Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
četvrt stenjevec - pitanja i odgovori

Most u Pavlenskom putu za 6000 stanara u 2014. godini

Špansko-Oranice
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
16.12.2013.
u 09:04

Legalizacija domova, dnevni boravak za starije osobe i društveni dom neka su od pitanja koja zanimaju stanare četvrti Stenjevec

Gradska četvrt Stenjevec treća je po redu u kojoj je održana Večernjakova kvartovska tribina “Želiš li bolji kvart?”. U nastavku donosimo pitanja građana i odgovore nadležnih iz Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga – Božidara Merlina, zamjenika pročelnika Ureda za prostorno uređenje, Ljiljane Vrbić, stručne savjetnice Ureda za socijalnu skrb, i Davora Tomića, rukovoditelja službe investicija i razvoja Vodoopskrbe i odvodnje.

Izmjene GUP-a

Most u Pavlenskom putu između Profectusova i POS-ova naselja počeo se graditi, međutim nikad nije do kraja sagrađen. Napravljen je drugi most koji nema riješen nogostup, a navodno nije ni legaliziran. U Profectusovu naselju živi oko dvije tisuće ljudi, a u POS-ovu četiri tisuće. Kada će se napraviti most?

Božidar Merlin: Projekt za taj most postoji, međutim nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi s vlasnikom parcela koji je gradio na Pavlenskom putu. Sljedeću godinu mislimo riješiti imovinski dio, pa će se most i dovršiti. Tamo je planirana i nova stambena izgradnja koja bi omogućila da se od komunalnog doprinosa uprihode sredstva kako bismo ga mogli dovršiti.

U Ulici Stenjevec ispod crkve, u drugom i trećem odvojku, tristo je metara ravne ulice koja je nelegalno sagrađena. Mi stanari nismo mogli dobiti građevinske dozvole jer je namjena D4, društveno korisna izgradnja. Hoćemo li moći legalizirati objekte?

Božidar Merlin: Skupština je na prošloj sjednici donijela odluku o izmjeni dopuna odluke o izradi GUP-a. Sljedeće godine ide se u promjenu GUP-a, o detaljima zna Zavod za prostorno uređenje Grada Zagreba. Za legalizaciju je nužna dokumentacija koju ste dužni predati.

Pad pritiska vode

Na Trgu Ivana Kukuljevića u dvije je zgrade oko dvije tisuće stanovnika koji trpe stalan pad pritiska vode od petog do sedmog kata. Hoće li se to riješiti i kada?

Davor Tomić: Na cijelom području grada idemo na smanjenje tlaka zbog gubitka vode. Moguće je da se na visokim zgradama dogodi takva pojava. Hoće li se tamo ugrađivati regulatori tlaka s vremenskom regulacijom i hoće li to biti regulacija preko noći, to ćemo vidjeti. Projekt je tek u povojima, ali problem će se riješiti.

Budući da nas je 52.000, voljeli bismo imati smještaj, odnosno dnevni boravak za starije osobe. Je li to moguće?

Ljiljana Vrbić: U posljednjih nekoliko godina otvorili smo boravak na adresi Bolnička 1. Kapacitet cjelodnevnog boravka za starije osobe je za njih 40, a još uvijek ima slobodnih mjesta za smještaj tijekom dana. Osim smještaja u boravku, postoji mogućnost organizirane prehrane, kako bi starije osobe došle tamo ručati, a ručak im se može dostaviti i doma. Cijena boravka je 1700 kuna mjesečno.

Hoće li se graditi društveni starački dom na Bizeku ili Borčecu?

Božidar Merlin: Postoje inicijative privatnih investitora za gradnju staračkih domova na podsljemenskom području. Tih domova ima i sada i oni su puni, a nisu skuplji od gradskih domova takve društvene namjene. Koliko je meni poznato, nema dovoljno novca za društveni dom takve namjene.

Stanovnici GČ Stenjevec žele novi vrtić, dom zdravlja i kino
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije