Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ugroženi u čičkoj poljani

Strah nas je ići spavati da se ne probudimo u vodi do koljena

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/7
21.03.2018.
u 16:16

Prema prognozama, ne bi se trebala ponoviti katastrofa kakva ih je zadesila 2010. i 2014. No, kažu, i tada su im govorili da će sve biti u redu...

Voda navire sa svih strana, polja su natopljena, dio je prometnica i pola metra pod vodom, kao i neka dvorišta. Kuće se još brane, ali situacija je teška u Čičkoj Poljani, mjestu koje je najugroženije od poplava u Zagrebačkoj županiji.

Među prestravljenim je stanovnicima i 77-godišnja Draga Tomšić. Zabrinutog pogleda i suznih očiju gleda u vodu koja je već ušla u dvorište. Iz sata u sat sve je bliže kući, a ona je u sve većem strahu.

– Živim sama i jako se bojim. Sjećam se 2010. kada je kuća bila pola metra pod vodom te 2014. kada se voda jako približila. Što ću jadna ako se to ponovi? – govori umirovljenica čija je kuća samo jedna od 30 koje su u direktnoj opasnosti od poplava. Opet.

Ne očekuju da će prijeći 320

– Dečki iz službe su dobri, nose vreće cijeli dan i rade nasipe. Dali su mi i svoj broj da ih zovem ako se uplašim. Došli su i kad sam bila žedna, vode su mi donijeli – kaže Draga Tomšić koju je u obilasku stanja na terenu pokušao ohrabriti i načelnik Stožera civilne zaštite Ervin Kolarec. Rekao je kako, prema prognozama, situacija ne bi trebala biti alarmantna kao 2010. i 2014. godine.

– Tada se vodostaj popeo na 356 centimetara na mjernoj postaji Sifon Odra, no sada ne bi trebalo ići preko 320 – kazao je Kolarec, no jučer je vodostaj i dalje neumorno rastao. Malo poslije podneva oglasio se crveni alarm jer je prešao tri metra, što je značilo stupanje na snagu izvanrednih mjera obrana od poplava.

Spremno 300 vatrogasaca

– Raste, raste, vidi se naočigled – komentirali su mještani zabrinuto gledajući u vodu. Iako je dan prolazio relativno mirno, sve je mučilo što će biti dalje. Vrhunac vodenog vala trebao bi, naime, tek danas stići do Čičke Poljane te su stoga kamioni i bageri jučer ubrzano šljunčanim nanosima podizali ceste kako selo ne bi ostalo odsječeno od svijeta. Na terenu od 0 do 24 dežuraju Hrvatske vode i čak 29 lokalnih dobrovoljnih vatrogasnih društva čijih je 300-tinjak vatrogasaca na raspolaganju.

– Sjećam se kako smo prije četiri godine otišli na spavanje, stanje nije bilo strašno, izgledalo je kao sada. Isto su nam govorili da će sve biti u redu, a onda smo se ujutro probudili u vodi do koljena. Strah nas je da se to ne ponovi – govori Gordana Agatić kojoj je voda već poplavila dvorište. Podigla je za svaki slučaj i sav namještaj i sada sa strepnjom čeka.

– Voda se spriječiti ne može, ali ovo iščekivanje je jako teško psihički podnijeti. Već su nam kuće bile poplavljene i znamo kakva nas tragedija možda čeka, vlaga se toliko uvuče da je se godinama ne može izvući – zaključuje.

Pogledajte poplavu u Hrvatskoj Kostajnici:

1/18

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije