Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Imena ulica

SABA i Naprijed Hrvatska: 'Vratite nam Ivu Lolu Ribara'

Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/7
14.09.2017.
u 21:40

Podsjećaju da je 90-ih godina promijenjeno mnogo imena ulica nazvanih po osobama i događajima važnima za NOB u II. svjetskom ratu.

Ulice Ive Lole Ribara, Ulica 8. svibnja 1945.( dan oslobođenja Zagreba) i Ulica 10. zagrebačkog korpusa trebale bi se ponovno vratiti u Zagrebu.

Smatraju to u Savezu antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA RH), koji je na tiskovnoj konferenciji kazao kako podržavaju inicijativu o povratu nazivlja triju spomenutih ulica. Predsjednik SABA-e Franjo Habulin kazao je da je 90-ih godina učinjena nepravda promjenom imena mnogih ulica nazvanih po osobama i događajima važnima za Narodnooslobodilačku borbu u Drugom svjetskom ratu.

Simbolična poruka

– Zagreb je dao golem doprinos jer je od tadašnjih 250.000 stanovnika svaki četvrti sudjelovao u otporu okupaciji i svim kvislinzima u partizanskim jedinicama ili na neki drugi način. Zagreb i cijela sjeverozapadna Hrvatska podnijeli su goleme žrtve – kazao je Habulin.

Dodao je i da je 10. zagrebački korpus jedini, od ukupno 11 u sastavu NOV-a, koji je nosio ime po gradu Zagrebu pa bi se vraćanjem imena te ulice najbolje odužili žrtvama korpusa. Zastupnik stranke Naprijed Hrvatska u zagrebačkoj skupštini Renato Petek poručio je kako je pokrenuo tu inicijativu da bi se komemorirali važne osobe i događaji iz Drugog svjetskog rata.

– One, osim svakodnevne komunikacije, imaju i simboličnu političku poruku, a neki pokušavaju time manipulirati i izmijeniti kolektivno poimanje povijesti, sjećanje i identitet naroda – kazao je Petek. Dotaknuo se i zastupnika stranke Neovisni za Hrvatsku Zlatka Hasanbegovića, za kojeg je kazao kako je imao očitu želju da ovlada skupštinskim Odborom za imenovanja naselja, ulica i trgova jer je želio to iskoristiti kako bi mijenjao identitet grada.

Inicijativa ne postoji

Kazao je i kako smo svjedoci brojnih istupa političara kojima se relativiziraju ustaški zločini, amnestiraju i veličaju zločinci i krivotvori slika grada i države, kao da su orijentirani prema prošlosti i tzv. NDH. – Devedesetih godina prošlog stoljeća provedeno je najveće preimenovanje gradskih ulica i trgova u povijesti Zagreba, u nastojanju tadašnjih vlasti da se odreknu naslijeđa socijalizma i bivše države, ali je time stradao i antifašizam – rekao je Petek.

Zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba i predsjednik Odbora za imenovanja naselja, ulica i trgova Zlatko Hasanbegović kazao je da inicijativa za povratak imena triju spomenutih ulica ne postoji, ali je i dodao kako svi mogu uputiti takve ili slične zahtjeve na Odbor i bit će raspravljene. – A gospodu iz SABA-e pozivam da se na idućim izborima organiziraju i istaknu listu i da sukladno rezultatima odlučuju o inicijativama – kaže Hasanbegović.  

  

Komentara 99

Avatar Retardo
Retardo
21:45 14.09.2017.

Kakvi su to antifašisti koji parazitiraju na ustaškim kunama? Kad se odreknete ustaških kuna koje dobivate iz proračuna onda vas se može slušati, do onda jezik za oba dva zuba koje imate.

DU
Deleted user
21:51 14.09.2017.

Vratite nam 45 god koje ste ukrali i unazadili ovaj Narod.....vratite imovinu, vratite nacionalizirano (čitaj opljačkano i oteto), vratite granice Banovine Hrvatske koje ste prekrojili i odrekli se u korist svih samo ne Hrvatske....vratite nevine živote....ma vratite se u mišje rupice iz kojih ste izašli.

Avatar Pacijent doktora Bože
Pacijent doktora Bože
21:50 14.09.2017.

Ivo Lola Ribar je bio pijanac, mentalno nestabilna osoba, propalica i zgubidan, tipični komunistički neradnik, ko da gledate Matu Kapovića, koji je propao na fakultetu u Parizu i Švicarskoj, pa mu je ćale po političkim vezama sredio diplomu u Beogradu. Zaista netko kome bi Bandić mogao dati ulicu, jer ga podsjeća na njega.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije