Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DELOŽIRALI TITA, NE I SURADNIKE

Bista Ive Lole Ribara bit će 30. partizanski spomenik

Zagreb: Trg Republike Hrvatske
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/8
05.09.2017.
u 16:50

S odavanjem počasti antifašistima nikako se ne slažu Neovisni, Bandićevi koalicijski partneri, koji kažu kako “dugo to neće ići”

Neke Zagrepčanke... valjda. Sigurno su bile važne. Sestre, mislim da su imale možda neku trgovinu u ovom prolazu, nisam sigurna – uglavnom bez ideje tko su zapravo bile Rajka i Zdenka Baković odgovarali su jučer Zagrepčani koje smo sreli u prolazu u centru grada, koji ime nosi upravo po ovim dvjema antifašisticama.

Bit će to novi skandal

Mladi to i ne znaju, opravdavali su umirovljenici svoje sugrađane, pa redom stali pojašnjavati o pothvatima “hrabrih sestara” čija je trafika pored današnjeg Zagrebačkog kazališta mladih 30-ih bila glavna veza partijskih ilegalaca.

– Puno je vremena prošlo otad, a mladež vam za to jednostavno nije zainteresirana – rekla je umirovljena profesorica povijesti Marija Tadić. Mladež možda nije, ali politika svakako jest. Oko Trga maršala Tita raspravljalo se mjesecima, dok ga se prošlog tjedna konačno nije deložiralo iz Zagreba, a ne bi li ipak ostao u milosti Zagrepčana koji su žestoko bili protiv te odluke, gradonačelnik Milan Bandić odlučio se na postavljanje biste jednom od najbližih suradnika Josipa Broza – Ivi Loli Ribaru, i to kod Prilaza baruna Filipovića, gdje se već i nalazila do 1991. godine. Uz to, svoju će poziciju u gradu dobiti i sedam sekretara Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ), a u Žerjavićevoj 4, gdje je rodna kuća Ive Ribara, trebala bi se postaviti i spomen-ploča. A unatoč tome što je Bandić najavio kako bi se prve biste trebale postaviti za mjesec dana, povijest nije nešto što ga, kako je jučer rekao, posebno zanima.

– Vidim da vas veseli da se bavite prošlošću, mene ne. Mene zanimaju pravi heroji, ubijeni od fašista Hitlera, kojima su potrgane glave – rekao je gradonačelnik, aludirajući na bistu Ive Ribara kojoj je prije 26 godina otkinuta glava. Takve heroje, naglasio je, želi vratiti u Zagreb. A budući da je za skupštinsku većinu Neovisnima za Hrvatsku prepustio Trga maršala Tita, hoće li se Zlatko Hasanbegović suglasiti s postavljanjem novih spomenika, zanimalo je novinare. No ne i Bandića koji je samo kratko rekao da ne razumije pitanje. I više nego dobro razumjeli su, međutim, postavljanje novih spomenika antifašistima Neovisni, koji su Bandiću poručili kako će postavljanje novih bisti značiti i “novi skandal za hrvatsku javnost”.

– Koliko god je bio prinuđen kapitulirati kod Titova trga, Milan Bandić ovim bi pokazao da mu je i dalje mjesto među onima koji su prije nekoliko dana demonstrirali s komunističkim, jugoslavenskim i sovjetskim zastavama. Dugo to neće ići, možemo biti sigurni – komentirao je Tomislav Jonjić iz Neovisnih za Hrvatsku, pa Ivu Lolu Ribara karakterizirao kao “izdanak jedne jugoslavenske unitarističke obitelji”. A upravo njegova bi bista trebala postati tridesetim značajnijim antifašističkim spomenikom u Zagrebu, od kojih se ističe “Streljanje talaca” na Trgu Josipa Jurja Strossmayera, “Probijanje obruča” na Plesu, spomen-park Dotrščina, Anka Butorac u Laginjinoj, sestre Baković u istoimenom prolazu, Rade Končar na Fallerovu šetalištu, a i Većeslav Holjevac na njegovoj aveniji.

Antifašističke ulice i trgovi

Nije on, međutim, uz sestre Baković, jedini antifašist koji u Zagrebu ima svoju ulicu. Vlado Ranogajec, inače predsjednik nogometnog saveza od 1953. do 1957., svoje je mjesto dobio na Jarunu, pored Bernarda Vukasa Bajde, legendarnog kapetana Hajduka i olimpijca Josipa Prikrila.

Upravo Ranogajec, najavio je Zlatko Hasanbegović, bit će sljedeći kojeg će probati pobrisati s karte grada.

– Bio je javni tužitelj i potpisao je bjanko stotine smrtnih presuda – opisao je Hasanbegović Ranogajca, a osim njega, na red će vrlo vjerojatno doći i Tomaš Masaryk, političar čijim je likom i djelom bio fasciniran još jedan antifašist koji u gradu ima ulicu, a i svoju knjižnicu – Božidar Adžija.

Uz ulice, antifašistima su posvećeni i trgovi, pa je borcima Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ) poginulima u Narodnooslobodilačkom pokretu i žrtvama fašizma s područja Kustošije podignut spomenik na Trgu siječanjskih žrtava 1945., dok na Trgu prosinačkih žrtava stoji spomen šesnaestorici antifašista koje su objesili ustaše 20. prosinca 1943. godine.

Komentara 75

WI
Witman
17:10 05.09.2017.

E te sestre su se naprimale. Brijem da su imale cijelu abecedu, HPV..

ST
stefj
17:16 05.09.2017.

Ah, Ivo Lola Ribar... Njega i sinove je vjerojatno maknuo Tito, bio mu čovjek konkurencija (poslao ga da ga Četnici utamane), isto kao što je maknuo Hebranga poslije rata (i još mnoge druge)... Koja strana će prevagnuti? Ako se gleda da je bio komunist, onda nema mjesta za njega, ako se pak gleda od koga je tko likvidiran, bilo bi mjesta za mnoge... Eh ti komunisti, prvo su likvidirali sve protivnike, pa sve neistomišljenike i inteligenciju, pa su se onda krenuli tamaniti među sobom. Ideologija, kod nas na razini religije, bazirana isključivo na destrukciji. Ni danas se nije puno promijenilo i dalje se kod njih samo destrukcija računa...

IL
ilijan1a
17:00 05.09.2017.

Ne ćemo komunjare u hrvatskoj...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije