Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stigli amandmani na GUP

Vlast bi garaže u centar, građevinski otpad u Podsused

Udruga Glog
Foto: Grad Zagreb
1/3
09.07.2019.
u 21:19

Za sutrašnju Skupštinu SDP kao posebnu točku predložio Hipodrom.

Uvijek zvoni dvaput, ali poštaru je, čini se, neugodno to bilo napraviti pred vratima gradonačelnika Milana Bandića pa mu je iz Središća, inače tri kilometra udaljenog od zgrade gradske uprave, propustio donijeti dopise i peticije Zagrepčana koji od 2012. aktivno traže da im se sačuva park, koji se trebao rušiti nauštrb buduće produžene Stonske ulice.

Stupovi preniski

Tražila je tamošnja, podsjetimo, građanska udruga Glog još pri izmjeni Generalnog urbanističkog plana (GUP) prije sedam godina da im se ne dira zelena površina u kvartu, o istom “trubili” su i kod izmjena GUP-a prije dvije godine, lani su pisali i peticiju, javljali se svim živim medijima, a gradonačelnik se konačno u petak pred njima i ukazao, kazavši kako, eto, pojma nije imao da ih muči produženje Stonske pa im obećao da će on to sve riješiti. I donekle jest predlažući amandman na novi GUP, u kojem stoji da će se park očuvati, čime se “izražava duboko uvažavanje i priznanje stanovnicima Središća na brizi za svoje naselje i djecu te naporu da svim stanovnicima životu naselju učine ugodnijim i humanijim”.

Lijepo, pomalo poetično i svakako nešto čime bi u Središću mogli biti zadovoljni, ne iskoristi li se dobrim dijelom upravo njih za guranje plana u kojem se nalazi i prenamjena područja oko Hipodroma i Velesajma.

– Sjetimo se samo donošenja Plana gospodarenja otpadom lani u travnju. Tada su nam govorili da ga moramo prihvatiti kako bi se stigli određeni projekti prijaviti za fondove EU, u protivnom će Zagrepčani plaćati više mjesečne račune Čistoći. Ovog puta, doduše, već se unaprijed zna da će gradonačelnik imati dovoljan broj ruku za izmjene GUP-a, ali i sad bi se moglo ići s ucjenama. Ne želite izmjene, ode park u Središću – govore nam iz oporbe, iz koje su zasad na GUP stigla četiri amandmana.

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL/Ilustracija

Točnije, stigla su iz tabora SDP-a i Naprijed Hrvatska (NH), a odnose se na bazne stanice i prenamjenu dvaju zemljišta na području Trešnjevke-jug, za izgradnju otvorenih sportskih terena i društvenog doma Jarun. Što se baznih stanica tiče, Grad u izmjenama GUP-a predlaže da jakost električnog polja ne smije premašivati 6,1 V/m, ali samo u zonama koje imaju socijalnu, predškolsku i školsku namjenu, umjesto u svim dijelovima grada, kako je bilo dosad. Protivi se toj izmjeni klub SDP-a i NH, kao i onoj koja ukida naredbu da antene moraju biti 12 metara više od svih građevina u krugu od sto metara.

– Ukidanje tog kriterija omogućilo bi legalizaciju svih baznih stanica koje su postavljene protivno GUP-u, kao i njihovo postavljanje još niže i još bliže mjestima na kojima borave Zagrepčani – upozorili su iz SDP-a. Jedanaest primjedbi do jučer na Generalni je urbanistički plan imao Bandićev skupštinski koalicijski partner HDZ. Uglavnom su to prenamjene zona pa se, recimo, za jednu livadu na Ksaverskoj predlaže da se omogući izgradnja kuća, na Črnomercu žele mogućnost gradnje umirovljeničkog doma, predložili su da se definitivno utanači gdje će se konačno smjestiti crkva na Savici, a njihov je prijedlog i izgradnja reciklažnog dvorišta za građevinski materijal u Kostanjeku što je, podsjetimo, nakon pobune tamošnjih stanara, izbačeno iz Plana gospodarenja otpadom.

Prenamjena zona

– Za područje preispitati mogućnosti uređenja reciklažnog dvorišta na jugozapadnom dijelu prostora, u funkciji odvojenog sakupljanja otpada kao sirovine za reciklažu – predlažu iz kluba HDZ-a koji bi i “uređenje prostora za dovoz građevnog materijala i odlaganje zemlje u funkciji sanacije klizišta.

A iako izmjene GUP-a predlažu oni sami, zasad 16 amandmana, uključujući onaj za Središće s početka teksta, stiglo je i od bandićevaca. Opet su tu uglavnom prenamjene zona, koje, primjerice, uključuju i konačnu legalizaciju zgrade na Vrbanima koja je izgrađena još 50-ih, ali iz kluba BM 365 predlažu i mogućnost smještaja predškolskih ustanova “u okviru stambenih, stambeno-poslovnih i poslovnih građevina te sportskih građevina”, kao i da se u području zona javne i društvene, poslovne i ugostiteljsko-turističke namjene smanji propisana udaljenost od susjedne međe s pet na tri metra. Također, žele da se “unutar blokova Donjeg grada izgrade podzemne garaže za potrebe stanovnika i korisnika blokova, u pravilu do dvije podzemne etaže”. A možda i više jer “veći broj podzemnih etaža može se odobriti na temelju prometnog elaborata ako se istim utvrdi da stvarne potrebe stanovnika i korisnika blokova premašuju kapacitet dviju podzemnih etaža”.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Sami amandmani za po mnogima najsporniji dio GUP-a, onaj o prenamjeni zona kod Hipodroma i Velesajma za izgradnju “zagrebačkog Manhattana” još uvijek nisu stigli, ali oporba je na dnevni red sutrašnje sjednice predložila točku pod imenom “Prijedlog zaključka o namjeri uništenja hipodroma”. Cijela je opozicija već najavila neslaganje s izmjenama GUP-a koje će, kako kažu, iz gotovo samog centra grada trajno izbrisati jednu od najvećih zelenih površina, a prosvjed protiv donošenja Generalnog urbanističkog plana najavljen je upravo ispred Gradske skupštine, pola sata prije početka zasjedanja. Unatoč tome, barem kako stvari trenutačno stoje, gradonačelnik neće imati problema s izglasavanjem dokumenta.

Komentara 2

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
14:55 10.07.2019.

He he, tak se slikao i sa ovima svojima u Petruševcu, a sad lijepo imaju nove susjede. BTW, kak se zove ovaj novi zastupnik, od kad je Vukovićka dobila kulturu? Naravno, još iz vremena olovnih i gradonačelnikovog službovanja i promicanja ONO i DSZ-a postoji priča u kojoj su samo htjeli zatrpati rupe od krađe šodera u Jakuševcu, a danas, ne samo da su tamo zatrpane rupe, nego već ima uvjeta i za skijalište, kolika brdina je tamo. Tako će lijepo i Kostanjek biti saniran. Ja bi predložio novi slogan za ovu ekipu u Gradskoj Skupštini, - "Zagreb između dva Sljemena".

Avatar maxist
maxist
06:14 10.07.2019.

i Bog je odustao...........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije