Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JELENA RUŽIĆ

Kad se zbog filmova čeka u redovima ili uzima godišnji odmor, znači da ih želimo još

Marko Prpić/Pixsell
06.03.2018.
u 15:53

Bilo bi super kad bi se barem dio programa ZagrebDoxa još neko vrijeme vrtio u kinu

Iza nas je tjedan u kojem je Zagreb ponovno bio europska metropola dokumentarnoga filma. Tjedan je to koji je bio obilježen i najvećim valom hladnoće ove zime, a činjenica da su se kinoulaznice za više od stotinu filmova ZagrebDoxa, koliko ih je prikazano na četrnaestom izdanju međunarodnog festivala, doslovce razgrabile, odnosno da se, kao u nekim minulim vremenima, za njih stajalo u redovima, potvrđuje da se domaća publika najbolje grije uz dokumentarce. Bilo je slučajeva u kojima su posjetitelji gledali reprize filmova koji su ih se dojmili, a neki su čak i uzimali godišnji odmor kako bi mogli biti na što više projekcija ZagrebDoxa. Treba spomenuti i sve volontere koji su se odlučili na sedmodnevni život u Boutique kinu na Kaptolu, mjestu koje je bilo festivalski, ali i njihov dom, a sve zbog dobre atmosfere na Doxu. A uz to što je platforma za razgovor među posjetiteljima, a heterogen program u kojemu svatko može pronaći nešto za sebe osigurao mu je epitet kultnoga, i ljudskost koja krasi festival jedan je od glavnih razloga njegove uspješnosti.

ZagrebDox je zapravo napravio pravu malu dokumentarističku revoluciju među domaćom publikom. Njegovi se organizatori iz godine u godinu trude zaljubiti posjetitelje u filmove koji nisu nužno blockbusteri, ali će ih potaknuti na razmišljanje i eventualno drugačije poimanje svijeta oko sebe. Upravo zato posljednji je dan festivala tradicionalno bio rezerviran za najbolje od najboljeg pa su u desetosatnom programu posjetitelji mogli (ponovno) pogledati nagrađene filmove, ali i odabrane naslove iz raznih segmenata ovogodišnjeg ZagrebDoxa. Kada bi još bilo moguće da filmovi nakon festivala neko vrijeme ostanu na kinorepertoaru tako da dopru do još šire mase ljudi, bilo bi sjajno. Možda bi se u tim projekcijama izgubio festivalski duh koji ih je pratio na Doxu, ali interesa za sjajne dokumentarce zasigurno ne bi nedostajalo.

1/8

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije