Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marko Vučetić

'Izglasavanje GUP-a na sutrašnjoj sjednici skupštine bilo bi jednako nestanku Grada Zagreba'

U Saboru održan okrugli stol "Zagrebački Manhattan alias Zagreb City"
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
09.07.2019.
u 16:34

Zaključak sjednice je kako treba poništiti rezultate natječaja “Grad u gradu” – jer je proveden bez prethodnog sudjelovanja javnosti, jer je nedovoljno pripremljen i predstavlja potencijalnu opasnost za razvojnu budućnost grada Zagreba.

Treba poništiti rezultate natječaja “Grad u gradu”, provesti javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću te raspisati međunarodni javni natječaj za izradu master plana ciljanog područja u Novom Zagrebu, zaključci su okruglog stola na temu "Zagrebački Manhattan" alias "Zagreb City" održanog danas u Saboru u organizaciji Kluba nezavisnih zastupnika.

Izglasavanje GUP-a na sutrašnjoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine bilo bi jednako nestanku Grada Zagreba, ocijenio je Marko Vučetić koji je govorio u ime Kluba nezavisnih zastupnika, a osim njega, izlagali su stručnjaci iz područja arhitekture i urbanizma, ekonomije, sociologije i antropologije. Sudionici okruglog stola složili su se kako se GUP kakav je upućen u Skupštinu ne smije donijeti.

- Nije rješenje niti ponovljena javna rasprava, jer su predložene promjene koje se tiču Velesajma i Hipodroma unesene na način koji nije predviđen zakonom. Naime, one su ugrađene temeljem očitovanja Gradskog ureda za strategijsko planiranje koji je ujedno i nositelj izrade plana, a kada nositelj u javnoj raspravi daje primjedbe sam sebi i sam odlučuje o prihvaćanju, odnosno neprihvaćanju tih primjedbi, radi se o sukobu uloga u proceduri – pojasnili su.

Nacrt konačnog prijedloga Izmjena i dopuna GUP-a Grada Zagreba, naglašavaju, nije u skladu s odredbama Prostornog plana Grada Zagreba, kao plana višeg reda.

- Jedini zakonski valjan način je vraćanje cijelog postupka na početak i donošenje nove odluke o izradi Izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana, uz uvjet poštivanja zakona i procedure i uvažavanje stavova građana i struke. Istovremeno, mora se izmijeniti Zakon o prostornom uređenju tako da se propiše vremenski okvir donošenja planova, te osnaži uloga javnosti u procesu donošenja. Aktualnim izmjenama GUP-a za predloženi plan razvoja zone "ZG Manhattan" nastaje direktna šteta za grad Zagreb, na tri temeljna područja bitna za planiranje (održivog) razvoja: ekološki, društveni i ekonomski. Izuzetno vrijedni javni gradski prostor se kao resurs stavlja u službu privatnih ekonomskih interesa, čime se smanjuju mogućnosti da se prostor iskoristi za društvenu korist građana, bilo u obliku gradskih sadržaja ili javnog prostora. Predviđanje izgradnje zelene zone Hipodroma predstavlja ozbiljnu klimatsku i estetsku štetu na razini cijelog grada – složili su se sudionici okruglog stola.

Zaključak je kako treba poništiti rezultate natječaja “Grad u gradu” – jer je proveden bez prethodnog sudjelovanja javnosti, jer je nedovoljno pripremljen i predstavlja potencijalnu opasnost za razvojnu budućnost grada Zagreba. Osim toga, sudionici ovog okruglog stola drže kako je nužno provesti javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću koja uključuje stručnu javnost, akademsku zajednicu, poslovnu zajednicu, civilno društvo i građane kako bi se utvrdili sadržajni deficiti i potrebe grada Zagreba.

Traže i raspisivanje međunarodnog javnog natječaja za izradu master plana ciljanog područja u Novom Zagrebu jer, pojasnili su, master plan urbane obnove predstavlja glavni razvojni dokument, osnova je za izmjenu GUP-a Grada Zagreba i podloga je za iskaz interesa potencijalnih investitora.

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš je naglasila kako loše planske odluke imaju utjecaj za stoljeća, dok je Tomislav Tomašević iz stranke Zagreb je NAŠ zaključio kako je ovo čisto nasilje nad gradom, pa poziva sve građane da se aktiviraju te dođu na sutrašnji prosvjed ispred Gradske skupštine na Gornjem Gradu u cilju sprječavanja donošenja izmjena i dopuna GUP-a Grada Zagreba u 8:30 sati.

Komentara 3

Avatar Niškorist
Niškorist
07:42 10.07.2019.

Mrak je mrak !

TI
Tirano
18:15 09.07.2019.

Zašto izglasavati GUP, koji postoji već 120 godina!? Zar će zbog jednog čovjeka grad Zagreb mijenjati Urbanističke planove, i ako se nešto mijenja ili netko želi mijenjati GUP, to točno građani trebaju znati što se to mijenja te izići nana referendum i to dozvoliti ili ne!? Oni koji su u Zagrebu mnogo godina i znaju da postoji tzv. plava i zelena potkova, i toga se treba držati i danas! Tu se zapravo radi o plućima grada, zelenom pojasu parkova oko grada u obliku potkove?! Zašto umjesto zelenila nagruvati hrpu betona!? Bez referenduma neće se graditi ni cigla više!?

CO
coolman
17:26 09.07.2019.

Vrijeme je da se oprostimo sa starim srednje europskim gradom Zagrebom Zagreb polako ali sigurno poprima lice grada građenog po Bosanskom ukusu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije