Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MISA U VRIJEME KORONE

Počinju misna slavlja: Misa u subotu uvečer vrijedi kao nedjeljna

Zagreb: Božićna misa u katedrali
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
02.05.2020.
u 11:41

Počinju misna slavlja u svim crkvama, mjere opreza biskupi dogovorili sa Zavodom za javno zdravstvo.

Crkva je spremno dočekala mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za vjerske obrede i primijenit će ih u cijelosti već od današnje subote, kada je ponovno dopušteno slaviti misna slavlja s narodom. Naime, Hrvatska biskupska konferencija i HZJZ dogovorili su vrlo detaljan epidemiološki okvir, koji je nakon toga HBK poslao svim biskupijama. Za razliku od onog kada su mjere uvedene, HBK je sada ostavio mogućnost biskupijama i nadbiskupijama da same definiraju svoje mjere opreza, dakako, u zadanim okvirima.

Svećenici s maskama

Tako će se od danas diljem Hrvatske moći na mise pod vrlo sličnim uvjetima: ulaz u crkvu samo je jedan, izlazi se na druga vrata, vrata će cijelo vrijeme biti otvorena, dezinficirane će biti kvake i klupe, vjernici moraju držati razmak od najmanje dva metra (osim obitelji koje mogu biti zajedno), pričest će se dijeliti s najvećim oprezom i isključivo na ruke, a svećenik je dužan dezinficirati ruke prije podjele pričesti i staviti masku.

Nema ni pružanja mira, tj. rukovanja, a umjesto blagoslovljene vode na ulazu u crkvu bit će dezinfekcijsko sredstvo. Kako bi se smanjio broj vjernika u crkvama, mnoge su župe povećale broj misnih slavlja, pa sada umjesto uobičajene tri ili četiri mise u nekim župama ima i do osam misa. Neke su župe objavile i raspored dolaska vjernika po ulicama, a neki, poput župnika iz zagrebačke Kustošije vlč. Ljube Vukovića podsjetili su vjernike da se mise subotom uvečer služe s liturgijskim čitanjima od nedjelje, pa vrijede kao nedjeljne mise te je uveo dvije mise subotom uvečer u župi sv. Nikole Tavelića.

Do izražaja dolazi velika kreativnost svećenika, koji vjernike, primjerice, neće ispovijedati u ispovjedaonicama, nego u sakristijama ili na drugim mjestima u crkvi, uz preporučena dva metra razmaka, a opet u diskrecijskoj zoni. Mjesta u klupama bit će označena, a mise će se moći pratiti i izvan crkve preko zvučnika te biskupi preporučuju da se misna slavlja, gdje god je to moguće, slave vani. Biskupi i dalje preporučuju vjernicima starijima od 65 godina da ne dolaze u crkvu, nego da u misnom slavlju sudjeluju putem televizije ili interneta, prakticirajući duhovnu pričest. Dakako, svima koji šmrcaju, imaju glavobolju ili temperaturu preporučuje se da nikako ne dolaze. Kako vjernicima tako i svećenicima.

Bez ljubljenja i grljenja

Mnoge biskupije imaju svoje specifičnosti, pa tako grkokatolicima, koji se inače pričešćuju žličicom iz kaleža, Križevačka eparhija preporučuje „neka se sveta euharistija podjeljuje tako da se izrežu komadići kruha (kao štapići) koji se mogu jednim krajem umakati u kalež i tako pričešćivati vjernike“, jer „takvu praksu već duže vremena imaju neke Grkokatoličke crkve u inozemstvu, poput Melkitske grkokatoličke crkve“.

Odredbe su zahvatile i vjenčanja, krštenja i sprovede i ograničile broj ljudi na deset, s preporukom da bude što manje najnužnijih dodira u obredu i bez ljubljenja, grljenja i rukovanja. Svima se preporučuje nositi zaštitne maske. Ono čega sigurno neće biti prve su pričesti i svete krizme, koje se odgađaju ili do jeseni ili čak do sljedeće godine. „Tako ćemo, ako Bog da, u 2021., slaviti krizme za dvije generacije krizmanika“, napisao je biskup sisački mons. Vlado Košić u pismu svojim vjernicima.  

Komentara 12

DU
Deleted user
11:51 02.05.2020.

Ako u crkvama počinju vjerske priredbe, to znači da je pandemija završila. Gotovo je s ostajenjem doma.

SA
sargu123
11:49 02.05.2020.

Umjesto svete vodice dezinfekcijsko sredstvo? To znači da se na misu može i u Kaufland!

DU
Deleted user
11:57 02.05.2020.

Vrijedi kao nedjelja? Jel se dobije kakav stambilj negdje da pokazem Sv. Petru na vratima kad me bude sudilo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije