Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRAMA IDE POD ZEMLJU Dovršen idejni projekt novog kazališta i garaže ispod HNK

Podzemni grad ispod Trga maršala Tita

07.01.2009.
u 11:17

Arhitektonsko projektni zavod inženjering izradio je novi projekt Zagrebparkingove podzemne garaže na Trgu maršala Tita. Večernji list prvi je zavirio u njihove nacrte.

Ali garaža nije sve što će biti ispod maćuhica jer bit će to pravi mali grad s trgom, predvorjem nove scene HNK. U podzemlje će se pješice ulaziti iz HNK, s nogostupa ispred Pravnog fakulteta, iz Deželićeve i iz Masarykove. Podzemnim hodnicima svi će prostori biti povezani. U garažu će automobili ulaziti sa zapadne strane Trga maršala Tita, gdje je sada parkiralište, a izlaziti sa suprotne strane.

– Najvažnije je da automobile s trga i pločnika u središtu grada smjestimo u podzemlje.

Pozornica se spušta
Garaža je samo dio podzemnoga javnog prostora u kojemu će se graditi novo kazalište sa 257 mjesta i njegovo predvorje u ulozi malog gradskog trga – rekao je Ante Krešimir Jagić, direktor APZ-a.

Sam će HNK dobiti još i pomičnu pozornicu koja će se spuštati 10 metara ispod zemlje, a omogućit će brzu izmjenu kulisa.

– Za nas je ovo važan dobitak. Već 50 godina se u našoj kući gužvaju Opera, Drama i Balet. U novom kazalište smjestit ćemo Dramu. Za jutarnjih izvedbi u HNK tamo ćemo održavati pokuse. Godišnji broj izvedba moći ćemo udvostručiti – rekao je 
Branko Lepen iz HNK. Projektom je zadovoljan i gradski šef kulture Duško Ljuština.

– To je genijalno rješenje i njime će se napokon riješiti problem dramskog ansambla HNK – kaže Ljuština.

Kada će se novo kazalište početi graditi i koliko će to stajati, Ljuština još ne zna. Kaže da Grad i Vlada, suvlasnici HNK, o tomu još nisu razgovarali.

60 milijuna kuna
Zasad se zna da će podzemnu garažu na četiri etaže i sa 576 mjesta graditi Zagrebparking.

– Kazalište i garažu planirali smo kao cjelinu da kasnije ne bude zabune. Mi ćemo financirati gradnju garaže, a tko će platiti ostale sadržaje, ne znam – kaže šef Zagrebparkinga Mate Kraljević. Iako su gradski poglavari nedavno obećali da će ove godine početi gradnja spomenute garaža i one u Klaićevoj ispod igrališta, Kraljević kaže da neće ići tim redoslijedom.

– U ovogodišnjem proračunu osigurali smo 10 milijuna kuna za početak gradnje garaže u Klaićevoj, koja će početi u rujnu, dok za početak gradnje garaže vrijedne 60 milijuna kuna ispod HNK ove godine neće biti novca. Bit će ga samo za projektnu dokumentaciju – kaže Kraljević.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije