Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REPORTAŽA IZ UTRINE

Bili smo na prvoj subotnjoj misi, evo kako sada izgledaju

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/14
02.05.2020.
u 21:25

- Polako, kuda žurite, čekajte da se presvučem – govorio je kapelan ženama koje su ga nestrpljivo gledale dok je u "civilu" došao provjeriti kako teku pripreme.

Počeli su se pripremati čim su čuli da postoji mogućnost za ponovno održavanje misa. A tjedan dana prije otvaranja crkve svećenici iz župe sv. Ivana apostola i evanđeliste u novozagrebačkoj Utrini krenuli su u nabavku. Prvi na popisu bio im je dezinficijens, kojeg su nabavili čak 15 litara.

Koliko će trebati da ga potroše, župnik Ivica Šturlić ne može niti predvidjeti, no, govori, neka zaliha ima. Jer ipak – moraju pošpricati svakoga na ulazu i izlazu iz crkve, u koju su već večeras u 18.30 vjernici stigli na prvu misu.

- Takav je nalog župnika – ponavljale su Franka Blagus i Narcisa Katavić, volonterke koje su stajale na ulazu ako bi vjernici izlazili bez pružanja ruku. Prskale su uz obaveznu masku i gumene rukavice, a ne bi li se bolje isticale, obukle su i žute reflektirajuće prsluke. Čim su se "prijavile" na svoj zadatak, osmislile su i igru – koja će dezinficirati više ruku.

- Bog ti je dao dvije, daj ovamo jednu – govorila je Narcisa prijatelju koji je, prilikom ulaska svoje ruke pružio Franki. Veselo je bilo među i drugim volonterima – Nevenka Grgić pratila je da svi drže distancu, a ako bi netko slučajno napravio prijestup, brzo bi ga opomenula uz obaveznu šalu. Lovro Tavica dijelio je, pak, župne listiće, a Ivan Brodarić pokazivao je gdje tko može sjesti. Kako ne bi pogriješio, mjesta u klupama prethodno su označili žutim trakama.

- Pazili smo da po klupi bude jedno, maksimalno dva mjesta kako bi razmak među ljudima sa svih strana bio tih famoznih dva metra. Jedan do drugog mogu sjediti samo članovi istog kućanstva – objasnio je župnik. Dok je on prije mise koordinirao i pazio da sve bude onako kako su se dogovorili, kapelan Ante Bojanić ispred crkve ispovijedao je s maskom na licu. Mora se tako, govori kapelan, jer je licem okrenut prema vjernicima. Kako bi župljane upoznali s novim pravilima, svugdje su postavili poruke, pa čak i na posudu s blagoslovljenom vodom, koja je sad prazna. Osim toga, u obavijestima upozoravaju i da ispred crkve nema grupiranja, ulazi se jedan po jedan, prvo se popunjavaju sjedeća mjesta najdalje od ulaza, a izlazi se obratno.

- Oni koji ne mogu ući u crkvu jer je broj ograničen, stajat će vani uz razmake. Kapacitet naše crkve inače je 200 sjedećih i 250 stajaćih mjesta, a sad će unutra biti samo 63 vjernika, i svi će sjediti – govori Šturlić. Subotnje večernje mise smatraju se kao dio nedjeljnog misnog slavlja, s obzirom na to da su ista misna čitanja, a sutra će se održavati po redovnom nedjeljnom rasporedu.

02.05.2020., Zagreb- Prva sveta misa u Zupi sv. Ivana Apostola i Evandjelista uz postivanje epidemioloskih mjera. Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL/RTL
- Ukoliko bude potrebe, sljedeće nedjelje povećat ćemo broj – kazao je vlč. Šturlić. I ova današnja, kao i sutrašnje, bit će tzv. tihe mise, bez pjevanja, koje su ujedno i kraće za 15-ak minuta pa će time imati više vremena za dezinficiranje cijelog prostora.

- Nakon svake ćemo očistiti i pod i klupe, a vjernike smo uputili da izbjegavaju dodir s klupama koliko mogu – objasnio je župnik. Pričest se također dijeli isključivo u ruke, a prije nego što ju podijele, svoje ruke svećenici još jednom obavezno dezinficiraju. Vjernici ostaju na svojim mjestima dok oni s maskama odlaze dati hostiju. Na misu je večeras u crkvu u Utrini stiglo 40-ak vjernika, a koliko su jedva dočekali okupljanje govori i činjenica da su prvi u red za ispovijed stigli 45 minuta prije.

- Polako, kuda žurite, čekajte da se presvučem – govorio je kapelan ženama koje su ga nestrpljivo gledale dok je u "civilu" došao provjeriti kako teku pripreme.

- Ljudi su nestrpljivi, nisu se ispovijedali gotovo dva mjeseca – objašnjavao je župnik, a jedva je otvaranje svih mjesec i pol čekala i Olga Papac, koja je na misu stigla s maskom na licu.

Ključne riječi

Komentara 17

ZE
Zambija export-import
00:10 03.05.2020.

Austrijska plaćenička pičko, jesi prestao brisati i sad se s glavnim urednikom prašiš u ud-baški šupčić?

ID
ID72
05:55 03.05.2020.

🙏 Hvala dragom Bogu, napokon uz dobre epidemioliške mjere i to je omogućemo!

NA
navijeke
22:57 02.05.2020.

Izvrsno. Ovako će oni kojima je to potrebno naći utjehu u vjeri bez rizika od vzaraze.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije