Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alarmantna situacija

Herojski čin! Ronioci u ekstremnim uvjetima spriječili urušavanje nasipa

U mjestima oko Siska uz Kupu i Odru ulažu se napori da se obrane od poplava
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/40
19.03.2018.
u 20:43

Preko noći za promet zatvorena državna cesta Sisak - Popovača.

Rijeka Sava u Jasenovcu dosegnula je povijesne rekorde. Jutros je vodostaj bio 921 centimetara, što je za 14 više od dosadašnjeg maksimuma zabilježenog 1970. godine.

U Uštici kraj Jasenovca pukla je cesta i stvorila problem za nasip. Na područje Jasenovca stigao je i premijer Andrej Plenković.

U mjestima oko Siska uz Kupu i Odru ulažu se napori da se obrane od poplava
1/35

U nastavku pratite tijek događaja:

20.41 - Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije na sjednici je razmatrao stanje vezano uz porast vodostaja rijeke Save te kako će se nove oborine u njezinu slijevu odraziti na njezin vodostaj.

Predstavnici Hrvatskih voda izvijestili su članove stožera o izvanrednim mjerama obrane od poplava na području Stare Gradiške, Davora i Slavonskog Kobaša. U Slavonskom Brodu na snazi su redovite mjere obrane od poplava, a u Slavonskom Šamcu pripremne mjere obrane od poplava.

Prema trenutačno raspoloživim podatcima, vrhunac vodenog vala u Brodsko-posavskoj županiji očekuje se u srijedu i četvrtak, 21. i 22. ožujka. Hrvatske vode procjenjuju da će na tom području vodostaj Save rasti za dodatnih 20 cm.

Stožer je zaključio da na području Stare Gradiške tijekom ponedjeljka i utorka preventivno treba postaviti vreće s pijeskom. Utvrdit će se dionica dužine 3,5 kilometra na dijelu gdje nema nasipa iako se ni na toj dionici ne očekuje da će se Sava izliti iz korita. Na dionici dugoj 1100 metara pojačat će se i nasip kanala Struga.

Po podatcima stožera, na terenu je 120 ljudi iz Hrvatskih voda, vatrogasci, postrojbe Civilne zaštite i lokalno stanovništvo. Hrvatske vode na svim dionicama po nasipu uz rijeku Savu uvele su danonoćna dežurstva kako bi se uočilo procjeđivanje nasipa te radi sanacije procjednih mjesta, a režim zaobalnih voda kontrolira se s četiri crpne stanice.

20.31 - Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) izvijestila je da su ronioci u ekstremnim uvjetima spriječili urušavanje nasipa kod Tanca na Uni.

U gotovo nemogućim uvjetima, s vrlo niskom temperaturom vode od sedam stupnjeva i nikakvom vidljivosti, ronioci su više od dva sata proveli u vodi u kojoj im je prijetilo pothlađivanje kako bi na kritičnome mjestu na nasipu spriječili daljnje urušavanje, priopćio je HGSS.
Naime, nešto poslije 12 sati tri ronioca iz Karlovca uz jednog člana Kluba podvodnih aktivnosti Vodomara stigli su na mjesto zarona na nasip između Uštica i Tanca. Budući da se radilo o odronu i urušavanju ceste, bilo je potrebno ojačati nasip uz koji ide cesta. Ronioci su razvukli deset cerada dugih deset metara i širokih četiri metra sa strane nasipa izloženog vodi te su tako ojačali nasip i zaustavili prodiranje vode i moguće potpuno urušavanje ceste.
Nakon toga ronioci su se uputili kilometar dalje kako bi na još jednoj kritičnoj točki pripremili moguću sanaciju, navodi HGSS.

19.00 - Zbog prelijevanja savske vode preko državne ceste (D36) Sisak - Popovača, Hrvatske su ceste u dogovoru sa Stožerom zaštite i spašavanja Sisačko-moslavačke županije, donijele odluku o privremenom zatvaranja te prometnice za sav promet. Promet će biti obustavljen od ponedjeljka, 19. ožujka u 19 sati do utorka, 20. ožujka u 7 sati.  To znači da će jedina prometna veza između posavskog i moslavačkog dijela županije biti potpuno prekinuta. Najbliži obilazni alternativni pravac je preko Ivanić Grada i Martinske Vesi. Ovisno o uvjetima koji će biti na trenu, Stožer će u utorak donijeti odluku o daljnjoj regulaciji prometa. Do prelijevanja vode preko prometnice u šumi Brezovica, došlo je zbog sve veće količine savske vode koja se pušta u retenciju Lonjsko polje.

16.26 - Vodostaj Une je, na području Hrvatske Kostajnice, u popodnevnim satima počeo stagnirati. 

16.24 - Osim Save kod Jasenovca izvanredno stanje je proglašeno, zbog visokog vodostaja Kupe, i  na lekeničkom području. I tamo vojnici pomažu u obrani pojedinih kuća na području Žažine, Letovanića i Starog Broda. Voda je poplavila cestu u Starom Brodu te je promet zatvoren. Prekinuta je nastava u Područnoj školi u Farkašiću, a učenici će do daljnjeg na nastavu u Lekenik. Tri starije osobe iz Starog Broda su danas evakuirane i smještene kod obitelji, dok ostalima u odsječenim dijelovima tog naselja, kao i dijelovima Žažine te Brkiševine hranu i pitku vodu u čamcima dostavljaju djelatnici Crvenog križa. 

15.00 - Vodostaj Save kod Jasenovca je 921 cm.

14.50 - Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Drago Matanović posjetili su Jasenovac u Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje su sudjelovali i na sastanku Stožera civilne zaštite u Jasenovcu.

Premijer Plenković potvrdio je da će Vlada učiniti sve što je potrebno da bi se spriječile veće eventualne posljedice od poplava apeliravši sve sastavnice Domovinske sigurnosti da pomognu lokalnom stanovništvu u obrani od poplava, s obzirom na to da je 60 posto tamošnjeg stanovništva starije od 60 godina, te da im se osigura sve ono što je nužno za normalan život. 

- Moramo biti ponosni na pobjedničku Hrvatsku vojska koja je intenzivno angažirana na terenu i u sinergiji s lokalnom zajednicom pomaže narodu u nevolji - rekao je ministar Krstičević.

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić izvijestio je nazočne o trenutnom stanju na terenu istaknuvši kako je situacija vrlo ozbiljna od jučer poslijepodne otkada su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava. Naglasio je kako su pripadnici Hrvatske vojske cijelu noć obilazili nasipe koji su potopljeni vodom te kako postoji mogućnost da dođe do puknuća istih. Također, potvrdio je da se reagira na svaku dojavu i da su od jutros angažirani ronioci kako bi uvukli membranu na dva mjesta gdje je cesta pukla i zaštitili taj dio nasipa, kao i da su sve sastavnice spremne i za daleko veći val vode.

Foto: MORH/Josip Kopi

Ministar Krstičević na sjednici je još jednom potvrdio kako je jedini način na koji se možemo nositi sa svim elementarnim nepogodama kroz sustav Domovinske sigurnosti.

- U ovoj situaciji najvažnija je sinergija lokalne zajednice i svih sastavnica Domovinske sigurnosti, kao i koordinacija, uvezivanje sposobnosti, partnerstvo i solidarnost, kako bismo mogli pravovremeno reagirati - rekao je Krstičević. 

Zapovjednik HKoV-a brigadni general Siniša Jurković istaknuo je kako je na terenu trenutno angažirano 220 vojnika na dvije lokacije, na cesti Brezovica i kod Jasenovca na punjenju vreća pijeskom i izgradnji zečjih nasipa u naselju Uštica. General Jurković je također potvrdio kako se na terenu nalazi jedna amfibija, a u spremnosti je još jedna amfibija s pet čamaca, kao i druga mehanizacija i tehnika te 300 vojnika s tendencijom porasta, ako za to bude potrebe. Nakon završetka sjednice, Plenković, Krstičević i Ćorić obišli su poplavljena područja i pripadnike Hrvatske vojske u naselju Uštica kod Jasenovca.

Tijekom obilaska terena, Plenković je rekao kako je stanje pod kontrolom, zahvaljujući angažmanu svih službi.

- Lonjsko polje služi kao svojevrsni rezervoar, na koji se pokušava preusmjeriti voda, kako bi se smanjio pritisak na Savu - rekao je predsjednik Vlade RH zahvalivši svim sudionicima na požrtvovnosti.

- Ovdje se pokazuje da je sustav Domovinske sigurnosti podignut na višu razinu te da zajednički angažman na lokalnoj razini i angažman Vlade nastoji maksimalno pomoći ljudima i smanjiti štete koje nastaju od posljedica visokih voda nastalih zbog kiše i snijega. Nastavit ćemo ovako, zahvaljujem svima i drago mi je da nema poplavljenih kuća - poručio je Plenković dodavši da će Vlada i dalje nastaviti ulagati u obnovu nasipa uz rijeku Savu, te da je to proces koji se radi generacijama

14.20 - Sava je kod Jasenovca u 14 sati bila na 920 cm.

13.38 – Nakon sastanka stožera za obranu od poplava, razgovarali smo sa svim službama koje su nadležne. Vodostaj Save je najveći u zadnjih 48 godina.

Stanje je pod kontrolom, Lonjsko polje služi kao svojevrsni rezervoar kako bi se smanjio pritisak na rijeku Savu. Ovo pokazuje da je sustav obrane od elementarnih nepogoda podignut na visoku razinu. Pokazuje se da jedan zajednički angažman lokalne razine, svih službi i Vlade nastoji pomoći. Zahvaljujem svima koji su do sada poduzeli sve što je u njihovoj mogućnosti – rekao je premijer.

U mjestima oko Siska uz Kupu i Odru ulažu se napori da se obrane od poplava
1/23

Na pitanje hoće li Vlada ulagati i na koji način, Plenković je rekao: – To je proces koji se radi generacijama, nasipi se rade godinama. Pazi se i gleda gdje treba dodatno ojačati nasipe. Taj proces radi se sustavno.

13.35 – MORH je objavio snimku pripadnika Hrvatske vojske koji pomažu u obrani od poplava:

13.30 – U 13 sati Sava je kod Jasenovca bila na 919 cm.

13.05 – Izvanredno stanje, osim u Jasenovcu, na snazi je i u Farkašiću, gdje je Kupa u 12 sati bila na 960 cm, te u Selištu, gdje je Lika u 12.50 bila na 49512 cm.

12.35 – Premijer Andrej Plenković stigao je na područje Jasenovca.

12.28 – U obrani od poplava na području Letovanića, šume Brezovica i Jasenovca, pomaže 191 pripadnik Hrvatske vojske s pet teretnih vozila i dva motorna čamca, priopćeno je u ponedjeljak iz Ministarstva obrane RH (MORH),

Na području Letovanića na izgradnji zečjih nasipa angažirano je 108 pripadnika Hrvatske vojske s tri teretno-terenska motorna vozila i dva motorna čamca, a na području šume Brezovica na cesti Sisak – Popovača 20 pripadnika s jednim teretnim motornim vozilom, gdje se očekuje dolazak još 53 pripadnika Hrvatske vojske.

Također, na području Letovanića angažirano je 10 pripadnika HV-a s jednim teretnim motornim vozilom.

Pripadnici Hrvatske vojske angažirani su u pomoći u obrani od poplava sukladno odluci potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića i temeljem zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje, navode iz MORH-a.

12.00 – Vodostaj Save porastao je na 918 cm.

11.25 – U Kosinjskoj dolini poplavljeno je pedesetak kuća, ljudima pomažu pripadnici Civilne zaštite, a općinski  Stožer civilne zaštite temeljem jučer proglašenog izvanrednog stanja za šest naselja uputio u ponedjeljak dopis Županijskom stožeru da izda nalog za angažiranje Hrvatske vojske na čišćenju šumskih cesta.

Načelnik Stožera Mihael Kurteš, rekao je Hini da je riječ o šumskim cestama Vaganac-Podjelar i Pazariški Bakovac-Kosinjski Bakovac, koje su važne zbog hitnih potreba te dopreme goriva i druge robe u poplavljeno naselje Kosinjski Bakovac.

"Jučer je cesta bila prohodna, jer smo je očistili prošlih dana, a sada je opet zatrpana s 30 do 40 centimetara novog snijega. Prohodnost te ceste važna nam je prije svega zbog hitnoće, ali i zato što je čamcima teško prevoziti i dostavljati veću količinu robe", rekao je Kurteš.

Kako je dodao, agregate za struju koji se prevoze do korisnika HEP-a, koji se i danas isključuju s poplavljene niskonaponske mreže Elektrolike, puno je lakše transportirati cestom nego čamcem.

"Noćas je vodostaj narastao za 40 centimetara, voda se dizala sedam do osam centimetara na sat, ali je srećom rast usporen pa sada raste centimetar ili dva. Koliko će još rasti tek ćemo vidjeti s obzirom na to da je pao snijeg, a ne kiša", rekao je Kurteš i pojasnio da je sada rijeka Lika u naseljima dva metra viša nego što je to uobičajeno. 

I u tim okolnostima svakodnevno imamo hitnih slučajeva za prijevoz do bolnice u Gospiću. Jedan se muškarac porezao sjekirom, bio je čamcem žurno prevezen do ceste kod Kosinjskog mosta gdje ga je čekala Hitna medicinska pomoć, u bolnici je operiran i sada se dobro oporavlja, rekao je Kurteš.

11.15 – U Uštici kraj Jasenovca pukla je cesta i dolaze ronioci da stave membranu kako zbog ceste ne bi puknuo nasip, javlja N1.

11.10 – Premijer Andrej Plenković posjetit će danas područje Jasenovca. Uz predsjednika Vlade, bit će potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. U 12 sati predsjednik Vlade sudjelovat će na sastanku Kriznog stožera.

10.55 – Porast vodostaja Save prouzročen je i prihvaćanjem velikih količina vode nabujale Une. Na jasenovačkom području zbog rekordnog vodostaja od jučer su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava.

U 12 sati održat će se izvanredna sjednica Stožera za zaštitu i spašavanje, koju je u općinskom poglavarstvu u Jasenovcu sazvao načelnik Stožera, zamjenik sisačko-moslavačkog župana Roman Rosavec. Sastanku će nazočiti potpredsjednik Vlade, ministar obrane Damir Krstičević i predstavnici Oružanih snaga RH. 

Stanje je posebno kritično u Trebežu, mjestu gdje je desetak obiteljskih kuća okruženo vodom, a hrana i druge namirnice mještanima se dostavljaju čamcima. Stanovnici tih kuća ne žele biti evakuirani, što braniteljima otežava posao.

Mještanima, djelatnicima vodoprivrednih tvrtki, pripadnicima HGSS-a iz Novske, vatrogascima i drugima, i nadalje pomaže oko 150 pripadnika Hrvatske vojske koji su angažirali i nužnu mehanizaciju, čamce i amfibiju.

Iz MORH-a navode da je trenutno na području Jasenovca, u mjestu Uštica, angažirano 111 pripadnika Hrvatske vojske kao pomoć civilnom stanovništvu u obrani od poplava.

Na sisačkom području Sava stagnira. Međutim, vodostaj Kupe na sisačkom području još je u laganom porastu, pa su u ugroženim pokupskim mjestima, Letovaniću, Starom Brodu i Žažini i nadalje na snazi izvanredne mjere obrane od poplava. 

10.20 – Situacija je alarmantna, no još uvijek nije došlo do prodora vode u kuće gdje vojska, u pojedinim naseljima, već tjedan dana gradi zečje nasipe. Time je za sada spriječen scenarij iz 2014. kada su bile poplavljene kuće u Trebežu i još nekim selima. No, Sava će i dalje rasti, a vrhunac vodnog vala koji se prema Savi u Jasenovcu spušta Unom i Kupom bit će tek u utorak. Na tom području je i dalje stotinjak vojnika, a u obližnju Novsku stiglo je iz raznih dijelova Hrvatske u nedjelju i šest ekipa HGSS-a s čamcima. I Hrvatske vode su s karlovačkog područja prebacile dio ljudstva na područje Jasenovca.

No, oborine i pritisak vode doveo je do odrona nasipa na državnoj cesti DC 47 koja je zbog toga zatvorena za sav promet od mosta u Jasenovcu do Graničnog prijelaza Hrvatska Dubica. Oko 11 sati očekuju se ronioci koji bi trebali pregledati nasip i započeti sanaciju. 

Una u Hrvatskoj Kostajnici i dalje sporo raste, no neće doseći razine od prošlog tjedna. Nastava u školi u Hrvatskoj Kostajnici, gdje su u četvrtak uočene nove pukotine, počela je jer su statičari ocijenili da nema opasnosti.

I dalje raste Kupa uzvodno od Siska, gdje je na nekim dijelovima proglašeno i izvanredno stanje. Dijelovi pojedinih naselja na području Lekenika i dalje su odsječeni te je jedina veza s njima čamac. Crveni križ dostavlja hranu, vodu i lijekove. Na području Petrinje, uz aktivirano klizište u Prnjavoru Čuntićkom koje ugrožava desetak kuća i na kojem je već počela sanacija, pojavilo se veće klizište i na području Donje Mlinoge koje je i oštetilo telefonske i strujne vodove te vodovodnu mrežu. I tu će sanacija početi brzo.

U mjestima oko Siska uz Kupu i Odru ulažu se napori da se obrane od poplava
1/21

Komentara 70

Avatar Ada
Ada
13:05 19.03.2018.

Hoće li doći u gumenim čizmama i zasukati rukave? Umjesto da svaki čovjek pomogne i spašava, još gube ljude i na vodanje i naslikavanje nesposobnih političara po ugroženim krajevima. Ili neka zasuču rukave ili neka financijski pomažu. Neka se naslikavaju kad ne bude trebalo ruku.

Avatar anlaser
anlaser
12:24 19.03.2018.

Od kada se ne dozvoljava vađenje šljunka i pijeska poplave su sve češće i gore. Kakvi to "stručnjaci" upravljaju Hrvatskim vodama ?

MA
matti
13:20 19.03.2018.

Ajmo RTL , NOVA humanitarna akcija. Treba spasit spomenik. A kapnit ce i koja milijarda iz proracuna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije