Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obnova impozantnog zdanja

VIDEO Nekadašnji simbol Univerzijade i moćnog Agrokora sada izgleda potpuno drukčije, evo što se događa

Zagreb: Radovi na Ciboninu tornju
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/17
21.02.2024.
u 08:00

Nakon kraha Agrokora i odlaska Ivice Todorića tvrtka napušta zgradu koju su preuzeli privatni investitori koji je obnavljaju. Šteta što privatnike ne prati i Grad Zagreb koji je u vlasništvu ostatka kompleksa, odnosno dvorane i prolaza te poslovnih objekata koji propadaju iz dana u dan

Užurbano je ovih dana oko nekadašnjeg simbola Univerzijade i moćnog Agrokora. Cibobnin toranj promijenio je ruho te je praktički "oguljen". Skinuta mu je fasada jer je u tijeku cjelovita obnova. Naime, zgradu je nedavno kupio koncern Agram koji je pokrenuo rekonstrukciju tešku 10 milijuna eura, nakon koje će poslovni toranj dobiti novo ruho.

Glavni izvođač radova je firma Agram TIS koja se nalazi u sustavu tog koncerna, dok je tvrtka HANO izvođač rekonstrukcije pročelja poslovnog tornja. Završetak radova očekuje se u prvom kvartalu 2025. Neobična je stvar da se 6000 kvadrata pročelja obnavlja bez skele, što je ujedno i najteži dio zahvata jer skelu bi bilo prekomplicirano postaviti na tako prometnoj lokaciji.

"Fasada je izvedena u tamnom čeliku, potpuno reflektivnom staklu i crnom granitu. Prozori na tornju nisu fiksni. Jedna od prednosti reflektirajućeg stakla jest što se u njemu odražava okoliš. Obod nebodera drži 26 armirano-betonskih stupova koji ga čine otpornim na jake potrese (do 7 stupnjeva po Richteru) i na udarac manjeg zrakoplova poput Cessne", piše specijalizirani građevinski portal Bauštela.hr.

VIDEO

Dio je sportsko-poslovnog kompleksa koji se sastoji od nižih poslovnih objekata, košarkaške dvorane KK Cibona i kipa Dražena Petrovića. Dvorana je, kako stoji na stranicama KK Cibona, službeno otvorena 30. lipnja 1987. godine, a prva europska utakmica koju je Cibona odigrala u novoj dvorani bila je protiv finskog Kotkana u Kupu Radivoja Koraća 14. listopada 1987. godine. Na tom susretu Dražen Petrović postigao je 62 koša, najviše u klupskoj povijesti na jednoj europskoj utakmici.

Visok je 92 metra, tek nekoliko metara niži od zagrebačke katedrale. Sagrađen 1987., ali uglavnom prazan do 1990., toranj je prvo bio dom poduzeća Astra, utjecajne državne tvrtke koja se uglavnom bavila trgovinom s inozemstvom, a na čijem je čelu bio i Franjo Gregurić, kasnije, po nagovoru Franje Tuđmana, predsjednik Vlade nacionalnog jedinstva.

GALERIJA:

Zagreb: Radovi na Ciboninu tornju
1/17

Od Astre, koja je nekada u svoje zlatno doba bila elitistička tvrtka u kojoj je bio prestiž raditi i čiji su kadrovi činili hrvatsku gospodarsko-političku elitu, krajem 1999. godine 14 katova Cibonina tornja, za tadašnjih 15,6 milijuna njemačkih maraka kupio je Ivica Todorić, kako bi upravu svog Agrokora preselio iz poslovnih prostora koji su se dotad nalazili u Gajevoj i Frankopanskoj.

Upravo prostor u Gajevoj, doduše, Astri je dan “pod račun”, pa je Todorić za 14 katova državnoj firmi dao osam i pol milijuna, i to dijelom direktno na račun, a dijelom preuzimanjem njenog kredita. Posebno je zanimljivo da su prostori u Gajevoj 5, za koje se nagodila Astra, koja je 90-tih izgubila svoju moć i utjecaj , isti oni koje je ta tvrtka 1992. godine prodala Ivici Todoriću za nešto više od šest milijuna maraka.

POVEZANI ČLANCI:

U Cibonin toranj, čije je većinske prostore Astra 1989. godine direktno kupila od tvrtke “Vladimir Gortan”, izvođača i investitora projekta, Agrokor se uselio 4. siječnja 2000. godine, a sve do 2010. kupovao je prostorije unutar nebodera. Nakon kraha Agrokora i odlaska Ivice Todorića tvrtka napušta zgradu koju su preuzeli privatni investitori koji je obnavljaju. Šteta što privatnike ne prati i Grad Zagreb koji je u vlasništvu ostatka kompleksa.

VIDEO Tramvaj iskočio iz tračnica kraj Zapadnog kolodvora, na terenu i dizalica

Komentara 2

FI
fickka
09:22 21.02.2024.

Astra, nasljednica Astremašinoimpexa, gdje su radili zaslužni komunisti diljem svijeta, pa nastavili i u Lijepoj našoj na čelu sa Todorićem , napokon je došlo vrijeme da se naplati sva njihova bahatost. Stanovanje u tuđim kućama, otetim dvorcima, vozikanje avionima, helikopterima........... Sve smo mi to plačali do 1991, kao i poslije 1991, sve do vlade poštovanog premijera Plenkovića, koji je toj roboti stao na kraj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije