Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
postavljena bista

Heroj Ivo Ribar nije Lola, nego Lolo

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/4
11.10.2017.
u 12:34

Zanimljivo je da je poprsje narodnog heroja vraćeno na isti dan kada se za vrijeme komunizma u bivšoj državi slavio dan SKOJ-a

Nakon nešto više od mjesec dana, koliko je prošlo otkako je odlukom Gradske skupštine Josip Broz Tito izgubio svoj trg u Zagrebu, na Črnomercu je vraćena bista jednog od njegovih najbližih suradnika, Ive Lole Ribara.

Nadimak mu dala majka

– Istinski heroji u svakom ratu leže ispod zemlje. Ivo Lola Ribar jedan je od najvećih heroja Drugog svjetskog antifašističkog rata. Da nije bilo tog rata, danas ne bismo imali ni Hrvatsku – kazao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jučer u parku na južnoj strani Prilaza baruna Filipovića, gdje je bista postavljena. Ribaru, koji je bio intelektualac i tajnik Centralnog komiteta SKOJ-a, bista je, simptomatično, vraćena na datum koji se u komunizmu obilježavao baš kao dan SKOJ-a. Njegova skulptura na istom je mjestu stajala sve do 1991., kada ju je u ratnom vihoru netko ukrao. Ivo Ribar nadimak Lolo dobio je od majke, ali ga je društvo u Beogradu, gdje je studirao pravo, s vremenom “preimenovalo” u Lola. Ipak, na bisti je osvanuo njegov prvotni nadimak, a napravljena je prema odljevu originala kipara Koste Angelija Radovanija.

Do rata imao i svoju ulicu

Ivo Lolo Ribar za vrijeme Drugog svjetskog rata imenovan je šefom prve partizanske vojne misije u Stožeru savezničkog zapovjedništva za Bliski istok u Kairu. Dok se pripremao za let u Kairo 1943., na Glamočkome polju pogodila ga je granata te je poginuo. Premda je Ribaru vraćena bista, opozicijski zastupnik Renato Petek kritizirao je što većina u skupštini ne želi prihvatiti u proceduru njegovu inicijativu da i ulica u kojoj je skulptura nosi ime tog narodnog heroja, kao što je to bilo do 1991. Kritike su, očekivano, stigle i iz redova Bandićevih koalicijskih partnera, Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića iz Neovisnih za Hrvatsku. Za medije su kazali da je postavljanje biste neprihvatljivo te će provjeriti je li zakonski utemeljeno. To bi moglo “rasklimati” većinu u Gradskoj skupštini, ali gradonačelnik na to odmahuje rukom i kritičarima poručuje:

– Josipu Brozu Titu ne možemo odricati zaslugu što nas je svrstao na stranu pobjedničke koalicije, ali ni zaboraviti zločine koji su se događali nakon rata pod vodstvom iste partije – kazao je gradonačelnik Milan Bandić. 

Umjesto po Janku Bobetku, glavna ulica u Podbrežju ime bi trebala dobiti po Josipu Reihl-Kiru – smatraju tako članovi Inicijative mladih za ljudska prava, a svoje su mišljenje iznijeli jučer i Odboru za imenovanje ulica. Kako su rekli, general JNA i HV-a Bobetko optužen je za ratne zločine i ne zaslužuje svoje mjesto u Zagrebu. Na njegovo bi se mjesto trebao staviti Reihl-Kir, zapovjednik osječke policije, jedna od prvih žrtava Domovinskog rata. Odbor se ipak odlučio za Janka Bobetka. 

Komentara 64

DE
dedkrejzi
14:05 11.10.2017.

inicijativa mladih za ljudska prava je prosrpska organizacija koja je željela zabraniti pjesmu Lijepa li si.

Avatar mortus50
mortus50
13:24 11.10.2017.

a po cemu je ovaj heroj?

VR
vrućamojca
14:41 11.10.2017.

zašto se prenose stavovi četničke organizacije koja se skriva pod famoznim ljudskim pravima?! o temi ljudskih prava se još jedino može govoriti u zemljama 3. svijeta, to više nije tema u EU. provoditelji memoranduma II su osnovali antihrvatsku udrugu i skrivaju se iza ljudskih prava, a list koji provodi memorandum II prenosi njihovo mišljenje?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije