Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAGODILI SE S USKOK-om

Bivši Bandićev vozač i 'kralj Adventa' sve priznali: Osuđeni i moraju platiti 115.000 eura

Zagreb: Gradonačelnik i Zdravko Krajina bez zaštitne maske u šetnji centrom grada
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
09.01.2024.
u 11:52

Za razliku od njih dvojice Jelena Čeklić se nije nagodila pa je postupak u odnosu na nju razdvojen.

Jedna od korupcijskih priča iz ere Milana Bandića danas je na zagrebačkom Županijskom sudu okončana je nagodbama. U aferi Advent krivnju su priznali Denis Mohenski i Zdravko Krajina te su se nagodili s USKOK-om. Krajina koji je bio Bandićev vozač osuđen je na 10 mjeseci zatvora koje mu se mijenjaju radom za opće dobro. Oduzeto mu je 40.000 kuna protupravno stečene imovinske koristi, izrečena mu je sporedna novčana kazna od 55.000 eura i mora platiti sudskih troškova 5000 eura.

 Denis Mohenski je dobio 11 mjeseci zatvora koji su mu zamijenjeni radom za opće dobro. Dobio je i sporednu novčanu kaznu od 60.000 eura te isto mora platiti 5000 eura troškova.

Za razliku od njih dvojice Jelena Čeklić se nije nagodila pa je postupak u odnosu na nju razdvojen.

Bandić bi, da je poživio, sigurno završio i na optuženičkoj klupi u aferi Advent u kojoj je USKOK podigao optužnicu protiv Zdravka Krajine, Bandićevog dugogodišnjeg vozača, Denisa Mohenskog, poznatog kao "kralja Adventa" te Jelene Čeklić, službenice zaposlene u gradu Zagrebu. Tereti ih se za zloporabu položaja i ovlasti te davanje 400.000 kuna mita - Bandiću. USKOK-ov paradoks u ovoj priči je što je dvoje optuženika priznalo svoju ulogu u davanju mita Bandiću. To će, istina, ostati pravna činjenica, no Bandić će ipak biti zapamćen kao čovjek koji ni za što nije bio pravomoćno osuđen.

VEZANI ČLANCI

Priča u aferi Advent vrtjela se oko dodijele adventskih kućica od kolovoza 2016. do siječnja 2020., a USKOK u optužnici tvrdi da su Mohenski i Krajina Bandiću davali mito ili mu činili razne usluge, kako bi njihove tvrtke dobile kućice, bilo za Advent bilo za neke druge manifestacije, na prostoru koji su njih dvojica željeli i koji im je odgovarao. Krajina je bio, smatra USKOK, i neka vrsta posrednika između Bandića i Mohenskog, jer je Bandić, proizlazi iz više sudskih postupaka, želeći valjda izbjeći tajno praćenje i prisluškivanje, komunicirao preko mobitela svojih vozača. Jelena Čeklić, kao članica Povjerenstva za davanje javnih površina u zakup, radila je, tvrdi USKOK po Bandićevom nalogu. Odnosno osiguravala je da Povjerenstvo odluči kako Bandić kaže i da Mohenski i Krajina dobiju što traže. Prema optužnici, Krajina je bio stvarni voditelj poslovanja tvrtki Eko sajam i Etno sajam, a Mohenski mu je bio i poslovni partner u tvrtki Demo rebus. Mohenski je i vlasnik obrta Deno.

Mohenski i Krajina su, tijekom istrage priznali davanje mita, a priznanje tijekom istrage vjerojatno znači da razmišljaju o nagodbi s USKOK-om, odnosno o okončanju cijele stvari i prije početka suđenja.

- Bandiću sam godišnje davao po 100.000 kuna, kako bi dobio lokacije koje sam želio. Novac za Bandića sam predavao Krajini - iskazivao je Mohenski u obrani tijekom istrage.

Krajina je iskazivao da ga je Bandić znao pitati "kada će Deno dati pare", te da je Bandiću prosljeđivao novac koje mu je Mohenski dao.

- Meni je Bandić od toga davao godišnje 10.000 kuna. Ja Bandiću mito nisam davao, no bio sam mu sluga 24 sata - iskazivao je Krajina tijekom istrage.

Zanimljivo je da su obojica nakon uhićenja u srpnju 2021. negirali krivnju i davanje mita, no očito su se tijekom istrage predomislili...

VEZANI ČLANCI

Krajina se tereti i da je Bandiću radio razne usluge, a jedna od njih je uključivala i da službenim automobilom grada Zagreba, članove Bandićeve obitelji prevozi u Bandićevu vikendicu. Optužen je i da je tu vikendicu održavao, plaćao njezino čišćenje... USKOK ga tereti i da je obavljao druge poslove za Bandića, te da je za svoje posredovanje u primopredaji mita od Bandića dobio 40.000 kuna. Mohenskog se tereti da je Bandiću dao ukupno 400.000 kuna mita.

Krajini i članovima njegove obitelji je, nakon uhićenja u srpnju 2021. bila blokirana imovina vrijedna oko 1,6 milijuna kuna, jer je USKOK smatrao da je riječ o imovini do koje se došlo na nelegalan način. Prema USKOK-u, Krajina i njegova supruga su u 11 godina imali legalne prihode od 11 milijuna kuna, pa nisu mogli od listopada 2018. do sredine 2020. kupiti vozila vrijedna oko 800.000 kuna, zemljište za vilu u Novigradu za 370.000 kuna, te potrošiti na uređenje te vile dodatnih 400.000 kuna.... Vila u Novigradu nominalno glasi na člana obitelji Zdravka Krajine, no USKOK na temelju onog što je proizašlo iz tajno snimljenih razgovora smatra da je Krajina stvarni vlasnik vile s okućnicom.

 

Komentara 13

PA
Pahor
11:45 09.01.2024.

E to je posel. Drpis milione, priznas i prebacis krivnju na nekog mrtvog, lova ti ostane a mtvac ne ide u zatvor

Avatar Hazl113
Hazl113
11:10 09.01.2024.

A zatvor???

Avatar mrIvan
mrIvan
11:54 09.01.2024.

Svi znaju da je Bandić bio korumpiran. Sada je to potvrđeno - indirektno. No, zato njegova slika nije puno bolja. Sasvim mi je svejedno da pomagači ne idu u zatvor - kada zatvora nije okusio "glavni kuhar".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije