je da vam je pred nosom najveći bolnički centar u državi, dok drugima do njega treba tri dana jahanja? Vi bi bolnicu, jebiga, to pridonosi rastu vrijednosti nekretnina, a i doktori dobro plaćaju za najam stanova, isto kao i obitelji pacijenata, ali ne bi kompletnu bolnicu, samo ono što donosi lovu, jelda? Odskakućite. Nema problema, posebna renta za život u privilegiranom kvartu, 10 eur/m2 nekretnine godišnje iz koje će se plaćati dodatni troškovi odvoza otpada negdje drugdje, jel može tako?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije