Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Isti 'modus operandi'?

Nakon Lole, na meti vandala i poginuli antifašistički borci

Na meti vandala i poginuli antifašistički borci
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/6
19.10.2017.
u 08:54

Spomenik u Adžijinoj ulici također je zašaran plavom bojom, a uz slovo 'U', koje je bilo i na bisti Ive Ribara, preko imena je ispisano 'NDH'

Nakon biste Ive Lole Ribara, na meti vandala našlo se i spomen-obilježje palim antifašističkim borcima. Spomenik u Adžijinoj ulici zašaran je u noći na srijedu, dan nakon skulpture u parku s južne strane Prilaza baruna Filipovića.

Za počiniteljima traga zagrebačka policija, a uzme li se u obzir “modus operandi”, moguće je i da je riječ o istom vandalu ili pak skupini njih. Da ne vole partizane, ne baš kreativni “umjetnici” na oba su spomenika pokazali grafitima s ustaškim znakovljem u plavoj boji. Osim velikog slova “U”, preko imena palih boraca ispisano je i “NDH”.

S tim spomenikom komunalci već godinama imaju posla jer se svako malo netko dosjeti zašarati ga, uglavnom na isti način. Na tom se mjestu nalazi još od 1953. godine.

Baš kao i u slučaju biste Ive Lole Ribara, policija odgovara tek da će više informacija biti poznato nakon istrage. Postoji mogućnost da vandal bude prekršajno prijavljen i zbog šaranja dobije samo novčanu kaznu. Međutim, s obzirom na to da je na spomeniku osvanuo sadržaj koji se smatra neprimjerenim i uvredljivim, istražitelji takav čin mogu okarakterizirati i kao kazneno djelo oštećenja tuđe stvari iz niskih pobuda. U tom slučaju, počinitelj ili više njih može “zaraditi” i do pet godina zatvora

Na meti vandala i poginuli antifašistički borci
1/9
   

Komentara 34

Avatar liquidsky
liquidsky
13:22 19.10.2017.

Eto Bandiću lijepe prilike da iz gradskog proračuna izdvoji 200 milijuna kuna za brisanje ovih grafita koje će obavljati neki njegov "najbolji ponuditelj". Treba samo pričekati da lik registrira firmu za to.

Avatar Hrvatska.Na.Balkanu
Hrvatska.Na.Balkanu
10:08 19.10.2017.

Kultura uz Boga.

DU
Deleted user
09:41 19.10.2017.

A gdje nam je kultura?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije