Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Investicija

Složni stanari – 70 suvlasnika u kreditu za novo pročelje zgrade

neboder
Daniel Kasap/PIXSELL
02.10.2012.
u 08:00

Potpora 70 suvlasnika da se obave skupi zahvati nije bila upitna, ali zato procedura nije bila ni jednostavna ni brza

Složna braća kuću grade – najbolji je opis stanara 17-katnog nebodera na Trešnjevci pokraj Doma sportova koji su odlučili smanjiti račune i živjeti u energetski učinkovitoj zgradi. Prije nekoliko dana dogovorili su obnovu fasade, što za rukom ne polazi ni mnogim sugrađanima u znatno manjim zgradama, a koliko je pothvat značajan, pokazuje to što je cijena projekta veća od milijun kuna.

Zovu radi savjeta

Skela se već montira, dio nebodera zaklonjen je ispod zaštitnog platna, pa predstavnici stanara Dunji Mihelj telefon svakodnevno zvoni.

– Zovu me predstavnici stanara iz svih dijelova grada i pitaju kako smo se uspjeli dogovoriti. Iz iskustva znaju da investicija nije mala pa mnogi često naiđu na otpor te odustanu od ulaganja – kazala je Mihelj, te dodala da u njihovu neboderu potpora sedamdeset suvlasnika nije bila upitna, no procedura nije bila ni jednostavna ni brza.

– Da bismo dobili kredit, morali smo naručiti elaborat o energetskoj učinkovitosti zgrade u kojem se nabrajaju svi nedostaci koje trebamo otkloniti da bismo mogli dobiti potvrdu – rekla je Mihalj.

Potvrda o energetskoj učinkovitosti važno je dobiti jer će se tada stanarima petnaest posto kredita otplatiti iz fondova Europske unije. No, da bi kredit bio što povoljniji, predstavnica je čekala odluku Vlade iz lipnja kojom Hrvatska banka za obnovu i razvoj može kreditirati i privatne zahvate kao što je obnova fasade.

Uz to, trebala je i preko upravitelja, Gradsko stambenog komunalnog gospodarstva, za kredit dobiti i jamčevinu Zagrebačkog holdinga.

Zamijenili i sve prozore

– Nakon svega smo sami raspisali javni natječaj. Javilo se 10 tvrtki, a izabrali smo najpovoljniju, ali kvalitetnu ponudu – rekla je Mihelj. Umjesto klasične obnove stiroporom, za fasadu su odabrali kamenu vunu koja je i obvezna za sve građevine više od 20 metara jer ne gori u slučaju požara.

Jedino u čemu se stanari još nisu složili jest boja fasade, pa su najavili i skori sastanak o toj temi.

Na sličan način prije nekoliko godina cijeli neboder dobio je i nove prozore koji čine velik dio njegova pročelja. Da bi dobili otplatu na rate i nižu cijenu, naručili su ih svi stanari, a iako ih još otplaćuju, nisu se bojali nove investicije.

Tako uz pričuvu od 2,7 kuna po četvornom metru, svaki stanar otplaćuje i ratu kredita. Neboder je visok šezdeset metara, a izgrađen je 1965. godine. Nazvan je po graditelju Grgi Jeliniću – Toranj Jelinić.

Ključne riječi

Komentara 19

AU
autoritet
10:45 02.10.2012.

Održavanje zgrada treba biti obveza a ne vijest za novine Stanarima ove zgrade svaka čast, očito su natprosječno razumni i civilizirani u ovom gradu poharanom SDP-om

CH
chemica
11:02 02.10.2012.

Kakve veze s ovim ima naša Vlada..Trebalo bi pohvaliti čak i ZG Holding koji ovdje daje garanciju za kredit, mada se radi o privatnoj zgradi, a čak zna i do 30% sudjelovati u troškovima radova.

TE
tester
09:51 02.10.2012.

kod nas je ovo vijest,u inozemstvu je ovo najnormalnija stvar. prijateljica koja živi u parizu kaže da tamo,kada općina odluči da se zbog starosti treba obnoviti fasada na zgradi,prisili stanare da je obnove,pa čak i po cijenu toga da netko tko to ne može platiti,mora prodati stan i odseliti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije