Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bandić želi preimenovanje

Trg umjetničke izvrsnosti – novo ime spornog trga?

u kako ce osam institucija koje se nalaze na Trgu marsala Tita otvoriti svoja vrata i darovati bogat i raznovrstan progr
Foto: Marko Prpić/Pixsell
27.09.2014.
u 08:00


Prijedlog HDZ-a je bio da se Trg maršala Tita preimenuje u Kazališni trg

Najnoviji prijedlog za preimenovanje Trga maršala Tita je onaj gradonačelnika Milana Bandića – Trg umjetničke izvrsnosti grada Zagreba.

Odbačen prijedlog

Predloženo je to na predstavljanju manifestacije Dan otvorenog trga na kojoj će osam institucija, među kojima i Hrvatsko narodno kazalište i tek opremljena Muzička akademija, građanima ponuditi raznovrstan kulturni program. To što u nastavku imena manifestacije nema "maršala Tita" dalo bi naslutiti da gradonačelnikov prijedlog nije tek "lupetanje", a da će se o preimenovanju ponovno raspravljati, potvrdio je i predsjednik gradskog Odbora za imenovanja, naselja, ulica i trgova Zoran Piličić.

– Iako je gradonačelnik lani odbio podržati prijedlog preimenovanja trga, zbog čega se o tome nije raspravljalo na sjednici Gradske skupštine pa taj problem još nije riješen, pozdravljamo njegov prijedlog. Valjda je došao pameti da to treba riješiti – kazao je Piličić, ujedno i zastupnik HDZ-a u Gradskoj skupštini na čiji se prijedlog i raspravljalo o preimenovanju Trga maršala Tita.

Podsjetimo, HDZ-ovci su tada predložili da se Trg maršala Tita preimenuje u Kazališni trg, a uskoro će taj isti prijedlog ponovno staviti na dnevni red.

– Nećemo odustati od toga jer smatramo da se jedan od centralnih trgova ne bi trebao zvati po osobi koju smatramo zločincem – kazao je Piličić.

A da bi bez obzira na politiku trgovi trebali nositi imena prema simbolu, kipu, spomeniku ili zgradi koja se nalazi na njemu, smatra Boris Ljubičić, hrvatski dizajner.

Svugdje u svijetu je praksa da se trg imenuje po onoj znamenitosti, osobi čiji je spomenik na njemu ili instituciji koja se na njemu i nalazi. Tako bi se i ovaj trg trebao zvati Kazališni trg kako se zvao i prije – smatra dizajner Ljubičić.

Fond imena

Imenovanje, odnosno preimenovanje ulica, trgova, naselja, prema pravilniku Odbora za imenovanje, može predložiti bilo tko. Prijedlozi se svrstavaju u takozvani Fond imena, a iz kojega se, ako je prijedlog opravdan, i prihvaća.

Komentara 44

AL
Alkana
08:26 27.09.2014.

Svakako trgu treba promjeniti ime i vratiti mu izvorno ime Kazališni trg.

Avatar abakus
abakus
10:11 27.09.2014.

Kazališni trg je ime kojim ionako svi stari Zagrepčani zovu taj trg. Sve drugo jest i bilo bi nasilje nad njime. Što se Tita tiče, riječ je o zločincu čije zločinačko nasljeđe još uvijek opterećuje ovu državu. I njegovo ime nema što raditi na bilo akkvom počasnom mjestu u jednoj demokratskoj državi. Jednako kao ni biste.

DU
Deleted user
08:26 27.09.2014.

kukuriku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije