Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UOČI SJEDNICE

Prosvjed protiv Bandićevih izmjena GUP-a

Prosvjedni skup protiv novog prijedloga GUP-a ispred skupštine Grada Zagreba
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/43
10.07.2019.
u 11:23

Problem je što ogroman prostor površine 110 hektara gradonačelnik namjerava u dogovoru s investitorom, mimo bilo kakvog javnog dogovora, jednostavno privatizirati.

Udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Siget u srijedu su ispred zagrebačke Gradske skupštine, uoči početka sjednice Skupštine, održale prosvjed protiv Bandićevih izmjena Generalnog urbanističkog plana (GUP) poručivši kako je to početak kampanje protiv rasprodaje zelenog pojasa i javnog prostora uz Savu.

Prosvjednici su istaknuli veliki transparent na kojem je pisalo "Crveni karton za GUP", kao i nekoliko manjih transparenata, te mahali mnoštvom "crvenih kartona" uz glasno zviždanje i bubnjanje.

 

Ivčić: Štetne odredbe GUP-a pokušat će se još jednom provesti

Bernard Ivčić iz Zelene akcije rekao je novinarima da su organizirali prosvjed upozorenja iako je prijedlog izmjena GUP-a, koji bi trebao omogućiti izgradnju "Zagrebačkog Manhattana", povučen sa današnje sjednice Gradske skupštine.

"Želimo poslati jasnu poruku da ćemo idući put ovdje biti još brojniji, žešći i glasniji. Ne sumnjamo u to da će gradonačelnik sve štetne odredbe GUP-a, koje je htio sada provesti bez procedure, zahvaljujući svojim 'dizačima ruku' i 'žetončićima' pokušati provesti još jednom kroz proceduru. Mi ćemo se suprostaviti tome i štitit ćemo grad", poručio je Ivčić.  

Ocijenio je kako je Bandić povukao izmjene GUP-a s dnevnog reda današnje sjednice jer je na to bio prisiljen zbog odluke Ministarstva graditeljstva, koja potvrđuje sve što su udruge cijelo vrijeme tvrdile. "Ovakav GUP nije usklađen s Prostornim planom Zagreba i nije provedena javna rasprava", istaknuo je.

Problem je što ogroman prostor površine 110 hektara gradonačelnik namjerava u dogovoru s investitorom, mimo bilo kakvog javnog dogovora, jednostavno privatizirati.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon posjeta Bandića Dubaiu odustalo se od javne rasprave

Početkom godine bila je planirana javna rasprava o izmjenama GUP-a, međutim, nakon što je Bandić s nekoliko pročelnika posjetio Dubai i tamo potpisao Memorandum o razumijevanju s investitorom, od javne se rasprave odustalo. 

Javna rasprava o GUP-u bila je prije dvije godine i u njoj nije bilo nikakvog spomena o megalomanskim projektima i otimanju javnog prostora, istaknuo je Ivčić. 

Iva Marčetić iz Prava na grad rekla je da se u prijedlogu izmjena GUP može vidjeti da gradonačelnik i njegovi suradnici nisu uopće poštivali odluke zborova građana u zadnjih godinu dana. "Nisu poštivali potrebe građana, ali su zato otvorili prostor globalnoj financijskoj eliti da uzima zemljište ovoga grada", istaknula je.

Marčetić je poručila kako "sve dok nemamo u svojim rukama dokument koji razvija grad, priprema ga za klimatske promjene i donosi kvalitetne poslove i priuštivo stanovanje - dotle nemamo GUP".   

Gordana Pasanec iz Udruge građana Siget rekla je kako je ponosna na ljude koji su došli na prosvjed, na struku koja se oglasila, na sinergiju inicijativa i udruga koje su se konačno složile i zajedno će se dalje boriti za "nepokoreni Zagreb". 

Vucelić: Živi zid bi podnio prijavu Visokom upravnom sudu

Na prosvjedu su bili i saborski zastupnici Gordan Maras iz SDP-a, Slaven Dobrović i Marko Sladoljev iz Mosta, te Damjan Vucelić iz Živog zida. 

Vucelić je Hini izjavio da je kojim slučajem Bandić dobio dozvolu Ministarstva graditeljstva za izmjene GUP-a Živi zid bi podnio prijavu Visokom upravnom sudu za ocjenu zakonitosti.

To je možda jedan od razloga zašto Ministarstvo graditeljstva nije moglo "zažmiriti na jedno oko" i pustiti Bandićev GUP, a drugi je razlog to što su se napokon građani digli na noge.

Prosvjedni skup protiv novog prijedloga GUP-a ispred skupštine Grada Zagreba
1/12
Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
15:07 10.07.2019.

He he, a majka svih bitaka, ona smetlištarska, u Zagrebu je gurnuta pod tepih. Projekt štetnog Centra za gospodarenje otpadom, vrijedan cca 3 milijarde i 200 milijuna kuna, i dalje u GUP-u ponosno nosi markicu za spalionicu, energetsku oporabu otpada, energanu i kako se to sve ne zove da se prikrije spaljivanje otpada, a Gradonačelnik veli da je kurenje "passe", he he. Ja mislim da bi ovdje bilo dobro malo uvježbati i ostatak francuskog, sa jednom malom moralnom giljotinicom, a ak to nejde, onda jedna mala Robespierreova. Kakva je to struka, ako je ulica pametnija od nje?

DA
danijelrukavina4
19:59 10.07.2019.

Nisam stigao na prosvjed, ali podržavam prosvjednike. Iz aviona se u ovome vidi da se pogoduje interesima krupnog kapitala, a na direktnu štetu građana Zagreba. Još jednom postavljam pitanje gradskim vlastima : "Kako to da se u "nekretninski biznis" ulaže u Zagreb. Pa svaki svjetski "nekretninski biznismen" bi za taj svoj biznis izabrao New York, London, Paris...". Slobodnih nekretnina u gradu Zagrebu, za prodaju ili najam , bilo stambenih ili poslovnih ima koliko hoćeš. Dovoljno da se otvori oglasnik na internetu. Ima i kvalitetnih stanova i poslovnih prostora, još više nekvalitetnih. Prije 10-15 godina je bio članak na internetu - gradu Zagrebu nedostaje 200.000 m2 poslovnog prostora. Pa se krenulo u stihiju gradnje poslovnog prostora. Pa je uz ostale poslovne zgrade niknula i "Radnička". Da li je to donijelo neki gospodarski rast u gradu ili u Republici Hrvatskoj. Mo'š mislit. A pravo je pitanje kako naši gradske vlasti ne mogu dovesti prave investicije - u izgradnju start up firmi, ekološku poljoprivredu, eko-voćarstvo, izgradnju komunalne infrastrukture, green field investicije. Našli samo investitora u nekretnine. Eno one isto tako vlasti u Beogradu našli "investitora" u Beograd na vodi. Istog koji bi trebao biti i ovdje investitor. Sva urbanistička i arhitektonska struka je rekla da je to duboko štetan projekt za građane grada Zagreba. Ako ne znate privući investitore koji će ulagati u našu pamet, znanje, proizvodnju, ne trebate nam dovoditi ni ove "investitore".

ZO
zoranos
12:26 10.07.2019.

Ajmo braniti livadu i ajmo braniti kompleks velesajma koji je star 60 godina i u ruševnom stanju! U ovoj državi apsolutno se ništa ne može napraviti bez da se netko buni. Pretpostavljam da su se ti isti bunili i kada se kopalo po močvari Bundek prije 20 godina, a danas šute jer je ta močvara postala možda i najljepši park u Zagrebu. Neću braniti Bandića ali ovo ići kontra Bandića u svemu, pa i u dobru, je apsurd! Ajmo onda obustaviti svaku gradnju u gradi i neka pripoda napravi svoje - valjda će onda Zagreb biti prvi u Hrvatskoj po broju dolazaka turista a ne "tek" 3.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije