Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koliko koštaju vijećnici

Najviše novca dobiva Bandićeva stranka jer ima najviše zastupnica

Zagreb
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/4
01.09.2017.
u 08:19

Za svakog gradskog vijećnika njegova stranka dobiva 35.750,56 kuna, a za žene je cifra za 3500 kuna veća jer su podzastupljeni spol

Milijun i osamsto tisuća kuna. Nije riječ o iznosu loto dobitka, barem na za “obične” građane, već o novcu koji će za pola godine rada u novom sazivu zagrebačke Gradske skupštine dobiti političke stranke za svoje zastupnike.

Riječ je o namjenskim sredstvima koja se mogu koristiti u svrhu financiranja političkih aktivnosti. Prema Odluci o raspoređivanju sredstava, za svakog gradskog zastupnika njegova stranka dobiva 35.750,56 kuna. Za vijećnice će pak dobiti nešto više, 39.325,60 kuna jer su podzastupljeni spol. Budući da ima najviše zastupnica u svojim redovima, njih sedam, stranka zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, dobit će i najviše novca, oko 209 tisuća kuna po tromjesečju. Najviše novca nakon stranke BM365 ide SDP-u i HDZ-u, nakon čega slijede zastupnici s lista Sandre Švaljek i Brune Esih te HSLS.

Financijska sredstva za Anku Mrak-Taritaš, Sonju Konig i Stanka Kordića dobit će Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) jer su u trenutku konstituiranja skupštine bili njihovi članovi. Troje zastupnika u HSU je prešlo iz HNS-a, a odmah potom osnovali su novu stranku Glas. Premda su ih mnogi optuživali da su u HSU ušli samo zbog novca, oni takav scenarij negiraju.

– Sredstva idu HSU-u i sve će biti u skladu sa zakonom. Ni o kakvom prebacivanju sredstava nije bilo razgovora – kazao je Ismar Avdagić, glasnogovornik Glasa. Jurica Galešić iz HSU-a kazao je da će stranka novac trošiti imajući u vidu rezultate izbora i volju građana. Prema mišljenju Ministarstva uprave, oni novac ipak mogu prebaciti Glasu jer se političke stranke vode kao pravne osobe koje mogu donirati sredstva drugim subjektima. Sami skupštinari po sjednici dobiju 1200 kuna, ali samo ako se pojave na njoj. Isti iznos dobivaju i za sudjelovanje u odborima.

Komentara 10

DU
Deleted user
13:37 01.09.2017.

Koje smo svi mi ovce. Umjesto da se sve stranke same finaciraju od članarina mi još našim novcem plaćamo te političke protuhe i ljigave populiste, kako iz gradskog tako i državnog proračuna.

Avatar links
links
09:37 01.09.2017.

Zna lopina kako do love, vec se fiktivno razvodio da bi se docepao jednog od stanova... ali kos malo pa ce iza resetaka

NE
nećete
08:49 01.09.2017.

Banda se namirila od sirotinje zna Haso kako se harači narod još od turskog vakta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije