Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAŠTO NEMA OBNOVE?

Tužna stvarnost raspadnute sportske infrastrukture u Zagrebu stane u dvije riječi: Dom sportova

Zagreb: Dom sportova na Trgu Krešimira Ćosića
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/14
21.02.2024.
u 21:00

Bude li u ožujku netko dobio posao, uza sve prateće procedure, rekonstrukcija bi mogla početi na ljeto, a predviđeno je da će trajati 18 mjeseci. A ulaganje se, kazao je Tomašević, neće moći financirati iz Fonda solidarnosti

Za mjesec dana, 22. ožujka, napunit će se četiri godine otkako je Zagreb i okolicu u nedjeljno jutro probudio potres magnitude 5,5 prema Richteru. Snažan udar produbio je rane i ostavio nove ožiljke na gradskoj infrastrukturi, koji će se sanirati godinama, pesimisti bi rekli i desetljećima.

Da se ne može sve obnoviti preko noći, jasno je svakom razumnom, no je li uskoro pune četiri godine čekanja predugo za čuveni Dom sportova, pitaju već mjesecima i potiho i na glas brojni profesionalci i rekreativci, ali i susjedi s Trešnjevke koji su već pomalo siti obećanja "uskoro će ili samo što nije".

– Sramota je da glavni grad jedne izrazito sportski uspješne nacije kao što je Hrvatska u ovome trenutku praktično nema jedan jedini velik i dostojan sportski objekt – slažu se gotovo svi odreda koji sudjeluju u zagrebačkom sportu ili ga prate. Našim borcima ponestaje mjesta u vitrinama za pehare i medalje, unatoč tome što nemaju adekvatnu dvoranu, nogometaši osvajaju svijet bez poštenog stadiona, vaterpolisti su donijeli svjetsko zlato uz tri i pol bazena, a hokejaši i klizači nemaju ni toliko lokacija...

11.02.2024.., Dom sportova, Zagreb - SuperSport 1. Hrvatska malonogometna liga, 14. kolo, MNK Futsal Dinamo - HMNK Vrgorac. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Dvoranu nužno protupotresno ojačati

Na trenutačno stanje sa sportskom infrastrukturom žale se i roditelji mladih sportaša jer zbog nedostatnih kapaciteta mali broj dvorana rastegnut je do maksimuma pa se treninzi u njima odvijaju od ranoga jutra sve do kasnih noćnih sati. Cibona, Kutija šibica, Kranjčevićeva, Maksimir, Šalata, Velesajam pa naposljetku i Dom sportova vape za obnovom.

Činjenica je, doduše, da se nije ulagalo godinama pa je potres samo razotkrio sustavnu nebrigu, reći će to i oni koji su sada na vlasti i dodati da povećavaju iznos za gradski sport. Uz to, od dolaska na vlast, prije tri godine, najavljuju tri kapitalna projekta: rekonstrukciju stadiona NK Zagreb u Kranjčevićevoj, bazen u Španskom i obnovu Doma sportova.

POVEZANI ČLANCI:

Početak sređivanja Kranjčevićeve zbog žalbi oko natječaja i papirologije kasni godinu dana u odnosu na rok koji je bio početak 2024., bazen u Španskom trebao bi se početi graditi na proljeće, no što se čeka s Domom sportova? Njegova se obnova spominjala još 2014. pa je sve utihnulo do potresa 2020. godine.

Nakon smjene vlasti 2021. gradonačelnik Tomislav Tomašević istaknuo je taj projekt kao jedan od prioriteta u sportskoj infrastrukturi, čak su radovi vrijedni oko 25 milijuna eura uvršteni u kapitalna ulaganja 2023., no nije se dogodilo ništa. Stoga smo od gradske uprave potražili objašnjenje.

– Nakon zagrebačkog potresa tvrtka SMAGRA izradila je izvješće o sigurnosti kompletne zgrade Doma sportova za korištenje glede mehaničke otpornosti i stabilnosti nosive konstrukcije. Izvješćem je utvrđeno da nosiva konstrukcija dvorane 1 nije sigurna za slučaj djelovanja potresa koji je prema seizmičkoj karti Hrvatske predviđen kao mogući.

10.02.2024., Zagreb - U Domu sportova koncert je odrzao Grse Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Sukladno tome, smatra se da je konstrukciju zgrade potrebno ojačati. Također, krov dvorane 1 nije siguran ni za djelovanja koja nisu potresna te se mora rekonstruirati bez obzira na njih – kažu na Radićevu trgu.

Dodaju i kako je nakon izrađenog Izvješća o sigurnosti zgrade Ured za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalne poslove proveo postupak javne nabave za projektnu dokumentaciju sanacije i rekonstrukcije, nakon čega je sklopljen ugovor između Grada i tvrtke Core. Sva dokumentacija za prvu, veću fazu je spremna, a za drugu se izrađuje.

– Pokrenut ćemo obnovu Doma sportova ove godine, iako to nećemo moći financirati iz Fonda solidarnosti jer Europska unija sportsku infrastrukturu ne smatra vitalnom, s čim se mi ne slažemo. Nastavljamo s investicijama i povećavamo ulaganja u sportsku infrastrukturu, koja u većini slučajeva nije taknuta od Univerzijade '87., osim gradnje Arene Zagreb, kojoj svi koncerti i događanja u godini jedva pokriju režije – kazao je Tomašević na jučerašnjoj konferenciji za novinare komentirajući stanje sa sportskom infrastrukturom u metropoli.

POVEZANI ČLANCI:

Javna nabava pokrenuta u listopadu

Konkretni pomaci prema početku obnove Doma sportova pak dogodili su se lanjskoga listopada, kada je resorni ured pokrenuo postupak javne nabave za odabir izvođača radova na prvoj fazi rekonstrukcije. Natječaj je objavljen 11. prosinca, a izvođač još nije odabran. Rok je bio 19. veljače, ali sada je ponovno produljen do 1. ožujka.

– Po provedenom postupku javne nabave za izvođača radova, stručnog nadzora, koordinatora zaštite na radu i voditelja projekta steći će se svi potrebni preduvjeti za početak radova, koje očekujemo tijekom ove godine. Rok izvođenja radova u prvoj fazi je 18 mjeseci od dana uvođenja u posao – zaključuju u Gradu u odgovoru na naš upit.

A preračunamo li proces u konkretne datume, on bi trebao izgledati ovako. Odabere li Grad izvođača 1. ožujka, kako je sada planirano, dok prođu sve pravne procedure i eventualne žalbe te uvođenje izvođača u posao, radovi bi mogli početi ovoga ljeta. Nastave li se odvijati u planiranoj dinamici od godinu i pol, to znači da bi prva faza obnove Doma sportova, koja uključuje dvorane 1, 3 i 4, trebala biti gotova 2026. godine.

VIDEO Vozačicu ZET-a napala skupina žena: Govorile su mi psovke koje nikad nisam ni čula, jedna mi je pljunula u lice

 

Komentara 6

SP
Spezzi
21:36 21.02.2024.

Predlažem da se to zdanje prekrije velikim platnom i na njemu naslikaju šarene mace i problem riješen

KU
kublajkhan
10:54 22.02.2024.

Trenutna vlast ne želi uspjeh zagrebačkog niti hrvatskog sporta. Priče o obnovam su tlapnje. Uostalom ne kaže se zalud, lažeš kao tomašević

JA
Jadran666
07:15 22.02.2024.

Zato što su se godinama radile fontane, spomenici i zlatni wc-i po okretištima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije